De bägge it-jättarna Google och Microsoft hanterar allt mer av vår privata information. De erbjuder attraktiva gratistjänster som mejl, adressböcker, kalendrar, chattappar, kontorspaket och webbläsare – och också operativsystem för datorer, mobiler och surfplattor.

En förklaring till framgången är enkelheten. Så snart du har loggat in på exempelvis Gmail eller Outlook så kommer du direkt åt alla andra tjänster.

Det här är smidigt men också riskabelt. Den som kommer över lösenordet till din mejl får också kontroll över stora delar av ditt digitala liv. Och att bli av med ett enda lösenord är förstås lätt hänt.

En extra inloggning

En förhållandevis enkel lösning är något som kallas för tvåstegsverifiering. Som namnet skvallrar om räcker det inte med ett enda lösenord för att logga in. Det krävs även ett andra steg. Det kan exempelvis handla om verifieringskoder via sms. Poängen är att det är ganska liten risk att tjuven samtidigt kommer över ditt lösenord och din fysiska telefon.

För att underlätta tvåstegsverifieringen erbjuder Google och Microsoft lösningar som inte kräver några koder via sms. Vad du gör i stället att utföra det andra steget direkt på mobilen. Kör du Google och Android sker det här automatiskt, och i övriga fall installerar du en app.

För att ytterligare underlätta kan vissa enheter vara ”betrodda”. Du som använder exempelvis din vanliga dator behöver alltså inte krångla med tvåstegsverifieringen. Den använder du först när du loggar in på en annan dator, till exempel på ett bibliotek eller ett hotell.

Google/Gmail

Google

1. Starta

Surfa till myaccount.google.com och logga in. Klicka på Inloggning och säkerhet, Tvåstegsverifiering. Välj Kom igång så visas de mobiler där du är inloggad med samma mejladress. Är listan tom kan du välja Ser du inte enheten eller Använd inte meddelandet.


2. Testa

Klicka på Testa nu så skickas ett meddelande till din mobil. Ta fram den och bekräfta med Ja. Nu får du för säkerhets skull lägga till ett reservalternativ, exempelvis en variant där du tar emot en kod via sms. Tryck Skicka och fyll i den kod du fick.


Google

3. Aktivera

Nu är allt klart, och det enda du behöver göra är att trycka på Aktivera. Nu visas en sammanfattning av informationen, och du kan gå in och justera den. Skulle du vilja ta bort tvåstegsverifieringen klickar du förstås bara på Inaktivera.


Microsoft/Outlook

Microsoft

1. Starta

Surfa till account.microsoft.com och logga in. Klicka på Säkerhet, Fler säkerhetsalternativ och bekräfta lösenordet. Välj Konfigurera tvåstegsverifiering, läs informationen och klicka på Nästa så får du ange vilken sorts mobil du har, i vårt exempel Android.


2. Installera

Klicka på Nästa för att installera verifieringsappen på din mobil. Du kan också söka efter Microsoft Authenticator i mobilens appbutik. Installera appen och öppna den. Första gången trycker du på plus-ikonen och loggar in med samma uppgifter som ovan.


Microsoft

3. Aktivera

Gå tillbaka till sajten och klicka på Nästa. Beroende på dina tjänster kan du behöva justera några inställningar. Läs instruktionerna och välj Slutför. För att ta bort tvåstegsverifieringen gör du som i steg 1, men väljer Inaktivera tvåstegsverifiering.


Facebook

Så gör du i Facebook och andra tjänster

  • Apple. Surfa till appleid.apple.com och logga in. Under rubriken Tvåfaktorsautentisering klickar du på Kom igång.
     
  • Facebook. Surfa till www.facebook.com, logga in och tryck på pilen till höger. Välj Inställningar, Säkerhet och inloggning. Under rubriken Konfigurera extra säkerhet hittar du rubriken Använd tvåstegsverifiering. Klicka på Redigera för att ställa in och aktivera.
     
  • Yahoo. Surfa till www.yahoo.com, logga in och klicka på ditt kontonamn till höger. Välj Account info, Kontosäkerhet. Gå till Tvåstegsverifiering och aktivera genom att föra reglaget till höger.
     
  • Tvåstegsverifiering finns även i många andra tjänster, och du aktiverar funktionen på samma sätt som ovan.