Testad produkt: Asus ZenBook 13 Oled
Pris: 12 990 kronor hos Cdon

Oled-skärmar är vanliga i tv-apparater från halvdyra till lyxiga sådana och dominerar i bättre mobiltelefoner. I datorer är de mer sällsynta. Och framförallt dyra. Det blir det nu ändring på med nya Zenbook 13 Oled. Det är en uppgraderad version av tillverkarens ultratunna laptop, som tar oled-skärmen till en dator med en överkomlig prislapp.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Om det inte vore för skärmen skulle nya Zenbook 13 vara en gäspning. Bra grundkvalitet, men en laptop precis som alla andra. Men den läckra skärmen, det attraktiva priset och få andra påtagliga nackdelar, gör Zenbook 13 Oled riktigt intressant.

Positivt

  • Oled-skärmen framför allt
  • Stabila ultrabookprestanda
  • Snabb ssd
  • Fritt från bloatware

Negativt

  • Hopträngt tangentbord
  • Inget hörlursuttag
  • Virrig mikrofonhantering
PC för Alla rekommenderar

Datorn finns i en handfull konfigurationer, där vår är en mellanmodell. Den kostar precis under 13 000 kronor, i nivå med förra generationens Zenbook 13 när de lanserades.

För det får du en välbyggd och snygg, om än anonym, designad dator med ett chassi tillverkat mestadels i aluminium, slimmad profil, jämnt mörkgrå ton och en vikt på 1,14 kilo.

Datorn har skarpa kanter som gör den mindre bekväm att bära runt, men väl uppställd och uppfälld är den desto trevligare att använda. Skärmlocket går runt bakkanten och lyfter upp den några millimeter när det fälls upp, för en bekvämare arbetsställning och bättre luftflöde under datorn för kylning.

Brett men ändå kompakt

Tangentbordet breder ut sig över hela datorns bredd, vilket vi gillar. Men istället för att utnyttja det för bra storlek på tangenterna har Asus en rad hoptryckt på ena kortsidan, vilket gör att det fortfarande blir en kompakt upplevelse. Och att på-knappen som vanligt sitter som en tangent i ena hörnet av är ett designval vi aldrig kommer att lära oss uppskatta. Du får kraftfull bakbelysning i tre steg i tangentbordet, men det ljusaste läget läcker mer ljus runt om knapparna än vad det lyser upp dess tecken.

Zenbook 13 Oled musplatta
Asus bonusfukntion i musplattan är rolig, men det är inget som vi skulle sakna om den försvann.

Framför tangentbordet sitter en bred musplatta med bra kontroll och komfortabel yta. Den har Asus unika funktion inbyggd som gör att du kan använda den som sifferknappsats. Ett tryck i ena hörnet av plattan lyser upp en virtuell knappsats som kan göra det enklare att hantera siffror. Inte helt nödvändigt kanske, men en rolig bonus.

Du får en duglig webbkamera med 720p-upplösing, med brusfri men något släpande bild. Den har också ir-funktion, så du kan logga in med ansiktet. Inbyggda mikrofoner intill kameran gör ett bra jobb med röster, men till en början vill den inte spela in ljud alls. Det visar sig att Asus har en egen ai-driven brusreduceringsfunktion, som av någon anledning filtrerar bort allt vid en vanlig ljudinspelning.

Givetvis har datorn wifi 6-uppkoppling och samma uppsättning externa portar som andra Zenbooks vi sett den senaste tiden. Det innebär två typ c-kontakter, som här stödjer thunderbolt 4, en usb 3.2 gen 1 typ a, en hdmi port och en kortplats för mikro sd. Men ingen hörlursport. Du får med en adapter att plugga in i en av typ c-portarna för att koppla in hörlurar.

Nästan rent i systemet

Kontroll för mikrofonen, en del nätverksfunktioner, inställnigar för skärmen samt kylning hittar du i programmet MyAsus, ett av få förinstallerade program i datorn. Här finns också supportfukntioner och möjlighet att ta del av specialerbjudanden, som rabatter på diverse program, om du registrerar datorn med ett Asus-konto. Zenbook 13 Oled säljs i Sverige i Pure-konfiguration, vilket innebär att Asus stoppar in minimalt med egna program och den är helt fri från bloatware.

Zenbook 13 Oled framifrån
Startmenyn är ren från onödigheter. I alla fall om du bortser från de som Microsoft själva stoppar med i Windows.

Datorns inbyggda högtalare levererar fylligt och välbalanserat ljud med surroundfunktion från dts. Det är bra tyngd i basen och riktigt njutbart för att spela upp film. Men vi saknar klarhet i de högre frekvenserna, vilket gör den inte lika bra på att spela upp musik.

Prestandamässigt överraskar inte Zenbook 13. Det är en dator i Intel Evo-klass, med 11:e generationens Core i7-processor i strömsnål konfiguration, Iris Xe-grafik, 16 gigabyte ramminne och en 512 gigabyte ssd. Det är precis vad vi kan hoppas på i den här prisklassen. Det finns liknande prissatta laptops med Core i5, med mindre ram och ssd, så det här är riktigt bra. Särskilt med tanke på att ssd-enheten är uppfriskande snabb.

Det är utmärkta prestanda för surf, mediaströmning, lättare och mer krävande kontorsarbete och det med fläktkylning som aldrig blir störande högljudd. Prestandan räcker även för enklare foto- och filmredigering.

Oled höjer upplevelsen

Där kommer den nya skärmen mycket väl till pass. Inte bara är det oled, vilket innebär att du får hundraprocentigt djup svärta och klockren kontrast. Den har även stort färgomfång med utlovat hundraprocentigt dci p3-stöd och den är Pantone-validerad för färgkorrekthet.

Skärmdemo
Total kontrast och ingen bloomingeffekt. Det är fördelen med oled.

Den är också relativt ljusstark för att vara laptop-skärm med sina cirka 400 cd/m2. Det är punktljusstyrka på små ytor i taget, men även på helskärm lyser den bra. Så länge vi inte sitter i för starkt solsken går datorn att arbeta med utomhus.

Oled har många fördelar, men också en nackdel som kan bli aktuell i just en dator, där du ofta kan sitta många och långa timmar med en statisk skärm. Det gör att risken för så kallad pixelinbränning ökar. För att undvika det bör du göra ett antal rutiner till vana, som att ha aktivitetsfältet i Windows inställt att döljas automatiskt och alltid ha automatisk skärmsläckare aktiverad, även om du inte sätter datorn i viloläge vid inaktivitet.

Ljuset påverkar batteritid

Asus har en egen rutin för det inbyggt i systemet, men det skadar inte att vidta en del egna sunt förnuft-åtgärder. Det kan också vara bra att dämpa ljusstyrkan och inte köra konstant på maxläge. Inte bara för inbränning, utan även för batteritiden. Det finns energi att spara på att gå ned ett par steg, och även göra sådant som att ha en dämpad skrivbordsbakgrund och aktivera mörkt läge för gränssnittet.

Batteritiden är godkänd för en tunn och lätt 13-tummare. Hårt arbetande på full ljusstyrka kan tömma krafterna snabbt, men riktigt snål körning ger oss batteritid på cirka 18 timmar. Då pratar vi textredigering offline med minimal ljusstyrka. För mer blandad realistisk användning kan du räkna med en full lång arbetsdag utan större problem. Datorn laddas sedan snabbt med medföljande 65-wattsladdare. Den är halvfull på trekvart och fullt laddad på drygt två timmar.

Zenbook 13 Oled profil
Thunderbolt 4 är standard på de flesta nya ultratunna Intel-laptops. Men att Zenbook 13 också har hdmi är mer ovanligt. 

Nya Zenbook 13 är egentligen en mycket bekant dator som inte gör något exceptionellt bra eller dåligt. Den är välbyggd men inte tunnast och lättast. Den är snabb men inte snabbast i klassen. Den har bra batteritid, men det finns bättre.

Det är skärmen som lyfter den från ytterligare en okej dator till något extra. Den grymma kontrasten liksom den höga färgkvaliteten är inte något vi har kunnat ta för givet i den här prisklassen. Är Asus laptop unik eller är de bara först ut med en ny trend av prisvärda oled-laptops? Det återstår att se. Vi hoppas på mer av denna vara i framtiden.

Specifikationer

Produktnamn: Zenbook 13 OLED UX325EA-PURE7
Testad: April 2021
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4x
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13.3 tum blank oled, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, headset 
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, ansiktsinloggning, sifferknapppar i musplattan
Ljudnivå: 0-38 dBa
Batteritid: 1 tim 30 min (hög belastning), ca 19 tim (låg belastning)
Storlek: 30,4 x 20,3 x 1,4 cm
Vikt: 1,15 kg
Rek. pris: 12 990 kr
Aktuellt pris: 12 990 kronor hos Cdon

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 4 102 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 380 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 308 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 534 poäng
Geekbench 5, grafik: 15 408 poäng
Disk, läsning: upp till 3 521 MB/s
Disk, skrivning: upp till 2 940 MB/s