Testad produkt: HP Omen X P1000-001no
Pris: 34 990 kronor hos HP.
Läs mer: store.hp.com

HP Omen X P1000 är ingen vanlig desktopdator. För det första är det en Omen-dator, det vill säga HP:s varumärke speciellt framtaget för spel, och dessutom en kompakt, relativt kraftfull och väldigt dyr sådan.

Men det är inte det som skiljer den från mängden, utan hur den är konstruerad. Själva datorn är en kompakt låda formad som en tillplattad sköldpadda, lite drygt fem centimeter tjock. Den har rejäla fläktutblås på långsidorna, diverse vanliga anslutningar på ena kortsidan och en rejäl dockningsport på den andra.

HP Omen X P1000-001no
Dioderna i chassit går att ställa in i individuella, valfria färger.

Stilig på skrivbordet
I normalläge på ett skrivbord, med skärm, tangentbord och mus, placerar du den på högkant i en bastant medföljande docka. Då får du ett gäng extra usb-portar, ethernet, skärmutgångar och ström in via en rejäl extern adapter. I det läget är Omen X P1000 som vilken stationär pc som helst. Men en som ser lite extra snygg ut på skrivbordet och som du har mycket begränsade möjligheter att meka själv i. Du kan utöka ram-minnet, men det är allt.

Prestandan i datorn räcker och blir över till det mesta i spelväg, och givetvis också när du vill använda datorn till annat. Processorn är en kraftfull Intel Core i7 med fyra kärnor som tillsammans med 16 GB ddr4-minnen och ett GTX 1080-grafikkort ger dig nästan kompromisslös spelprestanda.

Datorn är inte helt färsk utan introducerades redan i slutet av förra året och har därför Kaby Lake-processor istället för senaste Coffee Lake. Förhoppningsvis kan en Coffee Lake-uppgradering komma senare i år. Vi tycker dock inte att det är så avgörande. För spelprestanda är grafikkortet viktigare, och ny generation av GTX-kort från Nvidia är inte aktuellt ännu på ett tag.

HP Omen X P1000-001no
Ryggsäcken till Omen X P1000 är ett tillbehör, det får du betala 5 000 kronor till för.  

Väl kyld utan oväsen
Trots kompakt konstruktion är datorn tyst. I passivt läge ger den ifrån sig ett diskret sus, och även när den pumpar luft som mest blir den aldrig irriterande högljudd. De flesta bärbara speldatorer väsnas betydligt mer.

Som många andra speldatorer har den en central app där du kan styra många av dess specialfunktioner, som rgb-led-belysning i chassit, övervakning av systemresurser och temperatur, och viss överklockning av grafik och processor. Här finns också en smart funktion som kan prioritera vilka program som ska få bäst uppkoppling. Du kan ansluta med både fast nät och wifi på en gång, och sedan välja (eller låta datorn välja automatiskt) vad som ska gå över fast nät och vad som ska gå trådlöst.

HP Omen X P1000-001no
Kopplar vi ut den så tar batteriet vid. Det går att lossa den från dockan under drift, så länge skärm och andra tillbehör är anslutna i portarna på datorn och inte de på dockan.

Mobil på två sätt
Det mest intressanta med HP Omen X P1000 är att den kan plockas loss i sin helhet och istället hakas fast i en speciell ryggsäck. Tanken är då att du pluggar in ett vr-headset som Oculus Rift, HTC Vive eller ett av de många Windows Mixed Reality-headset, och kan få full rörelsefrihet utan att behöva riskera att trassla in dig i headsetens kablar till datorn.

HP Omen X P1000 har också ett inbyggt batteri, men det har mycket begränsad användning. Visst, batteridrift blir nödvändigt om den används som portabel vr-dator, men eftersom ryggsäcken kommer med två rejäla separata batterier som hakas fast på den, och sedan i datorn, ger det inbyggda bara marginellt mer driftstid där.

HP Omen X P1000-001no
Dockan är en bastant sak med extra anslutningar både framtill och baktill.

Istället går det att ta loss datorn ut dockan, bära ut den i vardagsrummet och koppla in till en stor tv. Det enda problemet med det är att batteriet är för klent för att det ska kunna användas på något praktiskt sätt. Under högre belastning av processor och grafikkort får vi inte ut mer än någon timma speltid.

…men bara ett som fungerar bra

HP Omen X P1000 har en separat ingång för strömadapter, vilket ju skulle vara en enkel lösning. Men någon adapter ingår inte, och det går inte att plugga in samma adapter som till dockan, eftersom de har olika format. Det här hade kunnat vara en smart bonusfunktion, men HP gör det inte lätt för sig.

Det här är som sagt en extremt påkostad dator. Du får betala 35 000 kronor för den om du köper den direkt från HP, och över 40 000 kronor hos de återförsäljare som har den till salu. Det är lite osäkert om de inkluderar vr-ryggsäcken, vilket HP inte gör. Det kan vara en förklaring till det högre priset.

HP Omen X P1000-001no
Överst sitter ett gäng portar som kan användas vare sig datorn sitter i docka eller inte.

Omdöme
I vilket fall som helst är det mycket pengar. En vanlig stationär märkesdator för spel med ungefär samma prestanda, fast större ssd och mycket bättre uppgraderingsmöjligheter, kostar ungefär 10 000 kronor mindre. Det du får här är en coolare dator med mer kompakt design och ett sätt att undvika en del sladdtrassel om du kör vr. Med tanke på att det redan finns tredjeparts trådlös adapter för Vive, och att HTC:s egna ska komma i höst, känns det som en extremt dyr och tillfällig lösning på ett ganska litet problem. Men lite rolig är den.

Fakta HP Omen X P1000-001no

Testad: Maj 2018
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-7820HK, 2,9 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 1080, 8GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Anslutningar, datorenhet: Thunderbolt 3, 2st usb 3.0, hdmi, mini displayport, headset, dockningsport
Anslutningar, docka: 5st usb 3.0, usb 2.0 typ c, lan, hdmi, displayport
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Tillbehör: Dockingsport (medföljer), VR-ryggsäck (tillval), portabel laddare (tillval)
Övrigt: Inbyggt batteri.
Effektförbrukning med docka: 26-249 W
Batteritid: 1h 10min (hög belastning), 5h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 30-38 dBa
Storlek, inkl docka: 30,2 x 13 x 37 cm
Vikt, utan docka: 2,61 kg
Pris: 34 990 kronor hos HP.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 8,51 poäng
Geekbench 4: 15 177 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 66,93 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 15 945 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 6 445 poäng
Disk, läsning: 1 056,8 MB/s
Disk, sökning: < 0.1 ms

plus

Höga prestanda.
Tyst drift.
Flexibel lösning med smidig docka.

minus

Vr-lösningen kostar extra.
Fortfarande knappast praktiskt.
Väldigt dyr.

Betyg 3 av 5