Jag gillar film. Både att se nya titlar och gamla klassiker. Jag har i dag abonnemang på Netflix, HBO, Viaplay och C More, samt konton på Itunes och SF Anytime. Ändå är det hopplöst tycker jag att hitta filmerna på någon av alla tjänster som strömmar, oavsett om jag köper eller hyr.

Apples TV-app är bra eftersom den samlar flera tjänster i en och låter mig söka på ett ställe. Men den hittar exempelvis inte titlar från SF Anytime. Och väldigt ofta när jag och familjen bestämt oss för att se den där klassikern från 80-talet, då slutar det med ett evigt letande. Och besvikelse. Hur kommer det sig att alla samlade filmtjänster tillsammans har ett så dåligt utbud?

Senast jag var inne i en videobutik fanns det fler filmer i dvd-hyllorna än vad jag hittar i alla streamingtjänster tillsammans. Så känns det i alla fall, men det kanske är för att så många viktiga titlar saknas.

Samtidigt slås jag av hur usla användargränssnitten är. Att bläddra i Netflix utbud på min Apple TV är helt hopplöst sedan de aktiverade autoplay på utvalda titlar, medan jag bläddrar. Och att få någon översikt är i stort sett omöjligt. Jag är ledsen Netflix, men algoritmen för att föreslå filmer och serier räcker inte.

Jag vill kunna bläddra, och utnyttja min stora 65-tumsskärm för att få översikt. Sedan sörjer jag att Netflix verkar sluta satsa på film för att prioritera tv-serier. Men det är ju en smaksak. SF Anytime-appen å andra sidan bjuder på bra översikt, men i ett gränssnitt som ser ut att vara 15 år gammalt.

Läs även: Vi testar bästa tjänsterna för hyrfilm på nätet

Visst är det smidigt – när det fungerar, men för oss konsumenter är det definitivt inte optimalt när ett antal tjänsteleverantörer slåss om rättigheter till olika exklusiva titlar, och när de samtidigt inte lägger mer tid på att förbättra användargränssnitten.

Här finns mycket kvar att göra!


M3 guidar till bästa filmer och serier: