Facebook har länge haft en chattfunktion, som de senaste åren har blivit en nästan fristående plattform i form av Messenger på mobiler. Vi har inga siffror på hur många användare som använder Messenger och hur många som chattar i webbläsaren på datorn, men vi antar att den föregående gruppen är större.

De som fortfarande föredrar datorn eller vill ha en ursäkt att sätta sig där istället för att hala fram mobilen som vanligt har faktiskt något unikt att hämta i Facebookchatten: Textformatering.

I Messenger finns bara vanlig text och dekaler. Unicode innebär att du kan skriva emoji och text på hundratals olika språk, men det finns inget sätt att formatera själva texten, till exempel med fetstil eller kursivt. På dator finns det däremot både dessa enkla och flera andra dolda knep för att formatera texten.

Fetstil och kursivt

Fetstil, kursivt och genomstruket

För att formatera text som fetstil skriver omgärdar du den bit som ska formateras med asterisker: Till exempel *så här*.

Kursivt fungerar likadant, men då skriver du istället med understreck före och efter: Ett _exempel_ kan se ut så här.

Genomstruken text får du om du skriver ~ före och efter texten: Det ser ut ~så här~.

Kodblock och monospace

Monospace är typsnitt vars tecken alla har exakt samma bredd. Det används mycket inom programmering men också för exempelvis matematik och enkla tabeller. Skriv text mellan två `-tecken så blir det monospace. Det funkar dock inte med radbrytningar.

Kodblock

Kodblock är ett betydligt mer användbart knep, och du lär kunna förvåna en och annan bekant om du börjar använda det. Skriv tre ``` följt av radbrytning (shift + enter), skriv ut den text du vill ha, och avsluta med en radbrytning och ytterligare tre ```. Då byter hela texten stil från den vanliga blå bubblan till en gul och allt blir monospace. Det gör det enkelt att klistra in och visa programkod, men också att till exempel göra en rudimentär tabell.

Latex

Till sist kommer vi till det närmast bisarra: Facebook-chatten har stöd för Latex-formatering. Det är ett format som kanske huvudsakligen används inom matematiken och gör att du mer eller mindre kan layouta din text. Den här artikeln är för kort för att gå igenom hur du formaterar med Latex, men det du behöver veta för att använda det med Facebook är att du börjar med \( och avslutar med \). Här är ett par exempel:

\(\int_0^\infty e^{-x^2} dx=\frac{\sqrt{\pi}}{2}\) blir:

Latex-formatering i Facebook-chatten

\(x^2 + y^2 = z^2\) blir:

Latex-formatering i Facebook-chatten

Tyvärr måste mottagaren också använda Facebook på dator för att se resultaten. På Messenger syns bara råtexten som du skrev in, vilket i princip blir oläsligt med Latex-formatering.

Har du tröttnat på Facebook? Så här raderar du ditt konto