FRÅGA. Jag har fiber i huset och jag har satt in routern Asus RT-AC66U. Från den har jag dragit trådbundet till min dator och till tv:n.

Problemet är att vi har en lägenhet i källaren. Dit har jag dragit en nätverkskabel från routern. Eftersom det är trådbundet är det svårt att hindra den som ansluter därifrån att se och komma in i vårt nätverk. Är det möjligt?

Skulle jag exempelvis kunna sätta en fysisk brandvägg (eller switch) mellan medieomvandlaren och routern och dra en kabel till min router och en kabel till lägenheten. Skulle det hindra eller i alla fall göra det svårare att komma in i vårt privata nätverk?

Det spelar egentligen ingen roll om man kan se vårt nätverk men det skulle kännas bättre om det inte gick. Jag har även delat ut en disk från min dator till en annan dator, visserligen med ett långt lösenord men ändå.
Tomas

SVAR. Det finns inget enkelt och någorlunda billigt sätt att åstadkomma det du vill – du behöver professionell hårdvara som exempelvis en switch med stöd för vlan, separata nätverkssegment.

Om inte möjligen din valda internetleverantör tillåter dig att ha fler än en extern ip-adress. I så fall kan du klara dig med en enkel, vanlig switch mellan medieomvandlaren och routern. Och så ansluter du källarens kabel till switchen. Om detta fungerar med din operatör får du experimentera dig fram till.

Det skulle också kunna fungera hyfsat med tre routrar om ovanstående inte går. Stäng av dhcp och de flesta andra funktioner i den första och anslut de två andra, en för ditt nätverk och en för källarens, till denna. De två nätverken blir hyfsat separerade, men systemet går nog att hacka. Inställningarna kan också bli lite invecklade.

Den enklaste lösningen är annars att inte tillåta din hyresgäst att använda trådbundet nätverk, utan endast trådlöst. Sätt upp ett gästnätverk i routern, ett sådant är helt separerat från det vanliga trådlösa nätverket.

Router

Med den router du har kan du också få lite fler och bättre inställningsmöjligheter genom att byta ut Asus firmware mot Merlins. Läs mer på sourceforge.net.

Anders Reuterswärd, PC för Alla