Testad produkt: Asus Zenbook 13
Pris: 14 990 kronor hos Dustin.
Läs mer: asus.com/se

Under våren har vi äntligen sett hur ett par bärbara datorer pressat ner vikten under ett kilo, 13-tummaren Fujitsu Lifebook U893 och 14-tummaren Acer Swift 5. Redan tidigare fanns ju superkompakta Apple Macbook och Asus Zenbook 3. Nu vill Asus följa upp det och har släppt en ny version av deras 13 tums Zenbook, UX331UAL.

Läs även: Stort jämförande test av bärbara datorer

Som alla Zenbook-modeller är Zenbook 13 UX331UAL en elegant utformad bärbar pc i ultrabookstil och har samma mörka metalliska yttre som just Zenbook 3. Den har ett mer lågmält intryck, utan de blankglänsande avfasade kanter som en del Zenbook-modeller haft på senare tid.

Asus Zenbook 13 UX331UAL
Skärmen har fina färger, men den skulle fått ett extra plus med lite mer ljusstyrka.

Magnesium för lägre vikt
Det verkar nu vara mer lättmetall i chassit istället för aluminium som i de flesta Zenbooks. Det ger den både lägre vikt och ett mestadels stabilt intryck. Skärmlocket är lite svajigt, och det sviktar en aning i chassit. Dock inte lika mycket som i lättviktarna från Fujitsu och Acer.

På sidorna hittar vi tre usb-3-portar varav en är av typ-c. Extern skärm kan anslutas med fullstor hdmi, och hörlurar med ett 3,5 millimeters headsetuttag. Undersidan har två högtalargaller och två minimala kylningsgaller. Större fläktutblås sitter dolt i skärmgångjärnet.

Öppnar vi skärmlocket möts vi av en 13,3 tums skärmpanel med tunna kanter på sidorna. Inte i Dell XPS 13-klass, men väl så tunna att de ger datorn en klart kompakt form. Tangentbord och musplatta är väl byggda, men varken exceptionellt bra eller dåliga. Vi hade gärna sett att just tangentbordet var någon centimeter bredare, det finns definitivt utrymme för det. Det är bakbelyst, har bra svikt i knapparna, men lite kort slaghöjd.

Asus Zenbook 13 UX331UAL
Till det yttre är Zenbook 13 UX331UAL minimalistisk i sitt matta blågrå skal.  

Trist kamera, bra bildskärm
I ovankant sitter som vanligt en webbkamera. Här börjar vi tröttna på Asus, som är de enda som envisas med att montera in en liten vga-kamera (640x480 pixlar) med laggig, blek bild på som bäst 30 bilder per sekund, och allvarliga problem med brus. Det här är något som en del inte bryr sig om, men vill du använda datorn för Skype-samtal eller liknande är den klart underkänd.

Skärmen har halvmatt yta och är inramad av matt svart plast. Det get inget direkt lyxigt intryck, men är praktiskt sett klart bättre än blanka glasytor. Speciellt eftersom det här inte är frågan om någon pekskärm. Upplösningen är på 1080p – exakt vilken typ av skärmpanel som sitter i har vi inte uppgifter om, Asus kallar den bara för en ”wide-view display”. Vi skulle gissa på en fullt normal men inte extremt påkostad ips.

Ljusstyrkan är inte den bästa, vi ser ut att komma upp i lite över 250 cd/m2 som bäst. Det är utmärkt inomhus men kan innebära problem i starkt solljus. Den har dock bra betraktningsvinklar i alla riktningar, neutralt jämna färger och helt rätt färgpalett för media, om vi går in i Asus app Splendid och ställer den i Vivid-läge. Det ska visst motsvara hundra procent av srgb-standarden, och åtminstone med manuell bedömning, med video- och fotovisnnig, tycker vi det verkar stämma.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Asus ZenBook 13 UX331UAL-EG040T Pris vid test: 14990 kr.

Bästa pris just nu: 9390 kr