Med en Raspberry Pi kan du göra det mesta. Okej, det är kanske en överdrift, men för inte ens 500 kronor får du en minidator som du kan förvandla till allt från en övervakningskamera till en stationär dator, smarta hemmet-hubb eller en spelkonsol. Bland mycket annat.

Vi har skrivit flera omfattande guider kring hur du bär dig åt för att bygga våra favoritsaker. Och det bästa är att det inte ens är särskilt svårt. Åtminstone inte om du följer våra steg.

Bygg en smart Amazon Echo-högtalare

Raspberry pi projekt alexa

Den som är intresserad av röststyrning och smarta hemmet-fixande kan faktiskt bygga sin egen smarta högtalare med Amazons röstassistent Alexa. Tack vare Github-projektet Alexa Pi, en usb-mikrofon och lite andra prylar är du snart igång och kommenderar din alldeles egenknåpade Amazon-högtalare. Det är inte ens speciellt svårt – följ den här guiden för att lära dig hur du gör!


Bygg din egen smarta hemmet-hubb

Raspberry Pi

Hemautomation är stekhett för tillfället, och allt fler väljer att installera saker som smarta lampor och rörelsedetektorer i sina hem. För att kunna göra detta behöver du något som sköter kommunikationen från nätverket vidare till dina smarta enheter. I den här guiden visar vi hur du bygger din egen superbilliga smarta hemmet-hubb. 


Bygg en fullt fungerande stationär dator

Raspberry pi

En fullt fungerande dator för typ 400 spänn låter ju helt fantastiskt. Och faktum är att Raspberry Pi gör ett bra jobb som stationär dator, så länge du gör hyfsat basala saker med den – som att läsa e-post, surfa på webben och kolla på film. Här läser du hur du fixar en egen stationär dator med hjälp av Raspberry Pi.  


Bygg din egen övervakningskamera

Raspberry pi projekt övervakningskamera

En övervakningskamera är riktigt smidigt att ha, oavsett om du bor i villa eller lägenhet. Förutom en Raspberry Pi behöver du lite saker, men det är varken dyrt eller svårt att bygga. Här visar vi hur du fixar en egen övervakningskamera på under en timme. 


Bygg din egen nas

Raspberry pi projekt

En hemmaserver, eller nas som det oftast kallas, är ett väldigt smidigt sätt att lagra och dela med sig av filer på. Med Raspberry Pi är det varken särskilt dyrt, krångligt eller strömkrävande. I den här guiden visar vi hur du bygger din egen nas. 


Bygg din egen mediaspelare

Raspberry pi projekt

Att koppla en Raspberry Pi till tv:n för att enkelt kunna hålla koll på ditt mediabibliotek är ett av våra favoritområden när det gäller den smarta minidatorn. Med hjälp av programmet Kodi kan du spela de flesta filformat, och få en mediaspelare som är både billigare och bättre än de flesta som finns att köpa. Spana in vår guide för att bygga en mediaspelare av Raspberry Pi. 


Bygg en egen spelkonsol

Raspberry pi projekt spelkonsol

Bland de vanligaste anledningarna till att folk köper Raspberry Pi är för att kunna spela retrospel på den. Och det är förståeligt med tanke på hur extremt enkelt det är. Med hjälp av mjukvaran Retropie går det att återuppliva barndomens Super Nintendo- eller Commodore 64-dagar. Här visar vi hur du förvandlar Raspberry Pi till en fullt fungerande spelkonsol. 


Spegel som visar klockslag och nyheter

spegel raspberry pi

En spegel som visar de senaste nyheterna, klockslag, ja vad du vill, är både praktiskt och oroligt snyggt, Med lite trixande kan du fixa detta helt själv. Det enda du behöver är en Raspberry Pi, en avlagd datorskärm, spegelfilm – och en ram (som du antingen bygger själv eller köper). Här kan du följa vår steg för steg-guide.


Smarta till kylskåpet med en kamera

Raspberry Pi

Står du ofta i mataffären och fnular på vilka ingredienser du redan har hemma i kylskåpet? Det behöver du inte göra med vår Raspberry Pi-baserade kamera. För dig som är någorlunda händig behöver proceduren inte ta mer än en halvtimme – sedan kan du vinka adjö till dubbla burkar med tacosås och onödiga gurkfadäser. Läs vår smidiga steg för steg-guide här!


Bygg en Airplay-mottagare för analoga stereon

Airplay-mottagare

Har du en bra ljudanläggning utan moderniteter som hdmi? Ett sätt att smarta till den är att skaffa en mottagare för strömmat ljud med analog ljudutgång. Chromecast Audio är en variant, men för Mac- och Iphone-användare är Airplay smidigare. Apple säljer inte längre Airport Express som var det självklara valet, men med hjälp av en Raspberry Pi är det snabbt igång. Läs vår guide här.


Bygg en innehållsblockerare för hela hemmet

Pi-Hole

Innehållsblockerare i webbläsare gör mycket för att göra webben säkrare och mindre irriterande. Men du måste installera dem, och det måste gå att installera. För mobilappar, smarta tv-apparater och annat finns inte den möjligheten, och där kommer Raspberry Pi och programmet Pi-Hole in i bilden. Med Pi-Hole kan du sålla bort skadliga sajter, störande reklam och annat från hela nätverket där hemma. Här kan du följa vår guide.