Samlade inställningar för datorns ljud

Det har länge varit krångligt att hålla koll på ljudinställningarna i Windows, detta då Microsoft har valt att sprida ut dem på aktivitetsfältet, inställningarna och Kontrollpanelen. Nu görs ett försök att samla ljudinställningarna på ett ställe, något som förhoppningsvis kan leda till mindre frustration hos oss användare. Vill du ändra volymen på Youtube, men inte för Spotify eller tvärtom är det inga problem.

Ljud

Autokorrigering och komplettering
Har du en mobiltelefon känner du säkert till för- och nackdelarna med autokorrigering vid det här laget. Nu kommer en liknande funktion för Windows 10 och förutom att felstavade ord rättas automatiskt har du möjlighet att komplettera orden som du har börjat skriva. Om du inte uppskattar funktionen kan du lyckligtvis stänga av den i inställningarna.

Autokorrigering

Förbättrad ögonstyrning
Om du styr din dator med hjälp av ögonen kan du glädjas över en förbättrad meny som bland annat gör det möjligt att pausa ögonstyrningen om du vill se på en film ostört. Fortfarande krävs det emellertid tredjepartstillbehör för att använda sig av funktionen, detta då det saknas stöd för inbyggda webbkameror.

Ögonstyrning

Utökat stöd för HDR-skärmar

Har du en skärm med stöd för HDR (high dynamic range) får du tillgång till fler inställningar i och med den nya uppgraderingen, till exempel blir det nu möjligt att kalibrera skärmen speciellt för HDR-video. Du får också fler alternativ när du väljer att spela upp video, vilket bland annat gör det möjligt att använda mer eller mindre processorkraft utan att ljusstyrkan påverkas.

HDR

Fler favoritpersoner i Kontakter
En av nyheterna i Windows 10 Fall Creators Update var möjligheten att lägga till genvägar till dina favoritpersoner i aktivitetsfältet för snabb åtkomst. Hittills har du kunnat lägga till max tre personer, men nu utökas antalet till tio. En annan nyhet är att det nu blir möjligt att dra och släppa ikonerna om du vill ha dem i en viss ordning.

Kontakter

Högre prestanda i Windows for Workstations
Om du använder dig av Windows 10 Pro for Workstations kan du se fram emot en ny inställning med namnet Ultimate Performance. Som namnet antyder kan du få ut högre prestanda, detta tack vare att så kallade mikrolatenser elimineras. Nackdelen är högre strömförbrukning, så inställningen kommer inte finnas tillgänglig om du använder dig av batteri i din dator. Förhoppningsvis kommer funktionen att släppas även för vanliga Windows 10 så småningom, något som inte minst spelare skulle uppskatta.

Prestanda