Fler bärbara datorer


Vad som gör en bra bärbar dator är olika från person till person. En del uppskattar tunga jobb- och spelprestanda, andra vill ha lättast möjliga vikt och andra maximal batteritid. I alla dessa fall får köpare kompromissa på en eller flera punkter och välja ut det som är viktigast för just dem.

5 saker att tänka på när du köper laptop

De flesta av oss är dock nöjda med en bärbar dator som bockar av en handfull egenskaper. Den behöver vara snabb nog för att inte upplevas som seg och omodern i vardagen, när du surfar, mejlar, kör kontorsprogram och konsumerar media. Den bör ha ljud- och bildkvalitet så att just denna media ser bra ut och låter bra.

Den bör inte ha några uppenbara problem med tangentbord och musstyrning så att det går att jobba obehindrat. Den behöver god batteritid så att du slipper jaga efter vägguttag stup i kvarten. Och slutligen bör den inte vara alltför otymplig och tung. Bockar en dator av dessa punkter är nog de allra flesta användare nöjda.

Datorer i testet


En bra grund till ett bra pris
Det är egenskaper du kan få i en ny dator utan att behöva betala hutlösa summor. En kompakt och behändig laptop med 13- till 14-tumsskärm för strax under 10 000 kronor, med en mobil Intel Core i5- eller AMD Ryzen 3-processor, 8 gigabyte ram-minne och en rymlig och snabb ssd ger dig stabila prestanda för det allra mesta.

Du får en fullgod bildskärm med full hd-upplösning, pålitlig om än inte maxad wifi-uppkoppling och batteri som tryggt kan räcka en arbetsdag utan att ladda. Går du upp i pris i denna ultrabook-klass så är det inte nödvändigtvis massor av extra prestanda du betalar mer för. Snarare sådant som proffsigare bildskärm med högre upplösning eller större färgomfång, snabbare wifi och externa anslutningar, och mer slimmad och lyxig design.

Här har vi testat sex stycken laptops i lågviktsklass med 13,3- eller 14-tumsskärm och prislappar mellan 8 000 och 10 000 kronor. I denna prisklass innebär det att vi inte alltid får den allra mest moderna hårdvaran, men den som sitter i datorerna är väl beprövad och täcker vardagsbehoven med god marginal.
 

Problemfri prestanda

Det är till exempel en mix av åttonde och tionde generationens Intel Core-processorer i dem, då ett par av datorerna lanserades förra hösten. Generation nio hoppar vi över – de var enbart extra kraftfulla processorer för till exempel gaming-laptops. Det är för dig som användare ingen avgörande skillnad i prestanda eller batteriåtgång mellan dessa, så du kan tryggt köpa en av de lite äldre datorerna, om du tycker de tilltalar för övrigt. Även AMD är representerade, med nya utmärkt konkurrenskraftiga Ryzen-processorerna.

Andra saker som du får kompromissa med i denna prisklass är att datorerna inte har nya snabba wifi 6, inte heller de i startfältet som släppts nu under senvåren 2020. Men det lär dröja många år innan det är ett krav i trådlösa nätverk och du kan surfa, strömma och ladda hem filer utan problem även med dessa datorer.

Samtliga har minst ett par usb 3 portar, flera har inbyggd fingeravtrycksläsare och de flesta har inbyggd minneskortläsare och bakbelyst tangentbord. Det som mest påtagligt skiljer dem från riktiga premium-ultrabooks är lite enklare men fortfarande helt ok bildskärmar, och att de inte är lika slimmade och lätta.

Men om det är värt 10 000 till i pris är något du får avgöra själv. Här får du en kvalitetsbyggd och pålitlig laptop utan att gräva djupa hål i plånboken. 
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp och bjöd in samtliga tillverkare som hade laptops som matchade våra kriterier i svenska butiker just nu, och bad dem ställa upp med en lämplig aktuell modell. Av åtta tillverkare fick vi förslag från sex stycken. Två av dessa hade vi nyligen testat, så vi kompletterade det med fyra nya datorer.

Datorerna testades en och en, fabriksnya eller efter full fabriksåterställning samt full uppdatering av Windows och förinstallerade drivrutiner och extra program. Prestanda mättes med Cinebench R20, Geekbench 5 och HD Tune Pro. Batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1. Ljudnivåer mättes på arbetsavstånd med decibelmätare för ljudstudio.


Acer Swift 3: Prisvärd lättviktare med allt du behöver

Moderna funktioner och extra stor ssd

Acer Swift 3

Betyg 4 av 5

Omdöme

Kan du manuellt rensa undan irritationsmomenten i mjukvaruträsket är resten av nya Swift 3 en riktigt trevlig dator som gör mycket rätt och inte så mycket fel. En del saker, som skärmen och batteritiden, hade kunnat vara lite vassare, men det är svårt att klaga när vi samtidigt får positiva överraskningar som jätte-ssd och thunderbolt.

Positivt

  • Stabila kontorsprestanda
  • Välbyggd och komfortabel
  • Modern anslutning och funktioner
  • Extra stor och snabb ssd

Negativt

  • Ganska blek bildskärm
  • Mycket bloatware

Testad: Februari 2020
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i5-1035G1, 1 GHz quad core
Lagring: 1 TB ssd
Pris: Från 9 490 kr hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Acer Swift 3 


Asus Vivobook 14: Enkel laptop med utmärkt batteritid

Lång driftstid och hög byggkvalitet

Asus Vivobook 14
Betyg 3 av 5

Omdöme

Vivobook 14 ger oss inga obehagliga överraskningar, men lyckas inte heller imponera i en produktkategori där det finns många likvärdiga konkurrenter. Den är inte snyggast, smartast eller snabbast i klassen, men på en punkt imponerar den, extra bra batteritid.

Positivt

  • God byggkvalitet
  • Relativt kompakt för 14 tum
  • Extra bra batteritid

Negativt

  • Stumt och plastigt tangentbord
  • Större ssd hade varit bra
  • Bitvis högljudd kylning
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i5-8265U, 1,6 GHz quad core
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd
Pris: 8 499 kr hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Asus Vivobook 14 


Cepter Iris: Intressant utmanare med pekskärm

En uppstickare som säljs exklusivt av Power

Cepter Iris
Betyg 3 av 5

Omdöme

Cepter står sig bra i jämförelse med mer kända konkurrenter. Den är lite ojämn i kvaliteten, med halvdan musplatta och tveksam kvalitet på skärmpek, men på andra punkter, som tyst kylning, ren Windows-installation och bra lagringslösning plockar den poäng.

Positivt

  • Stabilt bygge
  • Tyst drift trots konstant fläkt
  • Flexibelt flippbar design och pek

Negativt

  • Dålig kvalitet på pekfunktion
  • Ingen bakbelysning i tangentbord
  • Relativt stor och tung
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Power
Processor: Intel Core i5-8250U, 1,6 GHz quad core
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikrosd
Pris: 8 499 kr hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Cepter Iris 


HP Probook 430 G7: Stabil 13-tummare för både jobb och fritid

Bärbar businessdator som håller hög kvalitet

HP Probook 430 G7
Betyg 3 av 5

Omdöme

För att vara en prispressad 13-tummare får vi här en överraskande bra uppsättning fasta anslutningar, med både dubbla skärmutgångar och fast nätverk. Men så är det inte heller den mest slimmade av notebooks. För övrigt överraskar HP inte, men levererar som vanligt god kvalitet, även om skärmen är lite blek.

Positivt

  • Goda grundprestanda
  • Många externa anslutningar
  • Bra extra säkerhetsfunktioner

Negativt

  • Lite för kompakt tangentbord
  • Blek bildskärm
  • Stor för 13-tumsformat
Testad: Maj 2020
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6 GHz quad core
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd
Pris: 9 689 kr på Proshop.

 Läs hela vårt test av HP Probook 430 G7 


Huawei Matebook D 14: 14-tummare med Ryzen sätter konkurrenterna på plats

Många goda egenskaper i ett snyggt paket

Huawei Matebook D 14
Betyg 4 av 5

Omdöme

Huawei fortsätter att leverera nonsensfria pc-datorer där du får mycket laptop för pengarna och en lika ren design som rent system. Smarta fingeravtrycksläsaren är ett litet extra plus, och har du en Huawei-mobil är Share-funktionen en bonus, men även utan det är Matebook D 14 ett lockande erbjudande. Så länge du inte förväntar dig premiumklass på anslutningar och skärm lär du inte bli besviken. 

Positivt

  • Goda prestanda
  • Ren design och rent system
  • Smart fingeravtrycksläsare
  • Relativt tyst drift

Negativt

  • Fler portar hade varit bra
  • Något blek bildskärm
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Huawei
Processor: AMD Ryzen 5 3500U, 2,1 GHz quad core
Lagring: 512 GB ssd
Pris: 7 990 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Huawei Matebook D 14 


Lenovo Ideapad S540-14: Lite lyxvibbar i vardagen

Snygg och välbyggd laptop i denna budgetklass

Lenovo Ideapad S540-14
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ett snyggt yttre och lite bättre ljud och bild än genomsnittet i prisklassen kommer Lenovo långt. Extra grafikprestanda är också ett stort plus. Den positiva känslan förtas lite av den bastanta vikten, aggressiv kylning och bara precis godkänd batteritid.

Positivt

  • Extra kvalitet och lyx i budgetklass
  • Bra prestanda med extra grafik
  • Snygg bild och ljud

Negativt

  • Ljussvag skärm med risk för reflexer
  • Ligger lite efter i batteritid
  • Tidvis högljudd kylning
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6 GHz quad core
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd
Pris: 9 490 kr på Dustinhome.

 Läs hela vårt test av Lenovo Ideapad S540-14