Det har varit en blytung vecka för Facebook. Företaget har överösts med kritik efter uppdagandet av den dataskandal som var förstasidesstoff hos medier över hela världen. Att insamlandet av Android-användares sms- och samtalshistorik uppmärksammats gjorde inte saken bättre.

Men förändringar är på väg – och de handlar framför allt om att synliggöra vilken data Facebook har om dig och hur den används. Det ska också bli lättare för användarna att via en central inställningssida själva vrida på de sekretessreglage som tidigare varit utspridda lite här och var på det sociala nätverket. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande som publicerades under onsdagseftermiddagen.

Förändringarna, som rullas ut globalt under de kommande veckorna, har kokats ned i ett antal punkter:

Lättare åtkomst till inställningar i mobilen: Hela inställningsmenyn för mobila enheter kommer att göras om för att du lättare ska kunna hitta rätt och slippa navigera runt bland en uppsjö olika underrubriker.

Nya sekretessgenvägar: Information om säkerheten på Facebook, om vad du som användare delar för data med appar, annonsörer och andra användare ska bli tydligare och mer lättåtkomlig.

Smidigare datahantering: En ny funktion, på engelska kallad Access your information, ska ge dig en fullständig överblick om vilken data som delats – och med vilka. Dataskräp du inte vill ha kvar ska gå lätt och smidigt att ta bort från Facebook, och det ska bli lättare att ladda ned den datasammanställning som sedan tidigare erbjuds av det sociala nätverket.

Facebook
Gamla inställningsmenyn i mobilen (vänster) vs den nya (höger).

Facebook uppger att man arbetat med ovanstående förändringar under en längre tid, men att de senaste veckornas reaktioner på hur företaget behandlat användarnas data har fått dem att skynda på arbetet. Längre fram väntar även förändringar i Facebooks användarvillkor och datapolicy, som tydligare ska belysa vilken data som samlas in och hur den används.