Spana in våra andra abonnemangsjämförelser:

Uppdatering 17.12: A3 höjer priserna på sina mobila bredband.
Uppdatering 14.10: Uppdaterade priser och erbjudanden.
Uppdatering 03.05: Tre erbjuder nu ett mobilt bredbandsabonnemang med obegränsad surfpott. Tele2 och A3 höjer månadskostnaderna något på sina abonnemang. Universal Telecom sänker sin månadskonstnad något.

Det är många som har gått över till att använda mobilt bredband istället för det traditionella fasta bredbandet. Även om hastigheterna inte alltid är lika snabba och även om det finns en gräns på hur mycket du får surfa per månad är fördelarna många.

För det första är det ofta väldigt prisvärt, och för det andra är det, som namnet föreslår, mobilt. Du kan alltså ta med dig ditt bredband där du är för stunden – perfekt för dig som ofta är på resande fot eller kanske har ett landställe.

Missa inte: Vi kartlägger operatörernas bästa erbjudanden på mobilabonnemang

Vi har kartlagt vilka lösningar de svenska operatörerarna erbjuder när det kommer till mobilt bredband när det gäller pris, storlek på surfpott samt andra aspekter såsom bindningstid. Men att bara hitta billigast tjänst möjligt är så klart inte allt.

Glöm inte att dubbelkolla hur de olika operatörernas täckning ser ut hos just dig innan du köper ett abonnemang, samt andra saker som du tycker är viktiga för dig så som hur deras kundtjänstlösning ser ut. Ta antingen kontakt med operatören i fråga eller gå in på Post- och telestyrelsens hemsida.

Bästa billigast mobilt bredband

Vad är normalhastighet?

Operatörerna berättar gärna om sin normalhastighet på sitt mobila bredband. De här siffrorna är någonting de själva tagit reda på och består ofta av ett stort spann, så det är alltså ingenting som du garanteras.

Hastigheten på din uppkoppling kommer i slutändan att bero på hur dina förutsättningar ser ut. I och med att mobilt bredband använder lte, det vill säga samma nät som din mobil, beror det till stor del på var du bor och hur operatörens täckning ser ut där du är.

Läs också: Så ser du svensk tv på semestern

Som tumregel bör du ha en hastighet i alla fall över 10 Mbit/s för att kunna titta på film någorlunda bekvämt. Om du enbart använder din uppkoppling till att till exempel kolla dina mejl så behöver du inte lika snabb uppkoppling. Om du ska kolla på högupplöst film bör du dock satsa på högre hastighet än det, någonstans över 20 Mbit/s.