Wifi-nätverk som består av flera accesspunkter – så kallad mesh – blir allt mer populära. Tekniken gör det betydligt enklare att dränka stora hem i snabbt internet. En stor nackdel har varit att du som regel måste köpa dina routrar från ett och samma företag/system för att de ska kunna prata med varandra, vilket har begränsat valfriheten betydligt.

Stortest: 8 smarta wifi-paket som täcker hela huset

Nu verkar dock en ändring vara på väg. Wi-fi Alliance har nämligen introducerat den nya standarden Easymesh, som ska låta användarna bygga ett mesh-nätverk med routrar från flera olika tillverkare.

Eller ja, tillverkarna ska åtminstone ges möjligheten att bygga routrar som stödjer standarden – huruvida företag som Asus, Linksys och Google faktiskt är intresserade av att göra det återstår att se. Standarden anses emellertid ha stor potential att snabba på anammandet av mesh-tekniken i hemmen.

Att lägga till och justera nya accesspunkter per automatik ska också bli smidigare med standarden. Exakt när de första Easymesh-kompatibla routrarna skymtas ute i handeln verkar det inte finnas någon prognos för.