>> Jämförande test: Bästa laptop
>> Jämförande test: Bästa laptop under 7000 kronor
>> Jämförande test: Bästa ultrabook-laptop under 20 000 kronor

13-tummaren har under flera år varit den formfaktor som de flesta tänker på när de hör orden tunn och lätt bärbar dator. Macbook Air debuterade för tio år sedan, och följdes snabbt av ett knippe tunna, lätta och varierande grad av snygga konkurrenter som alla levererade fullgoda prestanda och kvalitet.

Om du hade råd. Den nya, tunna notebookgenerationen var inte alla brutalt dyra, men definitivt i premiumklass både stil- och prismässigt. Det höll sig så i några år, sedan började en mellanklass av ultrabookdatorer växa fram med nästan samma finess, kvalitet och design som de allra mest påkostade, fast till ett mer överkomligt pris. Utvecklingen runt dessa stod sedan still, förutom de förväntade årliga uppdateringarna till snabbare och snabbare processorer.

Mindre och tystare...

Men de senaste två åren har det skett flera intressanta nyheter. För det första har de flesta fått passiv kylning, och rejält med batteritid. Detta har givetvis med strömsnålare och svalare processorer att göra, men också med materialval i chassin och utveckling av smartare utformad kylning. För det andra har formatet krympt ytterligare. Möjlighet att bygga tunnare kanter runt skärmpanelerna har gjort att tillverkare kunnat krympa både yttermåtten och vikten.

...men framförallt snabbare

Den senaste tiden har vi även fått ett oväntat men välkommet lyft i prestanda, då ultrabärbara datorer äntligen fick fyra kärnor och nästan dubbla datorkraften. Detta tack vare nya åttonde generationens Intel Core-processorer, även kallade Kaby Lake Refresh.

Nu har alla dessa trender etablerat sig med nya datorer från de flesta tillverkare. Därför är det dags att se hur mycket dator vi kan få till ett fortfarande överkomligt pris. En del tillverkare har helt nya modeller medan andra har valt att fräscha upp befintliga skal med nytt innehåll. För en gångs skull fick vi även med en Mac-dator i ett prispressat test.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga aktuella leverantörer av datorer i ultrabook-klass i Sverige och bad dem ställa upp med sin bästa ultratunna 13- till 14-tumsdator som säljs till ett pris på max 10 000 kronor inklusive moms. Av nio möjliga leverantörer visade sig sex av dem ha modeller som passade våra testkriterier – Toshiba, Fujitsu och Huawei hade inga aktuella modeller i handel i rätt prisklass. Av dessa sex kunde Acer, Asus, Dell och Lenovo ställa upp med testexemplar. För att komplettera startfältet lånade vi Apple Macbook Air och HP Envy 13 av återförsäljare.

Datorerna prestandatestades med Cinebench 11.5 och HD Tune Pro och batteritid mättes med Imtec Batteri Mark 1.1. För Macbook Air kördes HD Tune Pro och Battery Mark i Windows 10 via Boot Camp, samt kompletterades med manuella mätningar. Prestanda och kvalitet bedömdes sedan manuellt med videouppspelning från Netflix, laddning av webbsidor i multipla flikar i Google Chrome och Microsoft Edge (eller Safari för Macbook Air), videoredigering i Adobe Premiere Elements, samt vardagligt arbete i Microsoft Excel och Powerpoint.