Testad produkt: Contour Design Unimouse Wireless
Pris: 796 kronor hos Proshop
Läs mer: contourdesign.se

Contour Design är mest kända för sina Rollermouse, musstyrningsalternativet som du placerar framför tangentbordet, som musplattan på en laptop. Det är ett sätt att motverka musarm och oergonomisk arbetsställning. Men de gör också andra ergonomiska möss, nu senast riktigt intressanta Unimouse. I år har de släppt trådlösa versionen Unimouse Wireless.

Läs även: Bästa gamingmusen – stort test av många modeller

Det andra vanliga sättet för bättre arbetsställning är att vinkla handleden så att handen är mer vertikal än horisontell. Det är det vi ser i de flesta datormöss som kallar sig för ergonomiska, en greppform anpassad till höger eller vänster hand, samt vinklad design som lyften upp tummen en bit över bordsytan.

Contour Design Unimouse Wireless
Uppfälld eller lite mer ihopfälld. Valet är ditt.

Ergonomi

Unimouse Wireless gör detta bättre än de flesta vi sett, med ställbar vinkel på musen från 35 till 70 grader (din handflatas vinkel jämfört med bordsytan) tack vare ett gångjärn på ena långsidan. Den delar upp musen i en övre och undre halva, och den övre blir då ställbar. Det gör att det blir ett hål där du vanligen skulle vilat tummen. Det har Contour Design löst med ett utstickande justerbart stöd på en kulled, som både är fritt att vinkla åt valfritt håll, och går att dra framåt och bakåt för att anpassa till din hand.

Dessutom har musen ställbar känslighet med en knapp framtill. Övriga knappar är programmerbara om du laddar hem ett program som finns till Windows och Mac OSX. Det är dock valfritt. Musen är helt plug and play-kompatibel, så det är bara att trycka in mottagaren, slå på musen med en switch på undersidan och köra.

Contour Design Unimouse Wireless
Dioderna framtill kan indikera uppkopplingtsstatus, batterinivå eller mushastighet.

Det inbyggda batteriet räcker enligt uppgift i cirka tre månader, och laddas genom att du ansluter en medföljande mikro usb-kabel till datorn. Så under laddning fungerar den som en vanlig trådad usb-mus. Vi får även med en adapter från mikro-usb till stor usb, men riktigt i vilken situation vi skulle behöva använda den är oklart.

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Möss & pekdon just nu