FRÅGA. Jag har skyddat min dator mot gisslanprogram genom att aktivera funktionen Reglerad mappåtkomst i Windows 10. När jag skulle använda mitt bildbehandlingsprogram fungerade det inte alls. Det blev mycket arbete innan jag fick vetskap om att funktionen kan göra att man inte kan använda sina program.
Birgitta

SVAR. Vad den nya Windows 10-funktionen Reglerad mappåtkomst gör är att hindra främmande program från att ändra i filerna på din dator. Om du drabbas av ett så kallat gisslanprogram så är det precis vad som kan hända. Programmet ändrar i exempelvis dina bildfiler och "låser" dem så att du inte kommer åt dem om du inte betalar till företaget.

Läs mer: 25 tips som gör Windows 10 säkrare

Vad som är ett gisslanprogram vad som är ett hederligt bildbehandlingsprogram kan vara svårt för Windows att avgöra och därför kan ”oskyldiga” program blockeras. Lyckligtvis kan du själv tillåta program som Windows har blockerat.

Reglerad mappåtkomst

Öppna bara Windows Defender Säkerhetscenter och välj Skydd mot virus & hot, Inställningar för Skydd mot virus & hot. Bläddra ned till Reglerad mappåtkomst och slå på funktionen så kan du välja Tillåt en app i Reglerad mappåtkomst.
Martin Appel, PC för Alla