2011 testade vansinnigt läckra Toshiba Satellite Z830. Det som var mest spännande var att den bara vägde 1,12 kilo enligt specifikationerna… eller 1,09 kilo enligt vår våg. Då trodde vi att det här var framtiden och att notebooks under ett kilo bara var något år bort.

Men ack så fel vi hade. Datorerna blev snabbare och smartare, men portabiliteten blev aldrig bättre. Tunna bärbara 13-tummare låg kvar på mellan 1,2 och 1,6 kilo.

Nytt lågviktsrekord

Tills nu. Förra våren lanserade Fujitsu 13-tummaren Lifebook U937, och för första gången fick vi se en notebook i fullformat med en vikt under ett kilo. Den fick vi tyvärr aldrig tillfälle att testa, men nu är uppföljaren Lifebook U938 här, med färsk processor och en extremt låg vikt på 0,92 kilo. Det gör den till den lättaste laptopen i sin klass just nu, med bred marginal.

Som alla Fujitsu-laptops är Lifebook U937 en stramt och praktiskt utformad dator, med räta vinklar och kantiga detaljer. Chassit är i tunn men stabil lättmetall och delar av skärmlocket är i plast. 

Fujitsu Lifebook U938
Fujitsu Lifebook U938 har med sina 13 tum och tunna skärmkanter ett kompakt format. 

Att greppa och lyfta datorn är en lätt surrealistisk upplevelse. Den ser inte ut att vara så lätt som den faktiskt är, och förta impulsen är att vända på den och se om Fujitsu glömt stoppa in batteriet. 

Ny och gammal teknik

Trots det har datorn har generöst med externa anslutningar. Här sitter fortfarande två stora usb-3-portar, en usb-c, hörlursuttag, fullstor hdmi-port, sd-kortläsare och en smartcardläsare. Och givetvis plats för strömadapter och säkerhetslås. Datorn har också inbyggt lte-modem för mobilt bredband, med en lucka på ena kortsidan för sim-kort.

Otroligt nog får vi också inbyggd fast nätverksport. Den dras ut som en släde och fälls upp för att kunna stoppa in en kabel. Det är ambitiöst, men vi undrar on det inte lika gärna hade kunnat lösas med en medföljande usb-adapter.

Det bör nämnas att Lifebook U938 främst är tänkt för företagskunder, och kommer därför med sådant som Windows 10 Pro och vPro-stöd. Men den finns också att få tag på i ett flertal butiker, för gemene man eller små- och egenföretagare som inte gör specialbeställning direkt från tillverkaren. 

Gammal inmatning, modern inloggning

Tangentbordet är kompakt men välbyggt, och med relativt hög slaghöjd i knapparna,. Det känns som ett tangentbord från en dator från förra decenniet. Men ett bra sådant. Musplattan är dock jobbigt liten, men den har åtminstone fysiska knappar för höger och vänster musklick.

Lifebook U938 går att få tag på med två olika skärmar, antingen en pekskärm som i vår dator, eller en annan som istället har extra antireflexbehandlad yta. 

Fujitsu Lifebook U938
En fast nätverksport. Faktiskt. Den dras ut och fälls upp innan du kan stoppa i ethernetkabel.

I båda fallen handlar det om en ips-panel på 1 920 x 1 080 bildpunkter. Den är något blek i återgivningen av mörka färgtoner, men har neutral färgåtergivning. Den är utmärkt för kontorsjobb, men sämre för krävande mediaredigering. Tyvärr kommer den också till korta vid filmtittande. Det ska dock inte skärmen klandas för utan istället de inbyggda högtalarna, som ger ifrån sig ett tunt och platt ljud, nästan helt utan bas och med låg maxvolym.

Lifebook U938 har ett riktigt intressant alternativ till fingeravtrycksläsare i nedre högra hörnet under tangentbordet. Den heter Palm Secure och använder hela handflatan som biometrisk identifierare. Du håller helt enkelt handen ovanför läsaren för att låsa upp datorn.

Det den läser av är inte ytan på handen som du och jag ser den, utan den fotar med infrarött ljus för att kolla av mönstret av blodkärl i din hand, vilket precis som fingeravtryck, ansiktsbiometri och iris är unika för varje människa. Det känns mist sagt lite science fiction att använda men fungerar lika bra i vardagen som vilken bättre fingeravtrycksläsare som helst.

Fujitsu Lifebook U938
Fujitsu Lifebook U938 har det mesta man kan önska i portväg. Utom möjligen thunderbolt 3.

Bra kraft och ställbar prestanda

Lifebook U938 är bestyckad med nya åttonde generationens Core i5. Den underpresterar något jämfört med många andra datorer med samma processor. Det kan möjligen ha med den extra tunna designen att göra och att Fujitsu inte vill fresta på kylningen för mycket.

I medföljande Function Manager kan du snabbt kontrollera wifi, lte-modem, bluetooth, skärmljusstyrka och lite annat. Framför allt processorn som du kan ställa ner till Medium performance eller Low performance. Vi pratar rejäl prestandaminskning, cirka 30 procent lägre med Medium performance och mer än hälften när vi kör Low performance.

Behöver du inte all maxkraft i processorn är det ett utmärkt sätt att begränsa prestandatopp och istället förlänga batteritiden samt tysta ner kylningen. Det här liknar den funktion som nya Dell XPS 13 också har, men här är det tydligare vad de olika lägena gör.

Fujitsu Lifebook U938
Istället för fingeravtrycksläsare, en handscanner.

Datorn går att få i mängder av konfigurationer av ram-minne och hårddisk. Vår modell är utrustad med 8 GB ddr3-minnen och en 500 GB sata-ssd som presterar efter förväntan. Med minimal vikt får vi inget maximalt batteri, men det som sitter i räcker fortfarande övertygande långt. 

Mycket nyttigt, ett par onödigheter

Som nämnt levereras Lifebook U938 med Windows 10 Pro. Och utöver det även med en hel del extra appar. Utöver Function Manager finns också en handfull program med namnet Utility (Battery Utility, USB Charge Utility) som sköter en liten funktion vardera, saker som du sällan behöver ställa in. Utöver det får vi en extra avancerad kalkylator, samt Powerlinks foto- och videoredigeringsprogram.

Tyvärr hittar vi också en del onödigheter som reklamlänk till Amazon och prova på-version av Microsoft Office, men Fujitsu hör inte till de större bloatware-syndarna även om en installation kunde varit lite renare.

Fujitsu Lifebook U938
Röda versionen av Fujitsu Lifebook U938 drar till sig blickarna. Men den finns också i diskretare svart om du du är blyg av dig.

Bra valOmdöme

Den coola handscanningen, överflödet av funktioner, och inte minst dess unikt låga vikt gör Lifebook U938 riktigt intressant. Tyvärr dras den också med några mindre charmiga egenheter, som omodern musplatta och trista högtalare.

Med prislapp på runt 18 600 kronor konkurrerar den med till exempel Macbook Pro, Dell XPS 13 och HP Elitebook. När det gäller lyxkänsla och byggkvalitet kan den inte mäta sig med dem, men det finns tillräckligt mycket annat som ändå kan göra den till rätt val för många användare.

Fakta Fujitsu Lifebook U938 (VFY:U9380M45SBNC)

Testad: Mars 2018
Tillverkare: Fujitsu
Processor: Intel Core i5 8250U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c, 2st usb 3.0, lan, hdmi, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, lte
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Smartcardläsare, TPM, vPro, handavtrycksläsare
Batteritid: 2h 35min (hög belastning), 13h 30min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-38 dBa
Storlek: 30,9 x 21,4 x 1,55 cm
Vikt: 0,92 kg
Garanti: 2 år
Pris: 18 384 kronor hos Proshop.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 5,75 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 37,84 fps
Disk, läsning: 247,5 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Tunn och extremt lätt.
Fortfarande stadig och välbyggd.
Många funktioner och anslutningar.
Realtivt tyst kylning.

minus

Underpresterar något.
Trist liten musplatta.
Inga vidare högtalare.

Betyg 4 av 5

Fujitsu Lifebook U938 (VFY:U9380M45SBNC) Pris vid test: 18384 kr.

Bästa pris just nu: 20995 kr