Med verktyget Diskhantering kan du skapa partioner av dina hårddiskar. Det betyder att du kan dela upp din hårddisk i olika avdelningar för att lättare hålla ordning på dem. Tyvärr är de inte särskilt flexibla och det kan svara svårt att ändra storlek på dem. Ett smidigare alternativ är därför att skapa en virtuell hårddisk. Det är en virtualiserad hårddisk, en fil som lagras på disken precis som vanligt, men som lätt går att ändra storlek på och som enkelt kan flyttas mellan olika datorer.

Diskhantering windows 10

Börja med att ange Datorhantering i sökfältet. Du hittar Diskhantering i vänstra menyn. För att skapa en virtuell hårddisk behöver du starta Datorhantering som administratör. Börja med att välja Skapa virtuell hårddisk som ligger under Åtgärder-menyn i högra hörnet.

Diskhantering Windows 10

Din virtuella hårddisk sparas med filändelsen vhd. I Skapa och anslut virtuell hårddisk-dialogrutan anger du var på den fysiska datorn du vill lagra filen och vilken storlek det ska vara på den virtuella hårddisken.

I Format för virtuell hårddisk väljer du Dynamiskt expanderande (om du vill kunna expandera hårddisken allteftersom) eller Fast storlek (om du vill att hårddisken ska ha en fixerad storlek, minsta tillåtna storlek är 3 megabyte). Klicka OK när du är klar.

Diskhantering Windows 10

Härnäst måste vi göra den virtuella hårddisken tillgänglig för användning. Klicka på Anslut virtuell hårddisk under Åtgärd-menyn och ange sökvägen för den virtuella hårddisken. Tänk på att sökvägen måste vara fullständig och inte ligga i katalogen \Windows.