Testad produkt: Pocketbook Inkpad 3
Pris: 2 290 kronor hos Proshop.
Läs mer: pocketbook-int.com/se

E-boksläsaren (läsplattan) är en nischprodukt som är passionerat älskad bland sina aktiva användare.
Till det yttre ser den ut som en minimal surfplatta, men den kan egentligen bara användas för en sak: att läsa böcker. Den svartvita skärmen duger inte till något annat än ren text, och övrig hårdvara är också för kraftlös för allt annat än att bläddra mellan sidorna.

Läs även: Jämförande test av läsplattor

Poängen är i stället att e-boksläsaren har extremt lång batteritid. Medan en vanlig surfplatta måste laddas nästan varje dag klarar e-boksläsare en månad på en laddning.

Pocketbook Inkpad 3
Skärmen på Pocketbook Inkpad 3 har e-bläck, och känns därför som en riktig bok.

Men en ännu viktigare fördel är att skärmen varken blänker eller flimrar. Tekniken, som kallas för e-bläck, är lika skarp och stabil som en vanlig pappersbok – och det här är viktigt för den som läser länge. E-bläck känns verkligen som riktigt papper, och till skillnad från mobiler, plattor och datorer fungerar tekniken utmärkt även i starkt solljus. Läser du i stället i mörker finns det som regel en inbyggd belysning i skärmen.

Skärm: 30 procent större

De flesta e-boksläsare är extremt lika. De har en skärm på sex tum, alltså samma storlek som en (extremt tunn) pocketbok. För den som har dålig syn, och måste öka textstorleken, blir det alltså mycket bläddrande.

Missa inte: Så håller du ordning på dina e-böcker

Tillverkaren Pocketbook tänker dock nytt och lanserar nu en e-boksläsare med en 7,9 tum stor skärm. Det här är ungefär 30 procent större än en vanlig e-boksläsare, och samma storlek som en Ipad Mini. Det gör en rejäl skillnad för läsupplevelsen, men eftersom plattan är så tunn känns den ändå inte klumpig.

Pocketbook Inkpad 3
Eftersom Inkpad 3 är så tunn känns den smidig - trots en större skärm

Att använda Inkpad 3 är föredömligt enkelt. Det finns fyra knappar i botten: två för att bläddra, en menyknapp och en för att återgå till huvudmenyn. Men du behöver inte använda knapparna. Inkpad 3 har en pekskärm, så du kan istället svepa med fingrarna.

Pekskärmen kommer också till pass när du vill göra anteckningar, lägga till bokmärken eller söka efter ord i den inbyggda svensk-engelska ordboken. Du kan också dela dina läsupplevelser och få tips via den sociala tjänsten Readrate.

Pekskärmen är också en förutsättning för något annat som är unikt med Inkpad – de många inbyggda programmen. Du kan spela spel som schack eller sudoku och du kan läsa nyheter via en inbyggd rss-läsare. Det finns också en webbläsare, och eftersom Inkpad har stöd för wifi går det bra att surfa.
Allt det här är dock bättre i teorin än i praktiken. Med tanke på hur långsam en e-boksläsare lär den framför allt användas för just att läsa böcker.

Läs upp boken

En annan kul funktion med begränsat användningsområde är den inbyggda text till tal-funktionen. En digital röst kan läsa upp vilken text som helst på ett 15-tal språk, inklusive svenska.
Texten blir fullständigt begriplig, och för alla med dålig syn kan funktionen vara till stor hjälp. Problemet är förstås att den syntetiska rösten totalt saknar inlevelse.

Missa inte: Stort test av e-boksläsare

Har du riktiga ljudböcker i mp3-format kan du spela upp dem i Inkpad, men med tanke på att de flesta av oss har en smartphone med ljudspelare är nyttan begränsad. Inkpad saknar dessutom en vanlig hörlurskontakt, så du måste koppla medföljande hörlursadapter som till Inkpads usb-kontakt.

Pocketbook Inkpad 3
Det finns ingen hörlurskontakt på Inkpad 3. I stället får du koppla in en adapter till usb-kontakten.

Om du vill föra över e-böcker använder du i stället usb-kontakten för att koppla ihop Inkpad mot din dator, men du kan även göra det via wifi och det inbyggda stödet för molntjänsten Dropbox. En annan smidig lösning är att du kan skicka dina e-böcker via mejl. Om du registrerar din Inkpad skapas en unik mejladress, och alla e-boksfiler som mejlas hit sparas automatiskt. Smart!

PocketBook InkPad 3
Du kan mejla böcker till plattan från Gmail eller någon annan mejltjänst..

Det går också att låna böcker gratis från svenska bibliotek, men precis som med andra e-boksläsare är det lite krångligt. Du måste skaffa ett så kallat Adobe-id och sedan aktivera din e-boksläsare. När du har gjort det kan du logga in på ditt biblioteks sajt och låna böcker direkt till plattan – men att göra det med den långsamma skärmen och det inbyggda tangentbordet är frustrerande. Du kan också göra det via programmet Adobe Digital Editions i datorn, men även det är lite krångligt.

Missa inte! Här laddar du hem svenska e-böcker gratis

Pocketbook har även en inbyggd e-boksbutik som heter Bookland. Vi får den dock inte att fungera, och med tanke på att den saknar svenska böcker är det ett mindre problem. Här utklassas Inkpad brutalt av konkurrenten Letto, från svenska nätbutiken Adlibris. Här går det extremt smidigt att köpa böcker.

Omdöme

För de flesta användare är Adlibris Letto, som vann vårt jämförande test förra året, fortfarande ett bättre val än Inkpad. Den är en tusenlapp billigare, fungerar smidigare för att köpa svenska böcker – och sextumsformatet är trots allt ett bättre val. Men för dig som av olika skäl vill ha en stor skärm är Inkpad en självklar vinnare.


Pocketbook Inkpad 3

Testad: April 2018
Tillverkare: Pocketbook, www.pocketbook-int.com/se
Skärm: 7,8 tums pekskärm med e-bläck, 1404x1872 (300 dpi).
Belysning: Ja.
Wifi: Ja.
Batteritid: Upp till en månad enligt tillverkaren.
Kompatibla textformat: Epub (även drm), pdf (även drm), txt, html, doc, docx, rft, mobi med flera.
Övriga format: Jpeg, bmp, png, tiff (bilder) och mp3 (ljud).
Klarar bibliotekslån: Ja.
Minne: 8 GB, kan utökas med sd-kort.
Storlek: 19,5 x 13,6 x 0,8 cm
Vikt: 210 g.
Övrigt: Stöd för Dropbox. Många program (spel, anteckningar, ritprogram, webbläsare, rss etcetera).
Pris: 2 290 kronor hos Proshop.

plus

Smidig, trots stor skärm.
Många smarta funktioner.
Mångsidig och flexibel.

minus

Ingen svensk e-boksbutik.
Långsam webbläsare.
Dyr.

Betyg 4 av 5

PocketBook InkPad 3 Pris vid test: 2 300 kr 2290 kr.

Bästa pris just nu: 2195 kr