Ibland finns det behov av att frilägga en bild, alltså att ta bort bakgrunden, men det är en svår och tråkig uppgift. Ju mer som finns där, desto längre tid kommer det att ta att städa bort det.

Om du har Adobe Photoshop, och vet lite om hur det används, kan du förmodligen ta bort en bilds bakgrund med lite ansträngning, men alla har inte tillgång till det dyra Photoshop.

Har du däremot kontorssviten Microsoft Office med Powerpoint i datorn kan du använda detta program för att avlägsna en bilds bakgrund. Det finns ett inbyggt verktyg som kan göra det, men räkna med att det tar tid och kräver mycket arbete att rengöra bilden.


Powerpoint

1. Bild

Starta Powerpoint och påbörja en tom presentation. Välj Bilder från Infoga-menyn. Välj din bild för att infoga den. Markera bilden, så att du hamnar på Format-fliken.


Powerpoint

2. Ta bort

Klicka på Ta bort bakgrund till vänster i menyn. En lila mask läggs över det som programmet tror är bakgrunden. Oftast blir det lite tokigt. Då kommer plus- och minus-knapparna in.


Powerpoint

3. Finslipa

Knapparna ger ett ritverktyg som du kan använda för att med grönt ringa in sådant som ska vara kvar i bilden och med rött markera det som ska bort. Klicka på Behåll ändringar när du är nöjd.


4. Spara

Högerklicka på bilden och välj Spara som bild. Spara din frilagda bild i det format du önskar. Resultatet blir inte perfekt, men kan bli riktigt bra, beroende på hur mycket pilljobb du lägger ned.