Windows 10 ruvar på flera verktyg för att lösa många olika typer av uppgifter och problem. Vi har tidigare undersökt hur vi kan använda oss av bland annat Windows-registret, Powershell och Kommandotolken för att krama ur extra funktionalitet ur operativsystemet. Nu har turen kommit till några av de exklusiva funktionerna i Windows 10 Professional. Vid en första anblick är de svåra att urskilja, men de finns där och några är riktigt användbara. Inte minst den vi kommer att titta på i denna guide: Bitlocker, som låter oss stöldskydda vår dator med hjälp av kryptering.

Lär dig mer om Windows 10:
Så får du ut mer av Kommandotolken
Så använder du verktygen i Windows Registry
Kom igång med kraftfulla Powershell

Ordet kryptering kanske ger en föreställning om att det skulle vara krångligt med Bitlocker, men så är inte fallet. Tvärtom är det ett väldigt praktiskt och lättanvänt verktyg, inte minst för dig som ofta har med dig datorn på resande fot. Alla filer som läggs in på den krypterade disken blir krypterade. Omvänt gäller om du flyttar eller kopierar filer från den krypterade disken och lägger dem på ett annat lagringsmedium, då dekrypteras filerna istället. Om du skulle råka glömma datorn på bussen eller upptäcka att någon stulit den på fiket när du hämtade extra servetter kan du trösta dig med att din data är säker.

Bitlocker kan kryptera både dina interna hårddiskar och externa, så vill du kryptera ett särskilt känsligt usb-minne är det fullt möjligt. När du sedan ansluter usb-minnet och klickar på ikonen kommer datorn att kräva ett lösenord för att ge dig tillgång till det. Extra viktigt när det gäller kryptering är att du har ett starkt lösenord. Bitlocker tillhandahåller en återhämtningsnyckel som du kan använda om du mot förmodan skulle råka glömma vilket lösenord du angett. Se till att spara återhämtningsnyckeln på en säker plats bara. Skulle du förlora även den finns det inget sätt att låsa upp de krypterade filerna på.

Har datorn vad som krävs?

För att använda Bitlocker krävs det att att datorn är utrustad med en så kallad tpm (Trusted Platform Module) av typen 1.2 eller senare. Det är ett speciellt mikrochip som gör att enheten får stöd för avancerade säkerhetsfunktioner. För att ta reda på om din dator har en tpm trycker du på Windows-knappen och R och anger tpm.msc i sökfältet. Får du upp information om datorns tpm betyder det att den har en. Har du ingen tpm kan du få upp nedanstående meddelande:

Windows 10 Pro Bitlocker

På vissa datorer är tpm-hårdvaran inaktiverad, och i de fallen syns det inte att datorn faktiskt har en installerad tpm. För att dubbelkolla om så är fallet behöver du gå in på din dators bios. Processen för detta ser olika ut beroende på vilken dator du har. Ofta kan det handla om att du ska trycka på någon specifik knapp vid uppstarten av datorn. Titta i manualen för ditt moderkort om du är osäker.

När du är inne i datorns bios, kolla inställningar-menyn och sök efter ett alternativ som heter Trusted Media Module, TPM eller liknande. Om du hittar det anger du den som enabled, sparar och startar om datorn. Din tpm kommer nu att vara tillgänglig inifrån Windows.

Om datorn däremot inte har stöd finns det en annan väg att gå, och det är att ändra en lokal grupprincip i datorn. När detta är gjort kan du fortsätta med aktiveringen av Bitlocker precis som om datorn haft en tpm installerad.