Efter den dataskandal som involverade analysfirman Cambridge Analytica har allt fler blivit intresserade av att ta reda på vilken information Facebook har om dem. Men vi får inte glömma en annan stor aktör på det sociala nätverket: Annonsörerna. Säkert ser du dagligen olika annonser i ditt nyhetsflöde, och det är inte alltid så lätt att lista ut varför de visas för just dig.

Läs också: Ofrivilliga svenskar spammar om tokbilliga Iphone X på Facebook

Vi har tidigare skrivit om hur Facebook riktar annonser mot dig baserat på intressen. Relevant är också vilka annonsörer som lyckats komma över dina kontaktuppgifter och sedan laddat upp dessa på Facebook för att kunna rikta reklam mot dig. Det är numera enkelt att ta reda på!

Så hittar du rätt:

1. Surfa in på Facebook. Klicka sedan på nedåtpilen längst upp till höger. Välj Inställningar och sedan Annonser i menyn som visas till vänster.
2. Nu kommer du till Facebooks inställningssida för annonser. Klicka på rubriken Annonsörer som du interagerat med.
3. Titta under rubriken De som har lagt till sina kontaktlistor på Facebook. 

Facebook annonsörer

Vad är det vi ser här egentligen? Så här lyder Facebooks förklaring:
"Dessa annonsörer kör annonser med en kontaktlista som de har laddat upp, som inkluderar dina kontaktuppgifter. Denna information har samlats in av annonsören, normalt efter att du delat din e-postadress med dem eller ett annat företag som de har samarbetat med."

Nyckelfrasen här torde vara "som de har samarbetat med". Känner du inte igen en specifik annonsör är det troligt att de kommit över dina kontaktuppgifter via någon form av samarbete med ett företag som du faktiskt har någon anknytning till.

Martin Appel: Här är det bästa vapnet mot Facebooks trollfabriker

Så döljer du annonser

En del annonsörer kan du säkert dra dig till minnes att du delat dina uppgifter med vid ett eller annat tillfälle. Andra känns mer oklara. Av de cirka 150 företag och varumärken som listas för oss kan vi kännas vid knappt hälften. Vill du dölja reklam från en specifik avsändare? Tryck på det lilla krysset som visas när du för muspekaren över en annonsör. De kommer dock fortfarande att ha dina kontaktuppgifter, och om du vill ha det på något annat sätt får du antagligen vända dig direkt till företagen i fråga.