Det tål att sägas direkt att det sällan är nödvändigt att uppdatera datorns bios. Ofta innehåller uppdateringarna bara enklare buggfixar och du kommer vanligtvis inte att märka någon skillnad om du upplevde att allt fungerade bra före uppdateringen. Om du å andra sidan planerar att använda en nyare processor med ett äldre moderkort, eller om du upplever problem och tillverkaren har skrivit på sin webbsida att det finns rättelser för just de svårigheterna kan en uppdatering vara befogad.

I ett sådant läge är det mycket viktigt att uppdateringen genomförs korrekt och att du väljer rätt bios-uppdatering för ditt moderkort. Annars är risken stor att din dator blir oanvändbar.

Vissa moderkort erbjuder möjligheten att uppdatera bios med en enkel, inbyggd uppdateringsfunktion direkt från bios-menyn. Om ditt moderkort stödjer detta – grattis! Det är det klart smidigaste tillvägagångssättet. Om inte: Läs vidare.

Processen för att göra en bios-uppdatering skiljer sig en aning beroende på vilket moderkort du har, men grunderna är desamma. Första steget är att ladda ner den senaste bios-versionen, antingen från datortillverkarens supportsida eller från moderkortstillverkarens om du byggt datorn själv.

bios

För att säkerställa att du inte redan har den senaste bios-versionen: öppna sökfältet med Windows-knappen + R och ange msinfo32 för att öppna Systeminformation. Jämför bios-numret som visas en bit ner på höger sida med den senaste versionen som finns tillgänglig för ditt moderkort på tillverkarens hemsida.

bios

Filen du laddar ner är oftast en zip-fil som dels innehåller en numrerad bios-fil och dels en readme-fil med instruktioner. Packa upp zip-filen och läs readme noga eftersom en del bios-tillverkare tillhandahåller inbyggda rutiner för att installera uppdateringen.

bios

Nästa steg är att kopiera bios-filen till ett usb-minne, sedan starta om datorn och gå in i bios-inställningarna. Leta efter ett val för att uppdatera. På vårt moderkort ligger funktionen under Advanced och Tool. Välj din bios-fil på på usb-minnet och påbörja uppdateringen. Den bör inte ta mer än några minuter. Stäng inte av din dator när uppdateringen pågår. En felaktig avstängning eller ett strömavbrott i det här läget kan leda till att moderkortet slutar fungera helt.

Starta om datorn när uppdateringen är klar. Ditt moderkort ska nu ha den senaste bios-versionen.