Förr brukade man avråda från stora bilagor i e-posten. Det var hänsynslöst mot mottagare med långsamma modemuppkopplingar eller dyrbara och tröga mobiltelefonanslutningar att bifoga stora filer.

I dag är det ingen som bryr sig om sådant – alla förutsätts kunna ta emot vad som helst och det skickas enormt mycket filer som inte efterfrågats, vilket fortfarande är ett oskick.

Men ibland vill du faktiskt kunna skicka något riktigt stort – det är helt i sin ordning så länge du vet att mottagaren är med på det. Då är det i stället operatören som lägger hinder i vägen. De flesta har en gräns vid tio megabyte. Ibland ligger den högre – Gmail har 20 megabyte.

Men det är både hos sändare och mottagare ribban måste klaras för att meddelandet ska nå fram. Det finns några olika tekniker du kan använda när du verkligen måste skicka något stort – och de bästa är att inte använda e-post alls…

Bilagor

1. Packa

Använd valfritt komprimeringsprogram (Winzip, Winrar, 7-Zip och liknande) för att trycka ihop din fil till ett mindre format innan du skickar den. Fungerar bäst med dokument och sämre med bilder och andra filer som redan är komprimerade.


2. Dela upp

Ibland räcker inte komprimeringen för att göra en fil tillräckligt liten. Då kan du använda samma program för att dela upp filen i flera komprimerade delar. Detta är något som de flesta sådana program klarar av.


Bilagor

3. Flera filer

Detta skapar ett antal filer med samma namn, plus en numrering. Skicka varje fil i ett separat e-postmeddelande. Mottagaren måste samla alla filerna i samma mapp och behöver ett program som kan packa upp dem.


4. Molnet

Det allra bästa för alla inblandade är oftast att inte skicka någon fil alls – det ger full valfrihet för mottagaren. Placera i stället din fil hos valfri gratis molntjänst, exempelvis Onedrive, Google Drive eller Dropbox. Dela ut och skicka bara länken.