Asus ROG Strix Z370-F Gaming

Lysande kort med bra mjukvara

Asus ROG Strix Z370-F Gaming

Asus ROG-serie (Republic of Gamers) är numera välkänt i gamingkretsar, i alla fall om du har sett deras laptops eller tillbehör riktade till spelare. Moderkortet vi har testat är också ROG-brandat och bakom kontaktplattan lyser det upp läckert när vi startar upp kortet.

ROG Strix Z370-F Gaming bygger på en mattsvart pcb och här finns gott om kontakter och portar. För fläktar har du tillgång till två stycken cpu-kontakter, tre stycken chassifläktanslutningar samt en 1A-kontakt för vattenkylning och en anslutning för aktiv kylning av m.2-disk om du skulle installera en sådan.

Gediget och bra planerat

Moderkortet passar bra in i vår standard atx-låda och vi har inga problem att koppla in minnesmoduler eller processor. Ett litet minus för att minnesplatserna inte är förstärkta som på en del andra moderkort. När vi monterar grafikkortet så tar det i kylflänsen på moderkortet (den som kyler en av m.2-platserna). Inte så att vi inte får i Geforce 1080-kortet, men det ligger precis mot kylanordningen vilket känns lite märkligt.

Annars känns kortet gediget och välplanerat överlag. Här finns två fullstora pci-express-platser som båda delar samma kanal vilket betyder att om du vill köra två grafikkort i SLI-konfiguration körs båda i 8x-hastighet. Ett ensamt kort kan dock utnyttja 16x-hastighet. Den tredje fullängdsplatsen är egentligen en pcie-4x-plats.

På moderkortet sitter fyra stycken små led-indikatorer som visar eventuella boot-fel (vga, dram, cpu, boot-device). Smart när du behöver felsöka eventuella problem!.

Inga kontakter för usb 3.1 i chassit

Kontaktplattan på Asusmoderkortet bjuder på två stycken usb-3.1-portar (typ-c och typ-a, generation 2), tre skärmkontakter (displayport, dvi och hdmi), gigabit-lan-anslutning och standardkontakter för det integrerade ljudkortet. Här finns dock inga interna usb-3.1-kontakter på moderkortet, vilket är synd då en del chassin börjar bygga in dessa. Två stycken m.2-slottar finns att nyttja för dig som vill koppla in en snabb ssd-modul, varav den ena som sagt sitter bakom en kylfläns. Denna går dock enkelt att ta bort om du inte har behov av kylningen. Om du vill koppla in en rgb-slinga går det också, och denna kan du i så fall styra med Asus mjukvara. Men här ligger MSI steget före, både när det gäller antalet slingor och möjligheter i mjukvaran som medföljer.

Den integrerade ljudkretsen från Supreme FX, som bygger på Realtek LC1220, låter riktigt bra. Vi testar att dra på ordentlig volym i både spel och musik och ljudet är förvånansvärt rent och tydligt.

Asus ROG Strix Z370-F Gaming

En styrka med Asus moderkort är utan tvekan dess bios. Det är snyggt och lättöverskådligt – här finns massor av smarta funktioner för att övervaka systemet och för att överklocka om du så vill. Gigivetvis kan du också ta full kontroll över alla anslutna fläktar. Asus EX Tuner-upplägg med färdiga överklockningsprofiler är bra för dig som inte vill gå in själv och manuellt pressa upp systemet. Överlag har Asus lyckats riktigt bra med just att kombinera användarvänlighet för nybörjare med riktigt bra funktioner och manuella möjligheter för dig som vill gå på djupet och mecka på detaljnivå. Till exempel genom att överklocka minnet eller testa dig fram med olika spänningar.

Bra val

Omdöme

Jämfört med tidigare moderkort från Asus bjuder inte ROG Strix Z370-F Gaming på några revolutionerande nyheter. Vi gillar designen och kortet har en hel del funktioner och anslutningsmöjligheter, men det mesta inom ramarna för Intels inbyggda moderkortskretsar. Det vi saknar är interna usb-3.1-portar och vi hade gärna sett möjligheten att koppla in fler än en led-stripe. Men överlag är det här ett riktigt kompetent och prisvärt moderkort.


Fakta Asus ROG Strix Z370-F Gaming

Tillverkare: Asus
Chipset: Intel Z370
Formfaktor: ATX
Skärmanslutningar: Displayport, DVI & HDMI
M.2-platser: 2 st
SATA-portar: 6 st
Externa USB-portar: 2 st usb 2.0, 2 st USB 3.0 (gen 1), 2 st USB 3.1 (gen 2)
Gigabit-lan: Ja
Wifi: Nej
Ljudkrets: SupremeFX S1220A
Max minne: 64 GB
PCIe x16-platser: 2 st
Led-belysning: Ja
Fläktanslutningskontakter: 6 st
Tillverkargaranti: 3 år
Pris: 2 099 kr hos CDON.

plus

Bra och lättanvänt bios.
Välplanerat och gediget.
Två m.2-platser varav en med kylning (aktiv och passiv).

minus

Interna usb 3.1-portar saknas.
Bara en Led-stripe-kontakt.
Bristfällig dokumentation.

Betyg 4 av 5