Minnespinnar på usb brukar inte vara något vi regelbundet testar. Den ena är den andra lik och även om de skiljer sig åt med olika storlek och hastighet finns det inte så att säga om dem. Visst, de kan vara olika stora och snabba – men det här är för det mesta billiga prylar där få användare tänker på varken säkerhet eller hastighet.

Kingston Data Traveler Vault är dock ett undantag, och en ny modell, Data Traveler Vault Privacy Edition Anti Virus gjorde oss så intresserade att det var dags att göra ett sällsynt usb-pinnetest. Pinnen finns i fem storlekar, från 4 till 64 GB och kostar mellan cirka 400 och 2 200 kronor. Det är mycket pengar för lite lagringsplats.

Snabbare än utlovat

Den är visserligen hyfsat snabb, vi uppmäter 140 MB/s i läshastighet, vilket ligger nära angiven hastighet på 165 MB/s. Skrivhastigheten landar på 74 MB/s, flera gånger snabbare än vad Kingston själva lovar. Den är också vattentät, med ipx8-klassning. X:et innebär att den ine är testad för dammtålighet, bara vatten. 8:an brukar innebära att den ska klara att sänkas ned till tre meters ljup. Kingston uppger dock 1,2 meter.

Krypterat usb-minne

Men nej, även om hårdvaran är kvalitet är det väldigt mycket att betala för en usb-pinne. Det intressanta är hur data på den skyddas.

Många påkostade usb-pinnar kommer precis som en del externa hårddiskar med möjlighet att kryptera data så att filer du lagrar på dem inte hamnar i fel händer. Kingstons lösning för det heter Datatraveler Vault Privacy 3.0 och består av ett program som ligger på pinnen, samt en inbyggd hårdvarudel i enheten där själva krypteringen görs. Den ger all data som lagras på den 256 bitars aes-kryptering, och då jobbet görs internt på pinnen tar det inte nämnvärt med systemresurser.

Inga installtioner

Första gången vi pluggar in pinnen i vår dator får vi välja ett lösenord och en påminnelsefras. Det är allt, sedan är den krypterad och klar. Nästa gång vi pluggar in pinnen ber samma program oss om ett lösenord innan vi kan se resten av dess innehåll. Inställningar är lagrade på pinnen och ingen installation görs på datorer du ansluter den till. Pinnen och dess kryptering är kompatibel med nyare versioner av Windows, Mac OS och Linux.

Kingston Krypterat usb-minne
Du pluggar in i valfri dator och kör. Inget behöver installeras.

Utöver det har vi antivirusdelen, som består av ett det extra programmet Drive Security från Clevx, och använder ESET:s antivirusmotor (samma som står för säkerheten i Nod32 antivirus och ESET Internet Security). Det är kort och gott ett miniatyr-antivirus som skannar och övervakar pinnens lagringsyta, samt blockerar och raderar infekterade filer från den. Den skannar inte datorn den är ansluten till, men du kan i alla fall vara säker på att filer du för över till minnespinnen inte innehåller skadlig kod.

Mer information, tack

Drive Security startar när vi loggat in på den krypterade enheten och precis som krypteringsprogrammet behöver vi inte installera något på datorn. Däremot kräver programmet internetuppkoppling för att fungera bra. Vid start kopplar det upp sig och laddar hem uppdaterad virusdefinitionslista, och lyckas den inte med det får vi ett kryptiskt meddelande som säger ”failed to initialise”.

Förutom dem lilla missen fungerar det klockrent… tror vi. Vi har inte virusinfekterade filer på lager själva, men flera oberoende antivirusexperter intygar att Drive Security gör ett fullgott jobb. Men nog hade det varit bättre om Kingston hade kombinerat de två programmen på pinnen till ett. Nu blir det lite spretigt, med två appar med olika gränssnitt.

DataTraveler Vault Privacy Edition Anti Virus
Två olika program med helt olika gränssnitt. ESETs antivirus hade gärna kunnat fått ett lite rymligare gränssnitt.

Omdöme

Det här är inget supernytt koncept, Drive Security har funnits i flera år och går att köpa till valfri usb-lagringsenhet separat. Men den nya versionen med usb 3.0, och en uppdaterad version av programmet som även stödjer Mac OS gör den extra intressant – om du inte ska lagra några enorma mängder data och är beredd att betala mycket per byte, vill säga. Vore det inte för det pilliga gränssnittet i ESET-programmet och den spretiga användarupplevelsen hade det blivit ett snäpp högre betyg.

Fakta Kingston DataTraveler Vault Privacy Edition Anti Virus DTVP30AV

Testad: Mars 2018
Tillverkare: Kingston
Gränssnitt: Usb 3.0
Lagringsplats: 4 GB, 8 GB, 16 GB (testad enhet), 32 GB, 64 GB
Säkerhet: 256 bit AES, ESET antivirus (5 års licens)
Övrigt: Vattentät (IPX8)
Systemkrav: Dator med usb 2.0 (usb 3.0 för bästa prestanda), Windows XP (sp1) eller nyare, OS X 10.9 eller nyare, Linux v.2.6.x+6 (ej DriveSecurity)
Läshastighet: ca 140 MB/s (uppgiven hastighet 165 MB/s)
Skrivhastighet: ca 74 MB/s (uppgiven hastighet 22 MB/s)
Storlek: 7,8 x 2,2 x 1,2 cm
Garanti: Fem år
Pris: 788 kronor hos Proshop.

plus

Hög läs- och skrivhastighet.
Smidig hårdvarukryptering.
Inbyggt virusskydd.
Vattentät.

minus

Något rörigt gränssnitt.
Inga stora lagringsalternativ.
Dyr.

Betyg 4 av 5