Mobiltillverkaren Huawei gav sig förra året lite överraskande in i pc-branschen och släppte ett par Windows-laptops, där framför allt ultrabooken Matebook X imponerade med elegant design, tunna skärmkanter och fläktlös kylning. I vintras presenterade Huawei uppföljaren till den, eller snarare en snäppet större plusmodell med extra prestanda och funktioner, och högre pris.

Matebook X Pro heter den, och har precis börjat säljas i svenska butiker. Den finns i tre modeller, en enklare med Intel-grafik, och två med enklare grafikkort från Nvidia. Vi har testat den mest maxade av dessa, med Core i7-processor, 16 GB RAM och större ssd. Den kostar cirka 21 000 kronor och är tänkt att konkurrera med datorer som Macbook Pro, Lenovo Thinkpad Carbon X1, Dell XPS 13 och HP Spectre 13.

Huawei Matebook X Pro
Huawei Matebook X Pro finns i två färgtoner: mörkgrå och en lite ljusare silvergrå.

Mer skärmyta och gömd webbkamera

Matebook X hade tunna skärmkanter, men Matebook X Pro slimmar ner dem ytterligare. Precis som i Dell XPS 13 är även den övre skärmkanten minimerad, och webbkameran undanflyttad. Men inte till underkanten av skärmen som på Dell XPS 13, utan kameran är istället gömd under en utfällbar lucka maskerad som en funktionstangent i översta raden av tangentbordet.

För dig som inte använder den så ofta är det välkommet. Men precis som i Dell-datorn får vi här ett rätt så fult grodperspektiv på oss om vi vill använda den. Dessutom verkar den inte riktigt lika bra som den som sitter i Matebook X. Bilden i 720p blir blek och rätt så grynig.

Skärmen är i Surface Book-stil, det vill säga med bildförhållandet 3:2 och exakt 3 000 x 2 000 pixlar, här på en 13,9 tums skärmyta. Det ger en utmärkt skarp bild. Den har relativt hög ljusstyrka (inte i klass med en Macbook Pro men bättre än de flesta konkurrenter), ett färgomfång nära srgb-klass, och utmärkt kontrast med djup svärta som ger den nästan en oled-känsla. Det är bra, eftersom den också fugnerar som pekskärm med helblankt Gorilla Glass framför, vilket gör att den är lite extra känslig för reflexer.

Huawei Matebook X Pro
Dolda kameran. Bra om du sällan använder den, men placeringen är ett visst problem om du kör mycket videosamtal och liknande och vill ha kvalitet där.

Matebook X Pro har också godkända inbyggda högtalare som ger kraftfullt och rent ljud. De saknar kanske det där lilla extra i basen och krispigheten i diskanten, men levererar bra med tanke på det kompakta formatet. De är Dolby Atmos-kompatibla och med medföljande ljudapp från Dolby går det att ställa in ljudupplevelsen efter eget tycke.

Thunderbolt och extra smart fingeravtrycksläsare

Matebook X hade lite snålt med externa portar, men i Pro-modellen får vi en bättre uppsättning. Vi hittar en Thunderbolt 3, en usb-typ-c och en traditionell stor usb-port. Istället har Huawei skippat den docka med extra usb- och vga-port som medföljde Matebook X. Det gör oss inte så mycket, då vi föredrar att ha funktionaliteten inbyggd, att behöva krångla med adaptrar är bara irriterande. Däremot hade en läsare för sd-kort varit trevligt men det får vi klara oss utan.

Musplatta och tangentbord utnyttjar precis som i Matebook X ytan till max och påminner väldigt mycket om en Macbook Pro med sin stora pekplatta som gör multitouch-gester smidiga att jobba med. Dessutom är tangentbord, med stora, breda knappar och kort slaghöjd, bra att jobba på, med dämpat men tydligt mekaniskt klick i knapparna. Precis som i Apples datorer har de en viss stumhet som kan vara svår att vänja sig vid.

Ovanför tangentbordet sitter en liten på-knapp som även är fingeravtrycksläsare. De funktionerna är integrerade på hårdvarunivå. Det innebär dels att inloggning ska gå extra snabbt, dels att du kan ställa in så att datorn läser av ditt finger med samma knapptryck som när du slår på den, istället för senare på inloggningsskärmen.

Huawei Matebook X Pro
Usb-c-port och Thunderbolt 3-port samt hörlursuttag. På motsatta sidan sitter enbart en stor usb-port.

Vassa prestanda, men inte längre tyst

Matebook X stack ut genom att vara helt passivt kyld trots att den hade Core i5 eller i7-processor. Det kan inte Huawei (eller någon) göra med Kaby Lake Refresh, Intels senaste åttonde generation av Core-processor för ultrabooks med fyra kärnor och en rejäl prestandahöjning. Så nu gör vinande fläktar comeback. Matebook X Pro är inte extremt högljudd, men kylningen är påtaglig när den drar igång, vilket den gör då och då även vid enklare användning av Word och webbläsare.

Datorn levererar bra cpu-prestanda. Vi får också Geforce MX150-grafik som lyfter prestanda i program som Photoshop, och som även gör att datorn får dugliga prestanda i de flesta spel, så länge vi ställer ner skärmupplösningen och är försiktiga med grafiska effekter.

Förutom vid just spelande är batteritiden också bra. Ett par, tre timmar med intensivt jobbande med full skärmljusstyrka, eller över hela 15 timmar med dämpad skärm och enklare jobb i till exempel Word eller Excel. Batteriet är också hyfsat snabbladdat, och adaptern en kompakt liten enhet som är lätt att bära med.

Lite att fila på i mjukvaran

Datorn har en riktigt snabb 512 GB ssd. Huawei har dock hanterat disken lite märkligt, med en 80 GB partition som systemdisk och en stor separat lagringsdel. Det är inget fel med det teorin, men 64 GB är på tok för litet. Gör du inte egna manuella inställningar så hamnar allt på just c-volymen. Redan efter en dags testande och inget annat än cirka 6 gigabyte benchmarkprogram installerade, får vi varningar från Windows om att det kan vara dags att börja rensa filer.

Den må ha Pro i namnet, men Matebook X Pro kommer inte med Pro-versionen av Windows, utan det är Windows 10 Home som gäller. Utöver Windows och de extraprogram som Microsoft numera envisas med att lägga in bjuder Huawei på en egen skara. Vi får Dolby Atmos-app och en separat från Realtek för ljudhårdvaran, och en fullständigt onödig App Explorer, som bara är en alternativ app-butik som sedan länkar in i Windows Store.

Huawei Matebook X Pro skärm
Det är en hel del extra och onödiga prylar i startmenyn, men flertalet av dem kan vi skylla på Microsoft.

Slutligen har vi PC Manager, som dels har behändiga systemunderhåll- och supportfunktioner, dels har funktioner som gör det lättare att synka upp Huawei-telefoner till datorn för att säkerhetskopiera foton och använda mobilen som hotspot. Det är dock ett ganska krångligt förfarande för funktioner som du enkelt kan ordna på annat sätt.

Bra valOmdöme

Trots ett fåtal irritationsmoment i både hårdvara, mjukvara och konfiguration går det inte att förneka att Matebook X är en väldigt läcker liten laptop med bra prestanda och flera goda egenskaper. Är inte webbkamera viktigt för dig så är dess andra små problem sådana som en Windows-kunnig användare kan hitta lösningar på med manuellt mekande i Windows- och app-inställningar. Vill du göra ett klipp har de billigare modellerna samma utmärkta skärm och byggkvalitet, men mer lockande prislapp utan att tappa mycket i specar.


Fakta Huawei Matebook X Pro MACH-WX9

Testad: Juli 2018
Tillverkare:Huawei
Processor: Intel Core i7-8550U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Geforce MX150, 2 GB
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,9 tum blank ips, 3000x2000 bildpunkter (260 ppt), multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, usb 3.1 gen 2 typ c, usb 3.0, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 30min (hög belastning), 15h 30min (låg belasting)
Ljudnivå: 0-38 dBa
Storlek: 30,4 x 21,7 x 1,5 cm
Vikt: 1,34 kg
Pris20 995 kr hos Proshop.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 5,91 poäng
Geekbench 4: 14 143 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 60,92 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 2 540 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 933 poäng
Disk, läsning: 1 109 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms

plus

Elegant design och hög byggkvalitet
God ergonomi
Snygg, skarp skärm
Goda prestanda
Bra batteritid

minus

Bitvis högljudd kylning
Undermålig webbkamera
Småproblem med mjukvara och konfiguration

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning