När jag köper mjölk tittar jag alltid på datummärkningen. För alla måttliga mjölkdrickare är lång hållbarhet viktigt om man vill slippa hälla ut en massa sur mjölk. Den obligatoriska datummärkningen i matvarubutiken är ett effektivt vapen mot matsvinn – vilket är bra både för miljön och för våra plånböcker.

När vi köper ett paket mjölk för tio kronor vet vi med andra ord hur länge den håller. Köper vi däremot en mobiltelefon för 10 000 kronor har vi inga som helst garantier. Den svindyra mobil som du köpte i januari kan bli föråldrad före jul.

 

Att tillverkarna tar fram mobiler med så här kort livslängd är inget annat än en praktskandal.

Ja, den undersökning som PC för Alla presenterar visar att livslängden på en smartphone ligger på två år – och att det finns mobiler som bara håller i elva månader. Att tillverkarna tar fram mobiler med så här kort livslängd är inget annat än en praktskandal.

Det som händer efter elva månader är givetvis inte att mobilen slutar fungera utan att tillverkaren slutar uppdatera Android.

Android är mobilens operativsystem, och det kommer en ny version ungefär en gång om året. Problemet är att vi som användare inte själva kan uppdatera våra mobiler. Varje tillverkare tar fram en egen modifierad Androidversion, och det är först när den släpps som vi kan uppdatera. När tillverkaren slutar att ta fram uppdateringar blir vi med andra ord fast i en gammal version.

Naturligtvis kan man gå runt det här med så kallad rootning, men det här är både riskabelt och krångligt.

Nya versioner ger oss nya funktioner, men det som är allvarligt är inte att vi missar dessa. Det allvarliga är att en utebliven Androiduppdatering gör mobilen mindre säker. Tillverkaren Google jobbar hårt med att skydda systemet mot olika hot, och den som använder en gammal Androidversion utsätts med andra ord för större risker.

Säkerhetsbristerna är exempelvis förklaringen till att Bankid snart slutar funka för mobiler som kör Android 4. (Läs mer här)

 

För miljön är slit och släng-tänkandet däremot förödande, och för våra plånböcker är det lika förkastligt.

Det finns naturligtvis tekniska förklaringar till att det inte går att uppdatera mobiler för evigt. Nya modeller är kraftfullare än gamla, och en mobil som byggdes för Android 1 klarar inte av att köra Android 8. Men det är inte teknik som gör att tillverkarna slutar uppdatera en mobil efter elva månader. Som PC för Allas undersökning visar finns det modeller som håller i tre år – och Apple visar att det går att skapa mobiler som lever betydligt längre än så.

Själv är jag övertygad om att förklaringen är ekonomisk. Uppdateringar kostar pengar, och för tillverkarna är det bättre att vi köper nytt. För miljön är slit och släng-tänkandet däremot förödande, och för våra plånböcker är det lika förkastligt.

Att tillverkarna fortsätter att sälja slit- och slängmobiler beror snarare på att det är riskfritt. Vi konsumenter har ingen koll på hur länge en mobiltelefon kommer att hålla länge och vilka modeller som är bäst. När vi står där i butiken är det lätt att jämföra skärmstorlek, internminne och antalet pixlar – men ingen tillverkare säger något om mobilens livslängd.

Själv tror jag att lösningen kan vara en datummärkning i mobilbutiken – precis i mjölkdisken.

Om tillverkarna i förväg tvingas redovisa livslängden på sina mobiler blir det mindre lockande att ta fram slit och släng-mobiler. Och vi skulle definitivt slippa riskera att köpa mobiler som bara håller i elva månader.

Läs vidare: Stor kartläggning – så länge håller mobilerna (kolla din modell här)