Surfplattor är en ovanligare syn i dag än för några år sedan, men det släpps fortfarande en handfull riktigt bra Ipad- och Android-plattor om året. På Mobile World Congress i slutet av februari visade Huawei upp en ny sådan.

Mediapad M5, som namnet lyder, har en skärm på knapp elva tum med en centimetertunn skärmkant runt om, samt heltäckande och lätt droppformat glas framtill som rundar av mot en slimmad aluminiumbaksida. Den väger precis under ett halvt kilo och är riktigt bekväm att bära runt på.

Huawei Mediapad M5
Volymkontroll, på/av-knapp, sd-kortsplats och usb typ c-anslutning. Usb-porten används för allt laddning, data och hörlurar. 

Smart och osmart upplåsning
Den tunna skärmkanten gör dock att vi då och då kommer åt skärmen av misstag, och även om Mediapad M5 ser har rutiner för att ignorera ofrivilliga skärm-pet i marginalerna så registrerar den en hel del feltryck för oss. Speciellt på ena kortsidan, där sitter nämligen en fingeravtrycksläsare som också fungerar som hemknapp. Den fungerar klockrent för inloggning, lika bra som i Huaweis flaggskeppsmobiler, men vi är som sagt enkel att komma åt av misstag.

Såvitt vi kan se går det inte att stänga av att den är hemknapp, trots att vi som standard har hemknapp i skärmnavigeringen också. Däremot går skärmnavigeringen att anpassa på en mängd olika sätt, och också att stänga av helt så att du bara använder fingeravtrycksläsaren.

Huawei Mediapad M5
Glas och svarta ramar framtill.

Prestandan i Mediapad M5 får inte av för hackor. Den är byggd på Huaweis systemkrets Kirin 960, samma som satt i förra generationens flaggskeppsmobiler från tillverkaren. Det ger oss tillräckliga prestanda för snabb surf, Office-appar, kreativa tillämpningar som foto- och videoredigering, de flesta Android-spel och högupplöst strömning. Wifi-mottagningen är snabb och stabil, vilket också underlättar en del för just hd-strömning. Det finns även en variant av plattan med inbyggt lte-modem, men vår modell har bara wifi.

Högupplöst och rätt färg för film

Skärmen är en skarp ips-panel på 2 560 x 1 600 bildpunkter, vilket ger 280 pixlar per tum i punkttäthet. Den är relativt ljusstark med maxstyrka på ungefär 400 cd/m2 och har utmärkta betraktningsvinklar. Vi upptäcker inga skiftningar i kontrast eller färger i någon vinkel, vilket är ett tecken på en kvalitetspanel.

Huawei Mediapad M5
Plattan är bekvämt tunn och inte överdrivet tung.

Exakt hur färgkorrekt den är eller vilket färgdjup skärmen stödjer har vi inga uppgifter om, men med testfoton får vi fin nyansering och lyster som tyder på att den åtminstone bör ligga nära srgb-standard. Srgb är vad strömmad film och tv oftast är anpassad för.

Det finns en enkel funktion för att snabbt justera färgtemperatur efter eget tycke, och ett extra ögonvänligt blåljusfilter. Skärmen ska också anpassa sig efter färgtemperaturen i rummet, men gör den det så är det så subtilt att vi inte ser skillnaden.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Huawei MediaPad M5 10.8 64GB Pris vid test: 4490 kr.

Bästa pris just nu: 4412 kr