En proffsdator för krävande sysslor som till exempel cad och mediaproduktion brukar kallas för en workstation, eller arbetsstation på svenska. Från början handlade det om bjässar till datortorn. Många är fortfarande stora, även om det finns en del variation, däribland HP Z2 Mini, och allt-i-ett-modeller som nya Apple Imac Pro.

Numera är det också vanligt med bärbara datorer som klassas som workstation, och då börjar termen kännas lite förlegad. Med Zbook X2 tänjer HP ytterligare på gränserna. Det är nämligen en dator i surfplatteformat. Som en Surface, fast med extra allt i funktionsväg, maxad säkerhet och prestanda och med full fokus på produktivitet.

HP Zbook X2 G4
HP Zbook X2 G4 är i notebookläge en utmärkt "vanlig" kraftfull bärbar pc.

Inget att hålla i handen

Zbook X2 har en 14-tumsskärm och dessutom extra breda marginaler runt om. Den har massivt chassi i fräst aluminium med stora fläktgaller, och en vikt på 1, 65 kilo. Det är alltså utan den medföljande tangentbordsdelen, som väger ca 500 gram till. HP uppger att datorn är testad enligt MIL-STD 810G-standard, så den ska tåla en del i form av stötar och vibrationer.

Att säga att Zbook X2 är ”som en Surface” är kanske lite generöst. Konceptet är detsamma, men utförandet ett helt annat. Den bör snarare ses som en kombination av en kraftfull laptop för yrkesfolk och en proffsig ritplatta som Wacom Cintiq. Det är också Wacom som står för penntekniken, som har utmärkt precision efter en snabb kalibrering, en precis lagom matt yta på skärmen för den rätta ”papperskänslan”, 4 096 nivåers tryckkänslighet i pennan och tilt-kontroll.

HP Zbook X2 G4
Dessa knappar på vardera sida går att ställa in efter dina behov. Standard är att en knapp aktiverar Cortana, och det är ju inte direkt intressant i svenskt Windows.

Utmärkt bildskärm och smarta extraknappar

Skärmen i sig är en dugligt men inte extremt ljusstark ips. Det som gör den bra är andra egenskaper, bland annat upplösningen på hela 4k. Vi brukar inte tycka att det är värt det i en laptop, men när du verkligen vill ha detaljkontroll med pennspetsprecision, är det välkommet. Dessutom är färghanteringen i världsklass, med 100 preocent matchning av Adobe RGB-standarden och 10 bitars färgdjup.

På sidorna av skärmen hittar vi ett gäng extraknappar som ger oss snabbare åtkomst till en del grundfunktioner som fönsterhantering och ångra-knapp. Det här är något vi känner igen från till exempel Wacoms ritplattor, och är väldigt behändigt om du sitter med penna i hand. Knapparna är programmerbara i en speciell app, där du också ställer in sådant som känslighet på pekpennan.

Tangentbordsdelen är en stadig metallplatta med undersida av filt, som snäpper fast i plattan med ett magnetlås. Vi får bakbelysning, utmärkt komfort och hög kvalitet. Den kommunicerar inte bara med direktkontakt utan har även bluetooth inbyggt. Du kan alltså ha plattan uppställd på ett bord, men sitta och jobba med tangentbordet i soffan.

HP Zbook X2 G4
Kontrollen i pekskärmen och med pennan är riktigt bra.

Behändig lutning

På baksidan har Zbook X2 ett extra stadigt utfällbart stöd med steglös ställning och som går att vinkla extra långt bakåt. Det gör att vi kan få en bra arbetsställning, både som laptop på ett bord och som ritplatta med pennkontroll. På ena kortsidan har vi dubbla thunderbolt 3-portar, usb-3, en stor hdmi-port och en sd-kortläsare.

Här sitter också en fingeravtrycksläsare av lite mer gammaldags stil, en sådan där som du får dra fingret över. Den kan vara lite knepig att använda, och vi får ofta dra en och två gånger för att den ska känna igen ett registrerat finger. Ett snabbare sätt att logga in är med ansiktsigenkänning. Plattan har ir-kamera för Windows Hello-inloggning.

På ovansidan hittar vi två högtalare med Bang & Olufsen-logga. De låter rent och tydligt, men nästan helt utan bas. En app ger oss gott om ljudinställningar, men mer fyllighet får vi inte, och även rätt så låg maxvolym. 

HP Zbook X2 G4
HP Zbook X2 G4 ger bekväm arbetsställning för att jobba med penna.

Dyrt men kraftfullt

Zbook X2 G4 går att få i en handfull olika konfigurationer. Den vi testat är den näst dyraste grundmodellen som säljs på HP:s webb, men faktiskt den mest kraftfulla, då den har nya åttonde generationens Core i7-processor med fyra kärnor. Den dyraste modellen har dubbelkärnig processor, men i gengäld större ssd.

Här sitter som sagt en Core i7-processor, närmare bestämt Core i7-8650U, den kraftfullaste Kaby Lake Refresh-processorn. Med 16 GB snabba ddr4-minnen, en blixtsnabb pcie-ssd på 512 GB och diskret proffsgrafik i form av Nvidia Quadro M620 levererar plattan mer datorkraft än de flesta laptops.

HP Zbook X2 G4
Med tunga prestanda behövs bra kylning. Baktill sitter rejält fläktutblås. Särskilt högljudd blir den dock aldrig.

Anpassad grafik

Grafikkortet är ett typiskt proffskort, mer anpassat för sådant som 3d-modellering och cad än för spel. Det märks också i prestandatester, i Direct X blir det utklassat av ett enkelt Geforce GTX-kort, men för till exempel Open GL levererar det mycket bättre resultat.

Zbook X2 är bra på mycket, men har inte någon fantastisk batteritid. Vi får ut från ett par timmar processorkrävande jobb och lite drygt fem timmar när vi snålkör systemet. Batteriet laddas inte via thunderbolt utan via traditionell rund kontakt. Laddaren är rätt så tung, även jämfört med många notebooks med liknande prestanda.

HP Zbook X2 G4
HP Zbook X2 G4, pennan och tangentbordsdockan.

Omdöme
Bra valAtt kalla Zbook X2 för surfplatta blir lite löjligt. Det här är snarare en fullfjädrad jobbdator i ritplatteformat, med tunga prestanda, massor av smarta funktioner, toppkvalitet i skärm och pennkontroll och utmärkt ergonomi.

Mobiliteten och batteritiden kommer i andra hand. Mediokra högtalare och kantigt chassi känns som onödiga misstag. En skyhög prislapp gör att de flesta lär hålla sig undan, men för sin tänkta målgrupp bestående av kreativa proffs (och ambitiösa amatörer med mycket pengar) är den ett utmärkt val. En enklare instegsmodell hade dock varit välkommen.

Fakta HP Zbook X2 G4 2ZC12EA#AK8

Testad: April 2018
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-8650U, 1,9-4,2 GHz quad core
Grafik: Nvidia Quadro M620, 2 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 14 tum matt ips, 3840 x 2160 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel bak, 720p webbkamera + ir fram
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3.0, hdmi, 3,5 mm headset, dockning, strömuttag
Trådlöst: 802-11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Dockningsbart tangentbord, pekpenna, programmerbara knappar i plattan, TPM 2.0, vPro, fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 20min (hög belastning), 5h 15min (låg belastning)
Storlek: 36,3 x 22,5 x 1,5 cm (36,3 x 23,1 x 2,1 cm inkl tangentbord)
Vikt
: 1,65 kg (2,17 kg inkl tangentbord)
Garanti: 3 år
Pris: Från 33 844 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 5,95 poäng
Geekbench 4: 15 888 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 90,54 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 2 931 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 968 poäng
Disk, läsning: 1653,6 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Höga prestanda.
Utmärkt bildskärm.
Många smarta funktioner.
God arbetsergonomi.

minus

Måttlig batteritid.
Inget vidare ljud.
Väldigt dyr.

Betyg 4 av 5