Redan 2015 introducerade Dell den nuvarande designen av XPS 13 med extra tunna skärmkanter. Sedan dess har flera konkurrenter gett svar på tal med sina egna extra kompakta 13-tummare. En del har kommit nära XPS 13 i kantfri skärmupplevelse, men än så länge regerar Dell på den punkten.

På CES presenterade företaget årets upplaga med modellnummer 9370. Den har blivit ytterligare nerbantad, och är någon millimeter kortare på höjden och bredden. Framför allt är den klart tunnare än förra årets modell, knappt 12 millimeter plus gummifötter på undersidan.

Samma form, nytt färgval

Annars är det mesta sig likt – två slipade metallplattor och mellan dem svarta matta ytor, och ett välbyggt tangentbord. Nytt i år är en premiummodell där metallen är i guld och laxrosa ton, och interiören vit och av ett material bestående av vävd glasfiber istället för matt kolfiber.

XPS 13
Skärmen är både ljusstark och har hög kontrast. Den saknar färgkorrekthet för riktigta mediaproffs, men för allt annat är den utmärkt.  

Den fick vi tyvärr inte möjlighet att göra vårt test på, vår testdator är instegsmodellen i svart, med den enklare hårdvaruvalen; Core i5-processor, 8 GB ram och 256 GB ssd. I den konfigurationen är den trots sina premium-vibbar faktiskt inte särskilt dyr. Fram till nu har XPS-varit en lyxserie för konsumenter, men numera går XPS 13 även att få i en enterprise-version. Lite dyrare, men med Window 10 Pro och extra servicealternativ.

XPS 13 har två thunderbolt 3-portar på ena sidan och en usb-c med displayport på den andra. En av thunderboltportarna är också där du pluggar in adapter för att ladda batteriet. Dell skickar med en adapter för stor usb-port. På sidan sitter också en behändig indikator för batteriet. Håll inne en liten knapp och du kan se hur laddat batteriet är.

Logga in med fingrar eller ansikte

I på-knappen bredvid tangentbordet sitter också en inbyggd fingeravtrycksläsare. Du kan även använda ansiktsigenkänning, då webbkameran har sällskap av en ir-kamera för biometri. Webbkameran är en ordinär sak på 720p. Den gör jobbet dugligt, fast med samma osmickrande grodperspektiv som tidigare XPS 13-modeller, och med vissa problem i får svagt ljus.

XPS 13
I strömbrytaren bredvid tangentbordet sitter en diskret fingeravtrycksläsare.

I år har XPS 13 nya skärmalternativ. Förr kunde vi välja mellan 1920x1080 bildpunkter eller 3200x1800 bildpunkter. Nu är den utbytt mot hela 4k, 3840x2160 bildpunkter. Riktigt varför vet vi inte, 4k känns onödigt på en 13-tumsskärm. Vår testade 1080p-modell är fortfarande skarp nog i nästan alla situationer.

Vi märker en aning släpig skuggbildning i muspekare och när vi drar runt fönster på skrivbordet. Det visar sig att skärmens svarstider är längre än i de flesta skärmar. Det här är troligen något som de flesta inte kommer att märka av, men är du till exempel van vid en responsiv gamingskärm på skrivbordet hemma blir det mer påtagligt.

Ljusttark och välljudande

Skärmen är täckt med Gorilla Glass, som ger skärmen lite extra styvhet, men det blir en del reflexer i glaset. Som tur är går det att pressa upp ljusstyrkan riktigt högt, upp emot 400 cd/m2 eller strax över, vilket hjälper en hel del vid utomhusbruk. Färgomfånget matchar srgb och kontrastnivån är hög. Det gör den till en utmärkt skärm att kolla på film på. Datorn har också riktigt bra inbyggda högtalare med fin detaljåtergivning, distinkt bas med tanke på datorns små mått, och utmärkt kontroll av ljudbilden med medföljande equalizer-app.

Med åttonde generationens Core i5-processor får vi precis det prestandalyft vi förväntar oss, och faktiskt lite till. Dell lyckas klämma lite mer ur de fyra kärnorna än tidigare datorer vi testat med samma processor, både för korta toppar och får långvarigt arbete.

XPS 13
XPS 13 har en lite säregen stil när den är ihopfälld.

Smart men dold funktion

I appen Power Manager kontrollerar du detta själv. Här väljer mellan standardläget Optimerad, Sval, Tyst eller Ultraprestanda. Dessa styr hur mycket effekt kärnorna får och hur kraftfullt de kyls av. Sitter du i ett mötesrum eller kanske på bibliotek kan tyst läge vara bra. Datorn begränsas i prestanda, men fläktkylningen blir minimal. Svalt läge begränsar också prestanda, men maxar kylningen. Det kan vara bra om det är ovanligt varmt.

Däremot märker vi ingen skillnad på Optimerad och Ultraprestanda. I våra tester är prestanda lika hög och kylningen lika livlig. Fläktarna i XPS 13 är dock aldrig störande högljudda, ens när de drar igång som mest. Det här är en smart och behändig funktion, men tyvärr är den väl gömd. Appen måste vi leta upp, och är sedan inte helt intuitiv. Det här borde Dell lyft upp som en ikon i aktivitetsfältet istället.

XPS 13
Dubbla thunderbolt 3, men var noga med var du stoppar in strömadaptern. Det är bara den bakre porten som låter dig ladda batteriet.

Mycket nytta och en del skräp

I Power Manager finns också extra funktioner för att maxa batteritid och förlänga livslängden på batteriet. Batteritiden är annars riktigt bra, trots att den har mindre batteri än föregångaren (52 Wh istället för 60 Wh). När vi dämpar skärmen och snålkör processorn klarar den i princip två arbetsdagar utan uppladdning.

Övriga nyttoprogram är en systemoptimerare, en app som hanterar uppdateringar, ett års prenumeration på McAfee Live Safe samt 20 GB i Dropbox. Utöver det får vi med en del onödigheter, som 30 dagars prova på-Office, Netflix och en drös gratisspel som vi lika gärna kunde ladda hem själva. Hur mycket av det vi ska skylla på Microsoft respektive Dell är dock osäkert. De är i alla fall lätta att rensa bort.

En lite udda detalj är att en del konfigurationer av datorn faktiskt går att beställa från Dell med Ubuntu Linux istället för Windows.

Bra valOmdöme

Dell har gjort ett bra jobb med att uppdatera en redan bra dator, men nyhetsmässigt är den inte direkt överdrivet imponerande. Lite mer slimmad form och smart kylningskontroll är de saker som ger störst intryck, medan andra uppgraderingar, som portar, prestanda och batteritid, matchar våra förväntningar av just vad en ny premium-dator ska leverera. Det var en toppendator 2017, och fortsätter vara en toppendator 2018.


Fakta Dell XPS 13 9370

Testad: Mars 2018
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Core i5 8250U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3.1 gen 1 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac mimo, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, TPM, adapter usb c till usb a
Batteritid: 3h 20min (hög belastning), 18h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-38 dBa
Storlek: 30,1 x 19,9 x 1,2 cm
Vikt: 1,22 kg
Pris: Från 14 519 kronor hos Prisjakt.
Garanti: 1 år

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 7,73 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 39,61 fps
Disk, läsning: 908.5 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Snygg, slimmad och välbyggd
Höga prestanda
Lång batteritid
Bra högtalare

minus

Risk för reflexer i skärmen
En del bloatware

Betyg 5 av 5