I åratal har pc-spelare behövt ta ställning i en jobbig fråga: Köpa en stationär dator med de mest kraftfulla komponenterna på marknaden, eller offra en del av prestandan för en maskin som går att ta med i ryggsäcken? Nu kan den avvägningen bli ännu tuffare. Under ett evenemang tidigare idag avtäckte Intel nämligen sin första Core i9-processor (åttonde generationen) för laptops någonsin.

Med sex kärnor och 12 trådar kan toppchippet Core i9-8950HK nå hastigheter på 4,8 GHz med hjälp av turbo boost-teknologi. Detta kan enligt Intel översättas till 41 procent fler bildrutor per sekund, fps, under spelsessioner och upp till 59 procent snabbare videoredigering i 4k. Jämförelsen i exemplen ovan är gjord med åttonde generationens Core i7-7820HK-chipp. Över hela brädet ska det röra sig om en prestandaförbättring på hela 29 procent. 

Intel nya processorer
Klicka på bilden för större version!

I samma veva lanserade Intel också nya i5- och i7-chipp för bärbara datorer, som även dessa baseras på Coffee Lake-plattformen. Exakt hur snabba de nya processorerna är kan ni beskåda i bilden ovan. Under evenemanget var Intel tydliga med att man vill ta en större del av den svällande gamingkakan, men även rikta sig till professionella kreatörer som råddar tunga program i sitt vardagliga arbete.

Prismässigt lär det nya Core i9-toppchippet bli något i hästväg. En mer rimlig prislapp väntar vi oss för de kommande datorer som baseras på Core i5- eller i7-processorerna.