Sedan premiären 2012 har den superbilliga enkortsdatorn Raspberry Pi hunnit släppas i ett antal versioner och sålts i över 19 miljoner exemplar världen över. Under tiden har den också gått från att primärt användas som ett skolverktyg i utvecklingsländer till att vara många datorintereserade hobbyisters förstahandsval vid olika teknikbyggen. Senaste modellen, Raspberry Pi 3 Model B+, kommer inte att bryta trenden. Den må sakna de där riktigt stora nyheterna men den har samtidigt förbättrats på några punkter som gör den ännu bättre.

Läs även: Så bygger du en övervakningskamera med Raspberry Pi

Som namnet antyder rör det sig om en uppdaterad version av Raspberry Pi 3 Model B från 2016. Utseendemässigt har det inte hänt mycket mellan modellerna: måtten är fortfarande 56 x 85 x 16 millimeter och alla portar sitter på samma ställen som på Raspberry Pi 2 och Raspberry Pi 3. Vi får en hdmi-port i fullstorlek, en uppgraderad ethernet-port, fyra usb-2.0-portar, en a/v-utgång samt anslutningar för skärm och kamera. Den närmast identiska formfaktorn är positivt då det innebär att alla tillbehör som du använt för Raspberry Pi 2 och Raspberry Pi 3 också passar Model B+.

Raspberry Pi 3 Model B+ test
Till det yttre är det inte mycket som skiljer de senaste två modellerna åt. Till vänster: Raspberry Pi 3 Model B+. Till Höger: Raspberry Pi 3 Model B.

Slipp separat strömkälla
Det är egentligen bara två fysiska detaljer som skiljer sig mot föregångarna och det gäller att titta noga för att hitta dem. Bredvid processorn sitter en aluminiumhölje med ingraverad logotyp som skyddar nätverkskomponenterna och i övre, vänstra hörnet har tillverkarna smugit in fyra extra stift för stöd av Power over Ethernet.

Hobbyister som tycker om att använda enkortsdatorn i olika projekt har med andra ord extra anledning att glädjas eftersom det gör det möjligt att driva sin Raspberry Pi via nätverkskabeln. Dagarna när du behövde ha en separat strömkälla nära till hands när du skulle montera din enhet är därmed ett minne blott. Det krävs dock ett tilläggskort som säljs separat för att nyttja detta.

Läs även: Så bygger du en magisk spegel som visar klocka och nyheter

Samma processor, men snabbare

Model B+ har fortfarande en 64-bitars fyrkärnig processor av typen ARM Cortex-A53 men klockfrekvensen är uppskruvad med 200 MHz, från 1,2 GHz till 1,4 GHz. För att hantera den extra värmeutvecklingen har processorn fått en kylfläns och sammantaget har Mobel B+ en generellt bättre värmehantering än tidigare modeller.

Hoppet till 1,4 Ghz gör att Model B+ också känns snäppet rappare i Raspian OS än sin föregångare när vi använder flera olika program samtidigt. Det är förstås inte jämförbart med snabbheten i en dyrare dator, i synnerhet går det trögt att ladda in Javascript-tunga webbsidor, men när vi talar om en prislapp på runt 400 kronor presterar Raspberry Pi 3 Model B+ riktigt bra. Webbsurfningen blir dessutom smidigare när vi använder Firefox istället för standard-webbläsaren Chromium.

Raspberry Pi 3 Model B+

Mer uppkopplingsmöjligheter
Utöver snabbare processor ligger den största förändringen i förbättrad uppkoppling. Tidigare modeller har behövt förlita sig på 2,4 Ghz-bandet och den föråldrade standarden 802.11n. Model B+ stödjer trevlig nog både 2,4 Ghz- och 5 Ghz-bandet med 802.11ac-teknik för snabbare trådlös överföring. Ethernet-uttaget har också fått en uppgradering och stödjer nu gigabitnätverk, men begränsningar i hårdvaran gör att maxhastigheten i realiteten begränsas till 300 Mbit/sek.

När vi testar en trådlös filöverföring landar Model B+ på 6,08 MB/sek i uppladdning och 4,90 MB/sek i nedladdning, vilket är runt det dubbla mot Model B. Med ethernet-kabel får vi ut 7,18 MB/sek i uppladdning och 5,19 MB/sek i uppladdning, vilket gör Model B+ snabbare med drygt 1 MB/sek åt båda hållen. Resultatet ska så klart tas med en rejäl näve salt då det kommer variera mycket beroende på hur din användningsmiljö ser ut, men vi ser ändå en generell ökning i snabbhet.

Läs även: Raspberry Pi – bygg en egen nas

Omdöme

Det är kanske inte samma lyft mellan Raspberry Pi 3 Model B+ och Model B som det var mellan de två föregångarna; både gpu och ram-minne är till exempel detsamma, Bra valmen det hindrar ändå inte Model B+ från att vara den just nu mest prisvärda Pi-enheten tack vare snabbare processor och bättre uppkoppling via kabel och trådlöst.

Nyheterna är främst riktade mot dem som ämnar använda enheten till olika teknikprojekt men som hemdator duger den också vid enklare uppgifter såsom webbsurfning, e-posthantering och video-streaming. Om du inte äger en Raspberry Pi i dagsläget är Model B+ helt klart modellen du ska satsa på.

Läs även: Så kommer du igång med Raspberry Pi 3


Fakta Raspberry Pi 3 Model B+

Testad: Mars 2018
Tillverkare: Raspberry Pi Foundation
Processor: Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC 1.4GHz
Grafik: VideoCore IV® Multimedia Co-Processor
Minne: 1GB LPDDR2 SDRAMAnslutningar:
Anslutningar: 4st usb 2.0, ethernet, hdmi 2.0 ut, hörlur,
Trådlöst: 2.4GHz / 5GHz 802.11.b/g/n/ac trådlös LAN, Bluetooth 4.2, BLE​​​​​​
Operativsystem: Raspbian OS
Övrigt: ​PoE
Storlek: 56 x 85 x 16 millimeter
Garanti: 1 år
Pris: 449 kr hos Kjell och Company.

plus

Mycket dator för pengarna.
Förbättrade uppkopplingsmöjligheter.
Snabbare processor.
Stödjer Power over Ethernet.
Fortfarande oförskämt billig.

minus

Få riktiga nyheter.

Betyg 5 av 5