Fler Raspberry Pi-guider


Enkortsdatorn Raspberry Pi är en väldigt mångfacetterad liten maskin, kapabel till flera typer av uppgifter, sin ringa storlek och sina blyga specifikationer till trots. Vi har i tidigare guider visat hur du kan bygga en spelmaskin av den, använda den som NAS-enhet, mediaspelare och till och med hur du förvandlar den till en övervakningskamera - men hur fungerar den som en helt vanlig, stationär dator? Hur pass bra står sig en dator för knappt 400 kronor mot en stationär dito som kostar betydligt mer?

Raspberry Pi stationär dator

För enklare uppgifter som att surfa på webben, hantera e-post och se på film står sig Raspberry Pi faktiskt riktigt bra. Särskilt de två senaste modellerna, Raspberry Pi 3 Model B och Raspberry Pi 3 Model B+. Pratar vi spel och tyngre redigeringsprogram är det förstås en helt annan historia, men det nog ingen som pluggar in en Raspberry Pi med avsikten utföra tung bildredigering på den.

Det här behöver du

För att bygga en stationär dator med Raspberry Pi behöver du samma tillbehör som till vilken dator som helst. Det vill säga: ett usb-anslutet tangentbord, en usb-ansluten datormus och en bildskärm. Sistnämnda är ju det som puttar upp priset mest om du inte redan har en skärm som ligger och dammar där hemma.

Raspberry Pi stationär dator
Smått. Liten hårddisk till liten stationär dator.

Hårddisken i Raspberry Pi som du kör operativsystemet på utgörs av det micro-sd-kort som du stoppar in. Utöver det går det att ansluta flera externa diskar genom usb-portarna. Vi rekommenderar att du använder ett micro-sd-kort med så stort utrymme som möjligt i det här fallet.

För bästa prestanda och stöd för wifi och bluetooth är det också klokt att använda någon av de två senaste modellerna. Raspberry Pi 3 Model B+ släpptes tidigare i år och har bland annat en 64-bitars fyrkärnig processor av typen ARM Cortex-A53 med en klockfrekvens på l 1,4 GHz. Detta gör Model B+ snäppet bättre på att hantera fler öppna program samtidigt än sin föregångare.

Det är möjligt att koppla upp mot ett trådlöst nätverk även om du har en äldre modell såsom Raspberry Pi 2, men då krävs ett separat usb-nätverkskort. Raspberry Pi 2 saknar även bluetooth-stöd, vilket går att lösa genom att ansluta en bluetooth-dongel.

Välj mellan flera operativsystem

Det finns flera operativsystem du kan välja mellan för Raspberry Pi, särskilt Linux-baserade sådana. Tyvärr finns det i nuläget ingen renodlad version av Windows 10 utan bara en mer nedbantad version som kallas Windows 10 IoT Core. Som namnet antyder är det främst ämnat för att driva exempelvis smarta hemmet-applikationer. Det går bara driva en applikation åt gången och det finns inget grafiskt användargränssnitt. När poängen med den här guiden är att visa hur du kan använda Raspberry Pi som stationär dator är Windows IoT Core med andra ord ingenting vi kommer gå vidare med.

Raspberry Pi stationär dator

Två operativsystem som vi däremot rekommenderar är Raspbian och Ubuntu Mate. Det förstnämnda bygger på operativsystemet Debian och är utvecklat av skaparna bakom Raspberry Pi, vilket gör Raspbian till det bäst optimerade operativsystemet för enheten. Det är ett bra alternativ för dig som inte är van att arbeta i Linux-miljö eftersom det är enkelt att att komma igång med och det finns gott om support att få om du stöter på problem. Dessutom kommer Raspbian förinstallerat med både Libre Office-applikationer, utbildningsprogram för dig som vill testa på programmering och en Raspberry Pi-version av det populära spelet Minecraft.

Summering

För att slå fast vad du behöver för att använda din Raspberry Pi som en stationär dator har vi satt ihop följande checklista:

När ovanstående punkter är avbockade behöver du göra två saker: Koppla ihop all utrustning och ladda microsd-kortet med operativsystemet som du tänker köra.