Det finns många olika typer av systeminställningar och hårdvarukonfigurationer som du kan göra i bios. Var dock noga med att bara pilla med inställningar om du vet vad de gör – experimenterar du för mycket finns risken att systemet blir instabilt eller tar skada, exempelvis om du är oförsiktig vid överklockning. Användargränssnittet för bios och uefi kan se olika ut beroende på modell av moderkort. I den här artikeln använder vi Asus H170-Pro med bios-versionen 0314, men du lär hitta samma funktionalitet på ditt eget moderkort (även om menyerna ser annorlunda ut).

bios

Ställ in startordning

Med bios kan du ändra datorns startordning, det vill säga ändra vilka diskenheter som datorn tittar på för att starta operativsystemet. Normalt startas hårddisken först, sedan optiska enheter och därefter anslutna usb-enheter. Det betyder att datorn först kollar hårddisken efter ett operativsystem, sedan fortsätter den med att undersöka om det finns något som ska köras från en skiva och slutligen från en usb-enhet.

Om du exempelvis ska installera ett nytt operativsystem från en skiva eller usb-sticka är det därför viktigt att ändra startordningen så att datorn exekverar operativsystemet från rätt enhet. Om operativsystemet ligger på en usb-sticka bör alltså den usb-stickan ligga först i den så kallade bootsekvensen

I vårt bios hittar vi inställningar för startordning direkt från startmenyn, under Boot Priority. Där ställer du in vad som är första, andra, tredje och fjärde val bland dina alternativ. Under Advanced Mode och sedan Boot hittar du en utförligare konfigurationsmeny för de olika anslutna enheterna.

680

Övervaka dina hårddiskar
I bios kan du slå på funktionen Smart, eller Smart Self Test som den kallas på vårt moderkort, vilken övervakar hälsan på dina hårddiskar och varnar för fel innan de inträffar. På så sätt får du en chans att agera innan du förlorar värdefull data. Du hittar inställningen i Advanced-menyn, SATA Configuration.

bios

Starta datorn ännu snabbare

Under alternativet BootAdvanced-menyn går det bland annat att snabba på datorns startprocess med läget Fast boot. Med Fast boot aktiverat startar bios bara de nödvändigaste komponenterna för att sedan kicka igång operativsystemet. På samma sida hittar du även möjligheten att gömma logotypen som bios vanligtvis visar på skärmen under uppstarten.

bios

Samla dina favoriter
För att slippa leta runt i menyer efter specifika inställningar som du vet att du kommer att återvända till vid ett senare tillfälle erbjuder många bios möjligheten att skapa en sida för favoriter. På vårt moderkort kallas funktionen My Favorites och går att nå direkt från startmenyn. Där kan du enkelt lägga in de vanligaste konfigurationerna du gör i en lista. Därefter har du dem samlade på ett och samma ställe.

bios

Stäng av överflödig hårdvara
Moderna moderkort inkluderar allt från processor, minne och grafikkort till inbyggt ljudkort och nätverkskort. Inställningar för dessa hittar du under fliken Advanced och menyvalet Onboard Devices Configuration. Om du exempelvis använder ett separat ljudkort behöver du inte det inbyggda på moderkortet, eller hur?

Via Onboard Devices Configuration-menyn kan du enkelt stänga av ljudkortet och på så sätt eliminera risken att något program i datorn skulle välja fel enhet för uppspelning. Du kan även se över (och eventuellt stänga av) parallellportar, serieportar, usb, firewire och nätverkskort som du inte använder. Undvik dock att inaktivera sådant du inte är helt säker på att du klarar dig utan.

bios

Justera fläktstyrkan
I många system går det att skräddarsy hur mycket fläktstyrka du vill att datorn ska vräka på med. Temperaturgivare ger bios information om hur varmt systemet är och beroende på dina inställningar reagerar fläktarna olika på värmeutvecklingen. På vårt moderkort finns kontroller för fläktarna under fliken Qfan Control. Härifrån kan vi justera fläktkontroll för både processorfläkten och chassifläktarna separat. Vi har de halvautomatiska valen Standard, Silent, Turbo och Fullspeed att välja mellan, samt Manual om vi verkligen vill detaljstyra.

Automatisk överklockning

Överklockning innebär att du skruvar upp klockfrekvensen på en datorkomponent för att öka prestandan. Det är ett kostnadsfritt alternativ för den som vill krama ur mer prestanda ur sitt grafikkort eller sin processor utan att behöva slanta upp för ny hårdvara, men processen riskerar även att bland annat göra datorn instabil eller förkorta livslängden på den överklockade hårdvaran.

Överklockning av processorn görs via bios. Har du ett hyfsat modernt moderkort finns även möjligheten att testa automatisk överklockning. Vi kommer inte att gå in på det i detalj här men det är bra att känna till för dig som är nyfiken.