Epsons Ecotank-skrivare, och nya konkurrenten Smarttank från HP är en av få intressanta nyheter på en annars sömnig skrivarmarknad. Med en smart lösning för bläck har de lyckats sudda ut nackdelarna med att välja bläck framför färglaser. Epson ET-7750 är ett nytt tillskott, och denna gång har Epson satt ihop en skrivare som ska kunna täcka alla typer av utskriftsbehov.

För det första kan den skriva ut i upp till A3-format. För det andra ska den vara bättre på att skriva ut foton, tack vare en extra ”Photo black”-färg som endast används på fotopapper. Ovanför vanliga pappersmagasinet hittar vi också ett separat för fotopapper upp till 5x7 tum. Det går även bra att skriva ut upp till A3-foton via luckan baktill. För det tredje är ET-7750 fullproppad med alla möjliga funktioner. Det enda som saknas är bluetooth, men med wifi-direct så är det inget vi längtar efter.

Epson ET-7750
Epson ET-7750 kommer med fyra flaskor bläack. Eller egentligen med åtta, då vi får med en omgång för påfyllnad också.

ET-7750 har uttag för usb-minne eller kamera med Pict Bridge samt sd-kortläsare, och kan givetvis skriva ut från eller scanna direkt till dessa. Den stödjer Apple Airprint och Google Cloud Print – och kommer med egen molnutskriftstjänst. Den har en behändig mobilapp som låter dig dela foton direkt till utskrift från valfri galleri-app, skanna till lokal mapp eller lagra i molntjänster som Google Drive, Onedrive och Dropbox, hålla koll på och beställa nytt bläck, och mycket mer.

Skrivaren gör automatiska dubbelsidiga utskrifter (på vanligt papper, upp till A4), kan skriva kantfritt på fotopapper, har en handfull inbyggda mallar för till exempel gratulationskort och kan scanna med automatisk återställning av blekta foton. När vi installerar skrivaren på en dator får vi dessutom möjlighet att ladda hem och installera program för ocr-skanning och ett enklare fotokorrigeringsprogram.

Slutligen kan den även skriva ut på cd/dvd-skivor med utskriftsyta på etiketten. Det är en funktion vi inte sett på många år, och vi undrar om den egentligen inte mest är i vägen. Skrivaren har ett speciellt fack för skivor, som måste ta upp plats för annat, som större pappersfack nedtill.

För många funktioner?

Det är kanske det största klagomålet vi har på ET-7750. Det är en rejäl pjäs till skrivare, väger över tio kilo och tar upp över fem gånger fyra decimeter bordsyta. Trots det känns den kompakt, med många kompromisser för att få plats med extremt mycket i en kompakt volym.

Lösningen för både inmatning och utmatning av papper blir opraktisk. Ett exempel på det är att man måste fälla ut frontpanelen och manuellt dra ut ett utmatningsfack för att kunna skriva ut överhuvudtaget.

Epson ET-7750
Med alla lyckor utfällda blir den minst sagt utymplig. Så varför snåla på höjden? Större pappersfack för A4 och en dokumentmatare hade varit pricken över i.

Pappersmagasinet nedtill ska rymma hundra ark normaltunga A4, men då det här är en maskin som uppenbart är tänkt för större volymer än de flesta bläckstråleskrivare.

Användarvänligheten i skrivarens inbyggda gränssnitt är också rörigt, trots en stor färgskärm och rejält fyrvägskors för navigering. Då föredrar vi den behändiga appen eller datorns kontrollapp som bägge är mer behändiga.

Äntligen spillfritt!

På en punkt applåderar vi Epson. Ecotank ET-7750 har den bästa lösning vi sett hittills för påfyllning av bläckt. Bläckflaskorna och munstyckena för att fylla på tankarna har en ny konstruktion som gör dem nästan hundra procent spillsäkra, vilket inte föregångarna var på långa vägar. De medföljande flaskorna matchar storleken på tankarna. Inte vid första påfyllning, men efter att ha pumpat ut en del av det i skrivarens slangar och kört en kalibrering finns det plats över för att tömma flaskorna.

Till en ny skrivare medföljer två fulla uppsättningar av varje färg, och enligt Epson ska det räcka för utskrifter i tre år. Den svarta färgen för pappersutskrift uppges räcka för 7 500 sidor och cyan, magenta och gul för 5 000 sidor var. Det innebär fem till sju sidor om dagen, på ett ungefär.

Då räknar vi inte in fotoutskrifter som givetvis också dricker bläck. Epson uppger att du ska kunna skriva ut upp till 3 500 foton i 10x15cm-format med medföljande bläck. Dessa siffror ska som alltid tas med en viss nypa salt, men ger i alla fall en fingervisning om att det inte är bläckkostnaden som kommer ruinera dig.

Epson ET-7750
Med Epson ET-7750 har Epson fått till en nära nog 100% problemfri mekanisk för påfyllnad av bläck. 

Utmärkt för kontorsutskrifter

Som kontorsmaskin övertygar ET-7750 verkligen. Vi får snygga utskrifter av både text och bildelement på vanligt kopiatorpapper.

Fotoutskrifter blir vi däremot inte lika övertygade av. Med den extra svarta färgen får vi mycket snyggare nyansering i gråskala, men vi lyckas aldrig få till bilder med realistisk färgbalans. Det är ett rejält rödstick i alla foton i standardläge, och först efter manuell korrigering i drivrutinens avancerade inställningar får vi till foton som närmar sig originalen i färgskala, men fortfarande med en klar dragning åt varma toner.

Det är absolut inte underkänt, och ”Photo black”-patronen gör det den utlovar. Det är bara inte riktigt vad vi hoppades på i en Epson-skrivare med dedikerad fotofunktion.

Epson ET-7750
Trots en snygg färgskärm och stora, tydliga navigeringsknappar är överblicken i skrivarens menyer inte den bästa. Ett par lite märkliga översättningar i det svenska gränssnittet förvirrar oss också, speciellt under första konfigurationen.

Omdöme

Epson Ecotank ET7750 är en väldigt ambitiös skrivare som vill göra allt och lite till. Men det innebär också att det finns många tillfällen att göra oss besvikna. Det mesta den försöker sig på lyckas den bra med, men den hade vunnit på att antingen skala bort ett par tre funktioner och fokusera på att göra andra mer praktiska. 

Epson Ecotank ET-7750

Testad: Mars 2018
Tillverkare: Epson
Produkttyp: Multifunktons fotoskrivare
Utskriftsteknik: Bläckstråle
Utskriftsupplösning: 5 760 x 1 440 dpi
Skanningsupplösning: 1 200 x 2 400 dpi
Pappersformat: Upp till A3 (manuellt, A4 i magasin)
Pappersfack: ca 100 ark a4, ca 20 ark fotopapper
Anslutningar: Usb 2.0 klient, usb 2.0 värd med PictBridge, ethernet
Trådlöst: Wifi, wifi direct
Övrigt: Sd-kortläsare, stöd för AirPrint och Epson Connect, dubbelsidig utskrift (A4), cd/dvd-utskrift, app för Android och IOS
Systemkrav, dator: Mac OS X 10.6.8 eller nyare, Windows XP Pro (64 bit), Vistas, 7, 8, 10
Utskriftshastighet, enskild sida: 11 sek s/v, ca 20 sek sek färg
Utskriftshastighet, foto: Ca 21 sek för 10x15cm, ca 40 sek första utskrift
Utskriftshastighet, fler sidor: ca 13/min s/v, ca 10/min färg
Utskriftsekonomi (ISO 24712 vanlig utskrift A4): S/v ca 2,1 öre, fyrfärg ca 7,1 öre
Utskriftsekonomi (ISO 24712 foto, 10x15 cm): Ca 12 öre
Energiförbrukning: ca 13 W vid utskrift, 1 W standby
Storlek (pappersfack infällda): 52,2‎ x 41,2 x 16,7 cm
Vikt: 10,5 kg
Pris: 6 892 kr hos Proshop.

plus

Snabba, prisvärda utskifter
Utmärkt kvalitet för kontorsbruk
Behändig bläckhantering
Mycket mångsidig

minus

Bökig pappershantering och ojämn användarvänlighet
Skulle vinna på arkmatare i scannern
Inte så klockrena foton som vi hoppats på

Betyg 4 av 5

Epson EcoTank ET-7750 Pris vid test: 6890 kr.

Bästa pris just nu: 6449 kr