Testad produkt: Netgear Nighthawk M1 MR1100
Pris: 3 490 kronor hos CDON.
Läs mer: netgear.com/landings/nighthawk-mr1100-mobile-router

Att kunna dela ut ett mobilt bredband är värdefullt när sommaren smyger sig på och det är dags att bege sig ut i vildmark, skärgård, parker, husvagnar och sommarstugor. Vanliga smartphones har blivit bättre och bättre på det på senare år, så för många kan det räcka med att dela ut en hotspot den vägen. I alla fall om du har en bra dataplan från din operatör.

Fickroutrarna behöver därför vässa till prestanda och funktionsutbud, om de fortfarande ska vara intressanta. Det har Netgear definitivt gjort i Nighthawk M1. Den kallas av tillverkaren för världens första mobila router i gigabit-klass. Det innebär att den har stöd för lte cat 16 vilket ger en teoretisk nedladdningshastighet från mobilt bredband på 1000 Mbit/sek. Uppströms är maxhastigheten 150 Mbit/sek, vilket också det är ovanligt högt.

Mest för framtiden

Nu är detta rätt så irrelevant för de flesta användare. Det finns ingen mobiloperatör i Sverige som ger dig de hastigheterna. De har som mest stöd för Cat 9 vilket innebär ca 450 Mbit/sek, men vanligtvis får du nöja sig med mycket mindre än så. Snitthastigheten i Svenska nät ligger på ungefär 35 Mbit/sek.

Nighthawk M1
Nighthawk M1, ovanligt stor mobilrouter med ovanligt mycket anslutningar.

Har du tur med placering och timing finns det dock en teoretisk chans att nå i upp till ett par hundra megabit, men det är svårt att kontrollera. Vi redovisar därför inget exakt mätresultat för 4g-uppkopplingen, men kan konstatera att vi får ungefär samma hastigheter som med en Oneplus 5t när vi testar på samma plats och vid samma tillfälle. Mellan 42 och 105 Mbit/sek.

Nej, orsaken till att satsa på en router (eller mobil) med cat 16-stöd är att mobilnäten ständigt byggs ut och förbättras. När 5g börjar rullas ut på allvar så kommer bandbredden förbättras för den som redan har hårdvaran.

Bäst wifi i klassen

Skillnaden mellan en mobil hotspot som Nighthawk M1 och mobiltelefoner med cat 16-stödär att den är mycket bättre just som hotspot. Den har 802.11ac-wifi och dubbla frekvensband, stöd för fil- och medieserver, kan ansluta till fasta nät och wifi, och har ett rejält inbyggt batteri som ger dig surf hela dagen.

Nighthawk M1
Färgskärm med matnyttig information. Routern kan även ta emot sms om din operatör stödjer det, och visa upp den här, eller i app-gränssnittet.

Nighthawk M1 är ovanligt stor för att vara mobilrouter. De flesta vi testat har varit kompakta och tvålformade saker, men här handlar det om en fyrkantig dosa på 10,6 x 10,6 cm, och ett par centimeter hög. Den väger också över 200 gram. Så det är ingenting du slinker ner i en ficka och bär runt på.

Den är snarare tänkt att ligga platt på ett bord eller ställas på högkant med ett par gummifötter på ena kortsidan. På samma sida sitter också en usb-c-port för laddning, samt en fast nätverksport och en stor usb-port. Pillar vi bort gummifötterna döljer de faktiskt ett par anslutningar för externa antenner av ts-9-typ, som kan anslutas om du vill ha bättre 4g-mottagnnig. Sådana får du dock köpa separat.

Tydligt och funktionsrikt

På ovansidan sitter en rund färgskärm som visar batterinivå, uppkopplingsstatus och datakvoter, och du kan även få fram wifi-lösenord direkt på skärmen. Routern har bara en power-knapp, och med snabbtryck på den växlar du även mellan olika infoskärmar.

Routern sköts annars enklast med mobilappen Netgear Mobile, i vilken du också gör dess första konfiguration för att sätta säkert lösenord på tillgång till admingränssnittet. Här kommer du åt alla wifi- och lte-inställningar, får översikt och viss kontroll över anslutna enheter, samt kan hantera ansluten usb-disk och sd-kort. Här finns också möjlighet att blockera enskilda enheter från att ansluta, men det är rätt så omständigt. Vi måste veta och mata in deras Mac-adress manuellt.

Nighthawk M1 app
Nighthawk M1 känns och sköts mer som en modern traditionellt router än som en wifi-hotspot. Det innebär gott om smarta funktioner och ett utförligt gränssnitt.

Nighthawk har samma föräldrakontrollfunktion som Netgears övriga routrar, en som är baserad på att du registrerar ett Open DNS-konto hos Netgear. Det känns lite överdrivet omständligt, och ett enkelt lokalt kontrollerat åtkomstfilter för anslutna prylar hade inte varit helt fel.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning