I vintras presenterade D-link sina första bidrag till den nya trenden av mesh-paket för konsumenter. Eller Whole home wifi som branschen nu verkar ha enats om att kalla det hela. Ett par lösningar bygger ju inte på just mesh-teknik även om upplevelsen för användaren är ungefär likadan, så det blir kanske mer korrekt så.

D-links Covr-C1200 och Covr-2200 är dock just äkta mesh, och täcker inte bara hemmet med snygga små wifi-åtkomstpunkter, utan det är också lätt att bygga ut med fler om de inte skulle räcka till. Den vi testat här är den enklare och billigare av de två, som finns att köpa redan nu, C1200. Den säljs i två-pack och tre-pack (kallade C1202 och C1203), som kostar ca 1 700 kronor respektive 2 500 kronor.

Läs även: Stort jämförande test av mesh-routrar

D-Link Covr-C1203
D-Link Covr-C1203 med sina tre dosor. En som ansluts till bredbandet och två som placeras ut i hemmet. Det ska sedan vara enkelt att utöka med fler. Än så länge säljer D-link dock inga separata enheter för det.

Kompakt och diskret mesh-paket

Vårt paket består av tre till ytan likadana dosor. Till skillnad från många konkurrenters paket är de tre inte helt identiska. Det är bara en av dem som fungerar som router, markerat med en liten extra klisterlapp på ovansidan. Den pluggar du in först, ansluter till ditt bredbandsuttag, kabelmodem eller annan uppkopplng, och synkar sedan upp de andra två till.

Enheterna har en elegant rundad form med vitt chassi och kopparfärgat lock upptill. Två nätverkakablar och en usb-c för el ansluts snett bakåt. Som de flesta mesh-dosor för hemmet är dessa inte tänkta att hänga på väggen. På framsidan hittar vi en wps-knapp för snabbanslutning, och logotypen upptill agerar också statusindikator med diodljus i olika färger. När allt är anslutet och klart lyser den vitt. Det går också att stänga av om du tycker att ljuset stör.

D-Link Covr-C1203
Alla kontakter ansluts på undersidan med kablarna bakåt. 

Duglig app kan bli bättre
Installationen är inte direkt komplicerad, men krångligare än flertalet konkurrenter. Huvudmetoden är att använda D-links mobilapp och följa instruktionerna på skärmen. Vi måste dock börja med att ansluta till dess wifi manuellt. Det här har andra mesh-paket löst med wps, wifi-direct eller bluetooth som automatiskt hittar routern.

När det väl är klart går det enklare. Vi väljer nytt lösenord på nätverket och får instruktioner för att ansluta de två extender-enheterna. Båda två går att plugga in och synka upp samtidigt, vilket är ett plus i kanten. Det vi saknar här är tydlig indikation för hur bra signalen är mellan enheterna. Vi får diod-varning om de inte hittar varandra, men inte mer än så.

Appen är snygg, men D-link som behöver jobba på funktionaliteten och användarvänligheten. Den ger oss ingen överblick över mesh-nätverket. Varje enhet måste loggas in på separat för att se status på. Vi kan kontrollera gästnätverk och delvis konfigurera föräldrakontroll.

Läs även: Bästa router just nu – jämförande test

D-Link Covr-C1203
Enheterna är verkligen inte stora och skrymmande. 

Mer funktion via webbgränssnitt
Det finns också ett mer traditionellt webbgränssnitt. Där får vi även information om signalstyrka och snabbare tillgång till status på noderna, mer detaljerade nätverks- och wifi-inställningar, enkel brandvägg och QoS-funktion. Men något överflöd av bonusfunktioner är det inte.

Föräldrakontrollen har ett lite märkligt upplägg. Webbfilter (enkel svart- eller vitlistning av manuellt inmatade adresser) och surfschema går att konfigurera, och sedan tilldela enskilda anslutna enheter. Men funktionerna är utspridda på ett sätt som gör att det inte är särskilt intuitivt. Med lite tålamod får vi dock ungefär samma funktion i slutändan som i de flesta routrar.

Med tanke på dess kompakta storlek presterar nodernas wifi godkänt. Vi kommer inte upp i samma maxhastighet på nära håll som i dyrare konkurrenter, med det går snabbt nog för alla vardagliga sysslor. Räckvidden är också lite kortare än snittet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

D-Link COVR-C1203 (3-pack) Pris vid test: 2490 kr.

Bästa pris just nu: 1934 kr