PC för Alla Bäst i testOkomplicerad, stilren och snabb

Asus har för vana att år efter år lansera prisvärda laptops med godkänd lägstanivå. Zenbook UX430U är en 14-tummare i ett hyfsat kompakt chassi tack vare tunna skärmkanter. Någon extremt slimmad eller lätt dator är den inte, utan den väger in på 1,25 kilo. Vi gillar dess avrundade kanter på undersidan, som gör den lätt att fälla ihop och bära med sig. Asus skickar också med ett behändigt fodral att stoppa den i.

Kvaliteten i tangentbord och musplatta är väl godkänd, även om bägge har ett par irritationsmoment. Tangenterna har kraftfull bakbelysning, men den läcker mer ut på sidorna än lyser upp. Dessutom är klickkänslan i knapparna otydlig.

Asus Zenbook UX430U

Musplattan ger bra kontroll men är liten och har en fingeravtrycksläsare infälld i ena hörnet. Det gör att Asus slipper ta extra hål i chassit för den och troligen kan spara pengar, men det är inte så användarvänligt. Vi är inte heller helt övertygade av dess pålitlighet. Att registrera fingeravtryck går lätt, men efter att par dagar verkar datorn ha glömt bort det och vi får registrera det på nytt.

På sidorna sitter dubbla usb-portar, samt en usb-c med stöd för displayport. Du kan även ansluta extern skärm via en micro-hdmi-port.

Zenbook UX430U har funnits sedan mitten av 2017, men då först med sjunde generationens Core-processorer. De nya modellerna har blivit uppgraderade till generation åtta. Det ger den imponerande datorkraft även för tyngre jobb. Grafiken ska också vara bättre på att hantera 4k och klarar även av enstaka mindre krävande spel. Kylningen av processorn blir jobbigt högljudd vid enstaka tillfällen, men för det mesta håller den sig dämpad eller helt tyst.

Batteritiden i de datorer vi testat nya med Core-processorn har varit mycket ojämn – en del har misslyckats helt med att hålla nere strömåtgången vid sparsam användning medan andra lyckas bra. Zenbook UX430U verkar lyckligtvis höra till de senare, med sparsamt med bakgrundprocesser och strömsnål bildskärm.

Skärmen är annars hyfsat ljusstark, ger oss 100 procent av srgb-färgomfånget och hög kontrast. Skärmytan är matt så vi slipper det mesta vad gäller irriterande reflexer. Däremot är bakbelysningen i skärmen ojämn, med tydligt läckage i kanterna. Överlag är det dock en för priset riktigt bra skärm för både surf, enklare bildredigering och film.

Asus Zenbook UX430U

Att kolla på media lyfts också upp av inbyggda högtalare med kraftfullt och fylligt ljud . En app med equalizer och en handfull färdiga ljudprofiler medföljer. Där väljer vi dock konstant profilen för musik, då den låter klart bäst för allt.

Zenbook UX430U är en av AsusPURE-datorer. Det är Asus namn på datorer med så lite extra program som möjligt. Det är inte lika avskalat som i till exempel en Microsoft Surface, men inte långt ifrån. Zenbook UX430U har till exempel egna appen för ljudinställning och Microsoft Office är förinstallerat.


Fakta Asus Zenbook UX430UAR-PURE2X

Kontakt: www.asus.se
Processor: Intel Core i5 8250U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.0, usb 3.1 typ c, usb 2.0, mikro hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 25min (hög belastning), 15h 30min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-41 dBa
Storlek: 32,4 x 22,5 x 1,6 cm
Vikt: 1,25 kg
Pris vid test: 10 000 kr.
Pris nu: 10 355 kr hos Dustin

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 6,74 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 43,04 fps
Disk, läsning: 312,6 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Höga prestanda.
Bra bildskärm och ljud.
Rent Windows utan bloatware.

minus

En del små designmissar.
Bitvis högljudd kylning.

Betyg 9 av 10