Testad produkt: Toshiba Canvio Advance USB 3.0
Pris: Från 1 078 kronor hos Prisjakt (2 TB).
Läs mer: storage.toshiba.com

Portabla usb-hårddiskar är inte världens mest spännande produktkategori. Det är sällan vi ser några direkta innovationer här, och en produkt är oftast den andra lik. Men de kan vara bland de viktigaste tillbehör du skaffar till datorn, för trygg backup, arkivering av media, eller som ett viktigt redskap om du arbetar med stora datamängder på språng.

Toshibas nya Canvio Advance erbjuder just stora datavolymer i behändigt fickformat. Den går att få i storlek upp till tre terabyte, och ingenting skiljer modellerna åt, förutom just vilken 2,5-tumsdisk som sitter innanför det slimmat designade chassit i vit, röd eller svart plast. Det ska också finnas en blå modell, men den verkar mer sällsynt i butik.

Toshiba Canvio Advance
Toshiba Canvio Advance är tunn, lätt och behändig att bära runt på. 

Stilrent yttre

Ovansidan är blank och enhetlig så när som på en diskret Toshiba-logga och en diod som blinkar blått när dataöverföring sker. Undersidan är matt och har avrundade kanter. Det gör den behändig att stoppa ner i en byxficka. Med en tjocklek på 14 millimeter är den bara aningen mer otymplig än en normal smartphone.

Förutom disken är allt vi får med en usb-kabel för att ansluta till en usb-3-port i en dator. I disken är det mikro-usb-3.0 som gäller, alltså den smala men extra breda varianten. Det känns väldigt mossigt att släppa en portabel disk 2018 och inte ens skicka med en adapter för usb-c. Många nya tunna laptops har ju inte ens stor usb-port längre. Det finns en modell av nya Canvio-diskarna som heter Premium, vars föregångare vi testade förra våren. Där ingår en adapter. Det borde vara standard.

Toshiba Canvio Advance
En usb-3-port och en diod är det enda som sticker ut i den avskalade designen. Tyvärr saknas stöd för usb-c. Vill ha plugga in i en sådan port får du köpa en egen adapter.

Klumpig kryptering

Om det är någon annan skillnad på Canvio Premium och vår Advance-modell förutom möjligen chassit är det inget som syns i specifikationerna. Disken behöver ingen konfiguration utan fungerar direkt från första inpluggning. På volymen hittar vi en pdf-manual och en genväg till en webbsajt där två tillhörande program kan laddas ner. Varför inte dessa ligger på disken från början är ett mysterium.

Kanske är det för att de inte direkt är särskilt imponerande. Det första är ett säkerhetsprogram som krypterar disken och låser upp den med ett eget valt lösenord. Vi saknar möjlighet att ha en upplåst partition, något som en del liknande program har. Installationsfil för programmet läggs på en minimal ”Free Area” och måste installeras på varje dator du vill använda disken på. Här har vi sett smidigare lösningar med körklar upplåsning direkt från disken.

Toshiba Canvio Advance
De två programmen är inte direkt snygga, men enkla att använda.

Grundläggande backup

Det andra programmet är ett enkelt backupprogram som kan göra säkerhetskopior av mappar och katalogträd men inte diskavbildningar eller systembackup. Den kan schemaläggas att göra backup från en gång i månaden eller så tätt som en gång i timmen. Gränssnittet är enkelt nog för att snabbt sätta upp ett backuppjobb, men med så få funktioner är det svårt att göra det krångligt. En funktion som definitivt saknas (förutom systembackup) är möjlighet att snabbsynka direkt vid anslutning.

Bryr du dig inte om dessa program är allt du behöver en usb-port med tillräcklig strömförsörjning. Vill du använda programmen behöver du Windows 7 eller senare.

Med mekanisk disk ansluten till usb-3 är det hastigheten på disken som sätter taket för hur snabbt det går. Vår 2 TB stora Canvio Advance ger oss inga extrema hastigheter, men stabil prestanda och vi läser och skriver konstant i över 100 megabyte per sekund. Men nej, det här är för tålmodig filöverföring. Vill du ha prestanda får du satsa på portabel ssd.

Omdöme

Vi har svårt att se vad som är avancerat med Canvio Advance. Det är en behändig liten disk om du bara vill plugga in och fylla den med filer, men den är varken särskilt funktionsrik eller prisvärd. Att det inte ingår en usb-c-adapter är ett klar minuspoäng, och vi förväntar oss mer av den medföljande mjukvaran. Den är ett tryggt köp, men det finns ingenting som egentligen talar för den jämfört med ett gäng liknande och billigare konkurrenter.

Fakta Toshiba Canvio Advance

Testad: Maj 2018
Tillverkare: Toshiba
Disktyp: Hdd, 2,5 tum sata
Lagringsvolym: 500 GB, 1 TB, 2 TB (testad modell), 3TB
Anslutning: Mikro usb 3.0
Systemkrav, program: Windows 7 (sp1) eller nyare.
Storlek: 10,9 x 7,7 x 1,4 cm
Vikt: 149 gram
Garanti: 2 år
Pris: Från 1 078 kronor hos Prisjakt (2 TB).

Prestanda

Läsning: 110,8 MB/sek
Skrivning: 107,1 MB/sek
Sökning: 15 ms

plus

Behändigt format.
Jämna prestanda.

minus

Inget speciellt funktionsmässigt.
Ingen adapter för usb-c.
Något dyr.

Betyg 5 av 10

Toshiba Canvio Advance USB 3.0 2TB Pris vid test: 1058 kr.

Bästa pris just nu: 873 kr