När ordet digital assistent nämns i dag tänker nog de flesta på Google Assistant, Siri och Alexa. De var dock långt ifrån först. Redan på 90-talet gjorde Microsoft ett försök med en digital assistent i Office-programmen – Clippy.

Microsoft Clippy

1. Vad var Clippy?

Clippy var designad som ett litet gem med ögon som dök upp på skärmen när det trodde att du behövde hjälp med något. Om du till exempel började skriva något som såg ut att vara början på ett brev, dök Clippy upp och frågade om du behövde hjälp med hur man skriver ett brev.


2. Office-användarna hatade Clippy

Tyvärr för stackars Clippy, som bara ville hjälpa till, så kände sig de flesta Office-användare spammade av det lilla gemet som ständigt ploppade upp i tid och otid. Inte ens alla Microsoft-anställda gillade gemet, och Clippy fick till slut sparken som assistent. Clippy var borta från och med Office 2007 och 2008 på Mac.


3. Clippy mobbades friskt av alla

Faktum är att Microsofts assistent var så illa omtyckt att det gjordes mängder av parodier och hån av den. En snabb sökning på Youtube eller Google resulterar i massor av memes och parodier. Till och med Saturday Night Live gjorde en sketch (se ovan). Visserligen handlade den om en irriterande assistent i form av en knappnål, men alla vet vi vem de syftar på…


4. Pris för sämsta uppfinning

Smithsonian Magazine kallade Clippy för ett av de värsta mjukvarumisstagen och Time Magazine var inte mycket bättre. 2010 utsåg tidskriften Clippy till en av världens 50 sämsta uppfinningar.


Kevan Atteberry Clippy
Foto: CC Wikimedia / Sage RossKevan Atteberry, Clippys skapare.

5. Skaparen skämdes över sitt verk

Illustratören Kevan Atteberry, mannen som designade Clippy, skämdes länge över sitt verk på grund av allt hat gemet fick utstå. Till en början hade han inte ens med det i sin portfolio. Men efter ett tag insåg han värdet av att ha skapat något så ikoniskt som Clippy. Till Motherboard berättar han att det faktiskt inte var alla som hatade Clippy, han har även fått fan-mejl från personer som älskade Clippy.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning