Testad produkt: HP Chromebook 14 G5 3GJ74EA#UUW
Pris: Från 5 003 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: store.hp.com

Vi testar inte Chromebooks så ofta, men då och då kan det vara bra att kolla läget på datiorerna med Googles operativsystem. En hel del intressant har faktiskt hänt på senare tid. För det första har nya Intel-processorer gjort även billiga Chromebooks med Celeron mer kraftfulla och mångsidiga, samtidigt som de är strömsnåla och fläktlösa.

För det andra har fler och fler Chromebooks anpassats för företag och skolor istället för att bara vara surfdatorer för privatpersoner. För det tredje har helt nya möjligheter öppnats upp tack vare stöd för Android-appar i Chrome OS, om datorn har rätt hårdvara för det.

Finns i flera versioner

Ett bra exempel på alla tre sakerna är nya Chromebook 14 G5 från HP, en enkel men välbyggd dator som finns i en handfull olika versioner med olika bildskärm, lagring och minne, och pris mellan ungefär 4 000 och 7 000 kronor. Vår modell har ett pris på strax över 5 000 kronor. Det är inte tokbilligt, du kan få en färsk Windows 10-laptop med samma processor och större ssd för samma slant eller mindre, men då får du räkna med en del andra kompromisser.

HP Chromebook 14 G5
HP Chromebook 14 G5 har enkelt men praktiskt yttre.

Till en början blir vi dock inte så imponerade av Chromebook 14 G5. Den har ett synnerligen tråkigt yttre i matt, skrovlig mörkgrå plast. Det är stabilt, greppvänligt och stryktåligt, men allt annat än inspirerande. Formen är funktionell med rundade kanter för att den ska vara lätt att greppa och bära runt på, samt avfasade kortsidor där det sitter externa portar.

Portarna är fem till antalet, en usb-a och en usb-c på vardera sida, samt ett 3.5 millimeters headsetuttag. Den ena usb-c-porten är också laddningsport, och den andra kan i sin tur användas för att ladda andra prylar även när datorn är avslagen. En av usb-c-portarna går också att ansluta extern skärm till, men en usb-c till hdmi-adapter får du skaffa själv.

Snyggare uppfälld

Fäller vi upp skärmlocket möts vi helt plötsligt av mer lyx, med snygg borstad lättmetallyta i mörka toner runt tangentbordet. Tangentbordet är dessutom välbyggt för prisklassen, men distinkt skrivkänsla i knapparna och väl avvägd bakbelysning. Möjligen är själva tecknen på tangenterna lite väl små och otydliga. På-knappen sitter som på allt för många datorer numera precis ovanför backstegsknappen, vilket är synnerligen korkat. Men det är också det enda vi har att klaga på.

Vi får också en stor och bekväm musplatta med bra kontroll. Den har dock en irriterande egenhet, du kan få musklick med ett klick mitt i plattan eller med mekaniskt höger och vänster musklick i nederkant som på de flesta musplattor. Men där du klickar som vanligt fungerar det inte. Det finns dock ingen indikation om när det tar vid, så vi får ibland problem med att registrera musklick.

Bildskärmen är en 1080p-panel med ips-teknik, betraktningsvinklar är perfekta, kontrast och detaljåtergivning god, och färger jämna och neutrala.

HP Chromebook 14 G5
Chassit är väldigt plastigt och har en del osnygga skarvar och skavanker en 5 000 kronors laptop inte borde ha. 

Däremot är inte färgomfånget särskilt stort. HP uppger själva att den klarar 72 procent av srgb-standarden. Det gör att det ser lite blekt ut att titta på film som oftast följer just srgb. För surf och kontorsjobb fungerar det däremot utmärkt. Ljusstyrkan på ungefär 220 cd/m2 är inte heller så imponerande.

Budgethårdvara som räcker långt

Datorns högtalare ger också ett ojämnt intryck. De passar fint för röst, till exempel vid videosamtal, men den är för otydlig i diskanten för att film och musik ska låta bra. Framför allt har den minimal stereospridning.

Hårdvaran under skalet är rätt så klen, den har en Celeron N3350-processor från 2016, HD Graphics 500-grafik, och en 32 GB ssd av emmc-typ. Brist på lagring är inte något stort problem i en Chromebook, eftersom de är byggda främst för molnlaging. Vi får också Google Drive utökat till 100 GB i två år på köpet. Efter två år börjar det dock kosta pengar, i dagsläget 19 kronor per månad.

Även de enklaste processorerna ur Intels senare generationer är snabba nog för bekvämt surfande, mediekonsumtion och användning av grundläggande kontorsprogram, och vi upplever väldigt sällan seghet i hanteringen. 8 GB ddr4-minnen hjälper till en hel del med att lyfta prestandan, speciellt när vi har många appar och webbläsarfönster igång samtidigt.

HP Chromebook 14 G5
Musplattan är bra, när vi väl vant oss vid hur den hanterar musklick.

Det som snarare stjälper upplevelsen då och då har inte med datorn att göra, utan det faktum att så mycket av Chrome OS är molnbaserat och beroende av snabb internetuppkoppling. Datorn i sig har så pass bra wifi vi kan begära men det hjälper ju inte direkt om uppkopplingen är seg där du befinner dig.

Smart system för skolor

Chromebook 14 G5 säljs som många Chromebooks nu för tiden med klassrummet som främsta fokus. HP uppger att den riktar sig till äldre elever och lärare, med fokus på surfande, skrivande och produktivitet.

Vi får också med HP Classroom Manager, ett system som låter en lärare övervaka och till viss del fjärrstyra datorer i ett klassrum. Det innehåller samarbetsverktyg, gruppchatt, möjlighet att skicka filer eller öppna webbsidor på elevernas datorer och mycket mer från en kontrollerande lärardator. För det behöver läraren dock en dator med Windows med Windows 8.1 eller nyare, administrations-appen finns inte till Chrome OS.

Det här är en separat tjänst du kan välja om du köper in ett gäng datorer från HP just för skolan (eller liknande miljöer där det kan vara praktiskt), men inget som du som enskild köpare av en Chromebook 14 G5 märker av.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

HP Chromebook 14 G5 3GJ74EA#UUW Pris vid test: 5003 kr.

Bästa pris just nu: 7054 kr