Några skyller på Mark Zuckerberg och Facebook. Andra lägger skulden på Cambridge Analytica och forskaren Aleksandr Kogan.

Google-chefen Sundar Pichai, Steve Bannon på Breitbart News och Vladimir Putin med sina trollfabriker är tre andra anklagade i diskussionen om här internet hotar demokratin och det öppna samhället.

Själv ser jag en annan gärningsman – men låt mig återkomma till vem det är efter en kort sammanfattning av fallet.

Det är bara drygt tio år sedan det i princip rådde monopol på information. Vi i medierna var, tillsammans med några andra stora aktörer, ganska ensamma om att kunna kommunicera med den breda allmänheten. Visst fanns det flygblad, torgmöten och internetforum, men de nådde sällan ut till särskilt många.

Kolla själv: Här ser du om Cambridge Analytica fick tag på din Facebook-data

Genombrottet för sociala medier som Facebook skulle förändra det här. Plötsligt kunde vem som helst sprida information utan någon kontroll, och olika extremistgrupper såg snabbt möjligheterna.

De här extremisterna har förstås alltid funnits, men så länge medierna fungerade som ett filter hade fejknyheter ingen större chans att spridas. Om en nyhetsredaktion fick tips om att en politiker bar en svindyr väska eller alltför lyxig klocka kontrollera de först hur det låg till. Om historien var sann kunde den publiceras (Mona Sahlins väska) – men inte om den var falsk (Stefan Löfvens klocka).

På sociala medier finns inte det här filtret, och det gör att fejkade nyheter lätt kan få spridning. Och det handlar förstås inte bara om politik. Falska hälsotips, kändisrykten och börstips sprids med ljusets hastighet.

Många debattörer försöker nu hitta de skyldiga – och jag kan bara instämma i anklagelserna. Att Facebook inte stoppade Cambridge Analyticas övervakning är skandal. Att Google låter trollfabriker tjäna pengar på falska nyheter är upprörande. Och att det finns politiker – oavsett färg – som systematiskt sprider lögner är avskyvärt.

Läs också: Nu blir det lättare att rensa Facebook-kontot på appar – så gör du

Men det finns ytterligare en gärningsman som ständigt glöms bort. Den gärningsmannen är du och jag.

Utan användare som sprider hatpropaganda skulle den försvinna. Om ingen delade fejknyheterna skulle de ryska trollen spricka direkt.

När du delar ett inlägg på Facebook, då förvandlas du från mediekonsument till publicist – och det är en ansvarfull uppgift. När filtren försvinner måste du själv bedöma om det du sprider vidare är sant och relevant.

Vem är avsändaren? Är hen trovärdig? Kan jag dubbelkolla uppgiften? Allt det här är frågor vi måste ställa oss innan vi trycker på Dela. (Här hittar du tips på hur du avslöjar falska inlägg)

Läs också: Därför går vi på 'fake news' på Facebook – och delar det vidare

Det är nu fem månader kvar till valet, och vi kan räkna med en explosion av falska nyheter och hatpropaganda. De kommer att spridas från ryska troll och extremistgrupper – men också från etablerade partier. Vi har redan sett hur ledande socialdemokrater skapat fejkade identiteter och hur en moderat riksdagsledamot inte kunde hantera sitt Twitterflöde.

Jag tror inte det finns några åtgärder som kan hindra dem från att dränka oss i fejkade nyheter. Men jag vet att du och jag kan låta bli att dela inläggen.

Det här är det bästa vapnet mot trollfabrikerna på Facebook och Twitter.