Hyper-V hade kunnat vara namnet på en anonym asteroid i Star Trek eller på en generisk energidryck, men här handlar det om Microsofts system för virtualisering. Hyper-V är exklusivt för Windows 10 Professional och finns inte att ladda ner och kan inte heller köpas separat. Om du är obekant med ordet innebär virtualisering att man skapar en simulerad, eller virtuell, datormiljö att köra olika operativsystem i. Varje operativsystem som körs i en virtuell maskin beter sig som om det kördes på riktig, fysisk hårdvara.

Virtualisering är ett smidigt verktyg om du vill dela upp en enskild dator i flera virtuella datorer som delar på värddatorns resurser. Mac-användare kan till exempel använda det för att köra specifika Windows-program medan Windows-användare kan använda det för att testa betaversioner av Windows, köra ett känsligt program i säker miljö eller kanske rentav installera Windows XP eller en tidigare version för att köra program som inte är kompatibla med Windows 10.

Läs även: Fler tips i Windows 10

En annan fördel med virtualisering är möjligheten att spara skicket på din virtuella maskin. I Hyper-V kallas dessa för kontrollpunkter. Det är väldigt behändigt att skapa sådana innan du gör ändringar i mjukvara eller installerar något, för om det uppstår problem kan du enkelt återställa din virtuella maskin till skicket det var i när du skapade kontrollpunkten.

Sist men inte minst får vi inte glömma hur smidigt det är rent allmänt att kunna växla mellan olika operativsystem utan att behöva starta om datorn. Hyper-V stödjer flera olika gästoperativsystem, inklusive olika versioner av Linux, Free BSD och Windows. För en del funktioner krävs det dock att både värddatorn och den virtuella datorn kör Windows Server 2016 eller Windows 10 Anniversary Update (eller senare).

Minimumkrav för virtualisering

Moderna processorer stödjer virtualisering, men har du en äldre modell tar du reda på om den stödjer virtualisering genom att söka på din processors modellnamn på tillverkarens hemsida. Har du en Intel-processor kan du även söka på modellnamnet via denna länk. Dessa är grundkraven för att du ska kunna använda Hyper-V:

  • Datorn har antingen Windows 10 Enterprise, Professional eller Education. Notera att Home inte kan köra Hyper-V.
  • En 64-bitars processor med second level adress translation (SLAT).
  • Processorstöd för VM Monitor Mode Extension. På Intel-processorer kallas detta VT-c.
  • Minst fyra gb ram-minne (du kan köra mellan tre och fyra enklare virtuella maskiner med fyra gb).

Inte utan gränser

Virtualisering har vissa gränser. Funktioner eller program som är beroende av specifik hårdvara kommer inte att fungera särskilt bra i en virtuell maskin. Detsamma gäller grafiktunga spel och redigeringsprogram. Det är även värt att tänka på att om du har Hyper-V igång kan vissa program på värddatorn, i synnerhet de som kräver snabb bilduppdatering och hög precision, också påverkas. Program med särskilda hårdvarukrav som körs på värddatorns operativsystem kommer däremot inte påverkas eftersom värddatorns OS har direkt tillgång till hårdvaran.

Installera Hyper-V

Hyper-V är inbyggt som en funktion och går som vi nämnde i inledningen inte att ladda ner som en fil eller skivavbild. Det smidigaste sättet att installera Hyper-V är via kommandobaserade Powershell – ett kraftfullt verktyg där du arbetar med kommandon och skript. Powershell finns både i form av ett grafiskt användargränssnitt kallat Powershell ISE och som ett kommandofönster. Vi använder det sistnämnda i den här guiden.

Windows 10 Hyper-V

Börja med att starta Powershell som administratör genom att klicka på Start-knappen, scrolla ner till Windows Powershell i applikationslistan, högerklicka på ikonen och välj Kör som administratör. Ange sedan följande rad i kommandofönstret:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V -All

Starta om datorn när installationen är klar för att Hyper-V ska aktiveras.