Fler Raspberry Pi-guider


Det finns en mängd bra applikationer att ladda ner i Raspbian för att din Raspberry Pi ska kännas lite mer som en vanlig stationär dator. Här tipsar vi om fem favoriter och visar hur du tar hem dem:

Synaptic Pakethanterare

Raspberry Pi stationär dator

I Raspbian kan du installera program antingen genom LX Terminal eller via Add/Remove Software. Synaptic Pakethanterare är en applikation som erbjuder samma funktionalitet som Add/Remove Software men som även har några extra finesser som gör den till ett mer attraktivt alternativ. Förutom möjlighet att gruppera filerna mer detaljerat kan du också med ett enkelt klick se till att alltid ha den senaste versionen av ett program. Dessutom laddar Synaptic Pakethanterare automatiskt ner extra mjukvara som krävs för att köra ett program. Du laddar programmet det genom att i LXTerminal ange kommandot:

sudo apt-get install synaptic

Programmet går att köra antingen via skrivbordet under Inställningar eller genom att ange kommandot gksudo synaptic. Första gången du startar det kan programmet efterfråga autentisering. Ange i det fallet raspberry som lösenord.

Scrot

Raspberry Pi stationär dator

Om du vill kunna ta skärmdumpar av vad du gör på datorn är Scrot en applikation för dig. Du laddar ner den genom att ange sudo apt-get install scrot i LX Terminal. Scrot installeras direkt. Du kan sedan testa att ta en skärmdump genom att i terminalen skriva scrot. Alla skärmdumpar sparas automatiskt i /home/pi-mappen. Om du vill ha en kort fördröjning innan datorn tar en skärmdump anger du scrot -d 5 i terminalen. Siffran anger hur många sekunder det ska ta innan skärmdumpen tas. Vill du att spara bilderna på en annan plats än /home/pi anger du:

scrot /home/pi/Desktop/namn.png

I det här exemplet sparas bildfilen till skrivbordet men du lägger den så klart var du vill. Kom bara ihåg att filen måste ha ett namn och sluta på filändelsen .png för att det ska fungera.

VLC Player

Raspberry Pi stationär dator

Mediaspelaren VLC är en given applikation för din lilla enkortsdator. Den spelar inte bara upp videomaterial och ljud, utan är även kapabel till att spela in video från skrivbordet, filkonvertering och ladda ner Youtube-filmer. För att ladda ner VLC behöver du gå in på Inställningar, välja Add/remove Software och söka på VLC.

Gimp

Raspberry Pi stationär dator

Raspberry Pi är inte en maskin byggd för avancerad bildredigering, men med det sagt behöver det inte betyda att det inte går att bildredigera på den alls. Vill du testa hur det känns finns det populära bildredigeringsprogrammet Gimp. Du installerar det enkelt via terminalen:

sudo apt-get update
sudo apt-get install gimp

När Gimp har installerats hittar du det under Grafik när du klickar på menyknappen.

Dropbox Uploader

Raspberry Pi stationär dator

Tyvärr finns inte Dropbox på Raspberry Pi, men du kan nå det via Chromium, eller ännu bättre: genom att köra ett specifikt skript. Du kan ladda ner skriptet (skapat av Andrea Fabrizi) genom att ange följande i LX Terminal:

git clone https://github.com/andreafabrizi/Dropbox-Uploader.git

När skriptet är nerladdat anger du:

cd Dropbox-Uploader
sudo chmod +x dropbox_uploader.sh
sudo ./dropbox_uploader.sh

Raspberry Pi stationär dator

Nästa steg är att logga in med dina Dropbox-uppgifter på www.dropbox.com/developers och klicka på Create your app.

Raspberry Pi stationär dator

Välj Dropbox API och Full Dropbox. Namnge sedan appen, bocka i användarvillkoren och klicka dig vidare. Nyckeln du får på nästa sida ska du ange som Access token i LX Terminal-fönstret. 

Du laddar upp filer till Dropbox genom att ange nedanstående kommando, där vi i detta exempel laddar upp filen dinfil.odt från /home/pi/-mappen på vår Raspberry Pi till /docs-mappen i Dropbox.

sudo ./dropbox_uploader.sh upload /home/pi/dinfil.odt /docs/dinfil.odt