Avskalade versioner av program och operativsystem blir allt hetare när it-jättarna utökar satsningarna på så kallade utvecklingsmarknader. Under MWC fick Android Go stort utrymme i nya telefoner från Nokia och Alcatel, och nu meddelar Microsoft att man väljer att optimera sin populära kommunikationstjänst Skype för äldre Android-versioner.

Läs också: Därför slutar mobilt Bank-ID fungera på äldre telefoner

Den nya Skype-versionen ska fungera mycket bättre på såväl Android 4 som 5, och rullas ut globalt under de kommande veckorna. Tjänsten ska ta upp mindre plats i telefonen och kräva mindre minne för att köras effektivt, men även fungera bättre i områden med begränsad internettäckning. Värt att nämna är att närmare 40 procent av världens Androidenheter fortfarande kör något av ovan nämnda operativsystem.

Skype

Tidigare har vi sett lite-versioner av Facebook- och Twitterapparna och en uppsjö av motsvarigheter för Googles olika appar. Alla har dock inte nått Sverige, men om informationen om global tillgänglighet för den nya Skype-appen stämmer bör även vi svenskar kunna ladda ned den inom kort.