Nätfiske är fortsatt en favorit bland cyberkriminella. Förfarandet går ut på att lura offer att dela med sig av känsliga uppgifter, som lösenord, och sker ofta via mejl som leder dig till formulär av olika slag. Detta faktum har länge fått experterna att ifrågasätta lösenordets kapacitet att ensamt skydda våra inloggningar på nätet, och på senare tid har tvåstegs- eller tvåfaktorsautentisering blivit ett allt vanligare komplement.

Test: Supersäker usb-pinne skyddar data med kryptering – och antivirus

Nu presenterar industrikonsortiet W3C tillsammans med Fido Alliance ännu ett framsteg i kampen för säkrare inloggningar. Den öpppna standarden Webauthn, som underlättar för aktörer som vill slå på tvåfaktorsautentisering direkt i webbläsaren, har fått grönt ljus och betecknas nu som Candidate Recommendation. Detta är sista instansen innan en ny standard klubbas officiellt. Tillsammans med en annan standard, CTAP, vill man minska webbplatsers beroende av serverlagrade lösenord.

Läs också: Så genomskådar du lömska "App Store"-bluffarna

Mozillas Firefox, Googles Chrome och Microsofts Edge är tre webbläsare som redan tillkännagivit sitt stöd för den kommande standarden. Det ska redan jobbas på implementationer för Windows, Mac, Linux, Chrome OS och Android. I dag finns tvåfaktorsautentisering tillgängligt för vissa större tjänster som Google, Facebook och Dropbox.

Idiotsäker e-post: Så skyddar du ditt konto med flera faktorer

I praktiken innebär det här att vi inom kort kan få betydligt större möjligheter att logga in med metoder som fingeravtryck, ansiktsigenkänning och krypteringsnycklar på olika webbaserade sajter och tjänster. Läckta lösenordsdatabaser skulle i så fall vara mindre skadliga och i förlängningen även kunna leda till en nedgång för det hatade nätfisket.