På valborgsmässoafton var det skarp lansering för den senaste stora uppdateringen av Windows 10. Effektiva arbetsflöden, bättre möjligheter att stänga ute notisbrus och fokusera på viktiga uppgifter hör till nyheterna, som vi kommer att gå igenom i denna artikel. 

Så skaffar du senaste uppdateringen

Nu har Microsoft börjat uppmana användarna att uppdatera, men precis som tidigare kan du själv kommendera din dator att göra det. Genom att välja Inställningar > Uppdatering och säkerhet och sedan Windows Update kommer du till rätt vy. Här kan du välja att söka efter nya uppdateringar – och den du är ute efter går under beteckningen Windows 10, version 1803. Att installera denna tar en bra stund och kräver att datorn startas om, så var beredd på att inte kunna använda den på ett tag när du satt igång.

En dryg halvtimme senare borde du vara redo. Logga in i Windows 10 precis som vanligt och ta del av nyheterna! 

Fokusstöd – minska notisbruset och få mer gjort

Fokusstöd i Windows 10

Produktivitet står som sagt i fokus i apriluppdateringen. Ett av de tydligaste tecknen på det är den nya funktionen Fokusstöd, som låter dig blockera notifikationer, samtal och annat som stör när du egentligen behöver jobba intensivt. Verktyget låter dig sätta upp olika undandagsregler, sålla ut viktiga kontakter som ska tillåtas störa dig och ställa in specifika tider för när Fokusstöd ska vara aktivt.

Hitta hit:
Klicka på förstoringsglaset nere till vänster och börja skriva in Fokusstöd. Då borde Inställningar för Fokusstöd dyka upp. Alternativt tar du vägen Inställningar > System > Fokusstöd för att hitta rätt.

Så fungerar det:
Det förvalda alternativet är Av, vilket släpper igenom notifikationer precis som vanligt. Genom att välja Endast prioritet och sedan Anpassa din prioritetslista kan du istället skräddarsy notisfloden till ditt behag. Under Kontakter lägger du till utvalda personer som ska undantas från fokusstödet och under Appar anger du vilka program som ska få fortsätta pocka på din uppmärksamhet när du jobbar.

Övriga inställningar på sidan låter dig göra saker som att sätta upp tidsscheman, eller välja vad som ska hända med notiserna när du spelar. Bock-rutan längst ned låter dig få en sammanfattning av missade notiser och visas först Fokusstöd inaktiveras. 


Tidslinje – snabbaste vägen tillbaka

Windows 10 timeline

Den som kryssar mellan en mängd olika appar, sajter och program under en arbetsdag kommer säkerligen att uppskatta den nya tidslinjefunktionen i Windows 10. Denna kompletterar aktivitetsvyn vi tidigare kunnat använda för att snabbt växla mellan öppna program. Använder du flera datorer med samma Windows-konto, eller rentav en mobil eller surfplatta, kommer aktiviteterna att synkas över dina enheter.

Exempel: Om du jobbar med en Power Point-presentation på en dator kan du sedan fortsätta på en annan maskin förutsatt att du sparat arbetet och att datorerna används med samma Microsoft-konto.

Hitta hit:
Tidslinjen nås med ett tryck på Windows-tangenten + Tab. Du hittar den också bredvid förstoringsglaset nere till vänster i Windows. Under de aktiviteter som för närvarande körs på datorn hittar du Tidigare i dag, som listar sajter och program du tidigare interagerat med. Ett klick på någon av bilderna tar dig direkt till rätt plats. Observera att inte alla appar, program och webbläsare stödjer tidslinjefunktionen.

Så funkar det:
Tidslinjen sparar aktivitet i maximalt 30 dagar. Du kan själv styra om du vill att din aktivitet loggas genom att kika in på Inställningar > Sekretess > Aktivitetshistorik. Under rubriken Visa aktiviteter från konton lär du se åtminstone ett Microsoft-konto du har aktivt. Reglaget bredvid styr huruvida Windows 10 får spara din aktivitet och ge dig åtkomst till tidigare använda program på tidslinjen. 

Windows 10 timeline

Du kan radera specifika aktiviteter från tidslinjen genom att högerklicka på objekt och sedan välja Ta bort. Alternativet Rensa alla från tidigare i dag gör precis vad det låter som.


Flera förbättringar i Edge

Även om Microsofts webbläsare kanske inte är förstavalet för särskilt många så har webbläsaren blivit betydligt mer användbar med åren. Naturligtvis får Edge även en handfull nyttiga uppdateringar med nya Windows 10-versionen. Renare sajtutskrifter, möjlighet att tysta flikar och bättre läsning av pdf:er, sajter och e-böcker till exempel.

1: Tysta flikar

Tysta flikar edge

Brukar du surfa med många flikar samtidigt kan det vara irriterande att försöka identifiera och tysta en sida som plötsligt börjar låta. Äntligen har även Microsoft insett detta. För att tysta en flik i Edge ska du leta efter en ljudikon som visas bredvid flikens rubrik. Ett klick på denna stänger av ljudet och låter dig fortsätta surfa utan att bli störd.

2: Skippa kladdet när du skriver ut

Förenklad utskrift edge

Om du hittar en artikel som känns värd att skriva ut kan det vara skönt att skippa saker som länkar, annonser och andra grafiska element som tar upp plats och stör läsupplevelsen. När du högerklickat på en sida och valt Skriv ut kan du slå på Förenklad utskrift för att bara ta med oformaterad, relevant text och eventuella bilder.

3: Gör innehållet mer lättläst – och lär dig grammatik

Edge läsläge

Microsoft Edge får också tillgång till ett antal verktyg som ska förenkla läsningen av pdf:er, e-böcker och sidor du aktiverat ihop med läsläget (som du når genom att trycka på bok-ikonen till höger i adressfältet). Tryck på F11 för att få upp något av ovanstående alternativ i helskärm, och testa även att hämta grammatikverktyget som nås via adressfältet. Du kan använda det på fler språk än svenska, ett utmärkt sätt att studera ett främmande språk med andra ord. 


Fildela via bluetooth eller wifi

Delning i närheten

Apples Airdrop har länge varit ett smidigt alternativ för att överföra filer mellan Macar som befinner sig i närheten av varandra. Nu kommer en liknande funktion till Windows 10, men som dock saknar stöd för telefondelning. Behändigt så det förslår, och bra mycket simplare än att skicka stora filer via exempelvis mejl eller ett filöverföringsprogram.

Hitta hit: 
Funktionen Delning i närheten är avaktiverad från början. Du hittar den via Inställningar > System > Delade upplevelser. Slå på reglaget för delning i närheten och välj även var filer du tar emot på detta sätt ska sparas. Observera att den du vill dela något med också måste ha funktionen påslagen på sin dator för att det ska fungera.

Så funkar det:

Delning i närheten

När du befinner dig i någon av datorns mappar kan du högerklicka på en fil och sedan välja Dela. Nu dyker möjliga destinationer upp för din fil, och sedan är det bara att välja vem du vill skicka till. Denne kommer att få en notifikation nere till höger på skrivbordet om att du försöker skicka en fil. Efter att förfrågan accepterats hittar mottagaren filen på den angivna destinationen.

Tre mindre nyheter i våruppdateringen av Windows 10:

Åtgärda suddiga appar: När du växlar mellan flera skärmar kan apparas upplösning få svårt att hänga med. Nu kan du be Windows åtgärda problemet automatiskt. Du hittar funktionen via Inställningar > System > Visningsalternativ > Avancerade Skalningsinställningar.

Lättåtkomligt Windows Hello: Förut behövde vi rota runt bland inställningsmenyer för att aktivera Microsofts säkra inloggningar. Från och med den senaste uppdateringen hittar du alternativet att aktivera funktionen direkt på låsskärmen.

3d-effekter direkt i fotovisaren: Nu kan du lägga till 3d-effekter på en bild direkt i Microsofts Foto-program. Genom att öppna en bild i Foto och sedan välja Redigera & skapa, följt av Lägg till 3d-effekter, kan du pilla dit allt från bubblor till explosioner.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning