Det är moderkortet som bestämmer vilka komponenter du kan stoppa i din dator, därför är just valet av moderkort kanske det viktigaste du står inför när du ska bygga eller uppgradera din pc. Och även om du istället föredrar att köpa ny komplett dator är det bra att ha koll på den här biten. På så sätt kan du välja just den där datorn med den optimala grundplattformen.

Den senaste moderkortsplattformen för Intels åttonde generation core-processorer heter Z370, och de använder processorsockel 1151. Om du istället kikar på en AMD-plattform är det andra kort som gäller. Vi återkommer längre fram med ett test av moderkort för de snabbaste AMD-processorerna.

Missa inte: Så byter du moderkort


Så testade vi

Vi kontaktade de största moderkortstillverkarna på marknaden och bad om nya Z370-moderkort för test, kort som riktade sig till entusiaster och med storleksstandarden ATX. MSI och Asus skickade in moderkort för test. Vi byggde en pc utifrån dessa i ett Miditower-chassi med följande komponenter: Intels i7-processor 8700K, 2x32 GB DDR4-minne från Corsair, ett Nvidia Geforce GTX 1080-grafikkort, Samsungs SSD-disk 860EVO och ett nätaggregat från Cooler Master på 750 Watt.

Test Corsair
Vi testade moderkorten med snabba komponenter, bland annat 64 GB ddr4-minne från Corsair.

Eftersom nya moderkort med samma systemkretsar skiljer sig väldigt lite åt prestandamässigt har vi valt att inte utgå från kortens olika prestanda i vår bedömning. Vi har istället valt att fokusera på funktioner, kontakter och anslutningar, fysisk layout, bios, medföljande mjukvara och dokumentation. Helt enkelt för att se vilket av dessa två moderkort som ger dig bäst grund att stå på när du bygger ny, eller uppgraderar en befintlig pc och vill ha så mycket som möjligt för pengarna.