Säkert har det hänt dig att du hittat ett roligt citat på nätet, ett citat som du skulle vilja spara. Problemet är bara att texten är inbakad i en bild och du kan inte bara kopiera den, utan måste skriva av den.

Eller också har du fått en längre text i form av en bild, kanske för att någon har fotograferat av ett dokument eller en skylt, och då blir det ännu mindre roligt att sitta och skriva av texten för att få den i ett hanterbart format.

I de lägena önskar du nog att du bara kunde kopiera texten från bilden, eller hur? Med rätt program går det – och här visar vi hur enkelt det är med det lilla programmet GT Text, som är skrivet i öppen källkod och därför helt gratis.

1. Hämta

Börja med att hämta programmet här. Välj den senaste versionen. Installera sedan programmet på samma sätt som vanligt. 


GT Text

2. Starta

Starta GT Text. Så fort det kommit igång öppnar programmet en vanlig dialogruta för att öppna filer. Leta reda på din bildfil och välj den.Handlar det om någon bild från nätet måste du spara den på din hårddisk först.


3. Markera

Bilden öppnas i programmet. Klicka på textmarkörknappen, den andra i nedersta raden, och markera texten i bilden.


GT Text

4. Kopiera

När du gjort din markering och släppt musen hoppar det upp en ruta med den kopierade texten. Klicka på Fortsätt om du är nöjd med resultatet.


GT Text

5. Klistra in

Nu kan du öppna valfri ordbehandlare eller textredigeringsprogram och klistra in. Någon liten redigering av texten kan ofta behövas.