I den bästa av världar vore all teknik trådlös och kablar vara förpassade till glasmontrar på teknikmuseum. Tyvärr är det ju inte så och trots att vi i dag är mer trådlösa än någonsin använder vi fortfarande många olika kablar för bild, ljud, datorer och nätverk. Det har dessutom hänt mycket på kabelsidan under de senaste åren med nya standarder och kontakttyper. I den här artikeln försöker vi reda ut kabelhärvan och förklarar vad hdmi, rca, usb, otg och de andra varianterna används till och vad de har för fördelar.

kablar

Ljud och bild

Hdmi (High Definition Multimedia Interface) är i dag den mest använda standarden för att föra över bild och ljud via en kabel. Hdmi används på allt från grafikkort och bildskärmar till tv-apparater och annan hemelektronik. Det finns i dagsläget tre typer av kontakter som hdmi-kablar kan använda: hdmi, mini-hdmi och micro-hdmi. Kontakterna omnämns även som hdmi-typ-a, hdmi-typ-c och hdmi-typ-d.

Det enda som skiljer de olika varianterna åt är storleken på dem. Kontakterna har samma antal poler (19 till antalet) och delar samma funktionalitet. Mini-hdmi och micro-hdmi används för mindre enheter som kompakt- och videokameror och vissa surfplattor. Det finns även hdmi-typ-b, men den används inte i några konsumentprodukter och kommer troligtvis inte dyka upp heller som följd av att vanliga hdmi utökat bandbredden (desto mer modern teknik som hdmi stödjer, som 4k, 8k och hdr, desto högre bandbredd behövs).

Hdmi har hunnit släppas i ett antal olika versioner genom åren, varav hdmi-2.0 och hdmi-2.1 hör till de senare. Med-hdmi 2.0 höjdes databandbredden till 18 Gb/s för att göra det möjligt att höja uppdateringsfrekvensen på 4k-upplöst video. Hdmi-2.0 introducerade också stöd för hdr. För de flesta räcker hdmi-2.0 gott och väl men är du en riktigt inbiten teknikentusiast kommer hdm-2.1 säkert att kännas väldigt lockande med sitt stöd för 8k och 10k. Oavsett vilken hdmi-version du köper är det viktigt att tänka på att desto längre hdmi-kabeln är desto mer påverkas bildkvalitén, särskilt om du köper en lång men billig kabel.

kablar
Foto: Azriena Azman

Vga (Video Graphics Array) dök upp redan på åttiotalet. Vga-kabeln var länge den analoga standardlösningen för att ansluta en dator till en bildskärm. På senare år har vga dock tappat popularitet i och med övergången till digitala kontakter. Med det sagt är det fortfarande vanligt att du hittar vga-uttag på bildskärmar och grafikkort.

kablar

Dvi (Digital Visual Interface) är efterträdaren till vga och står i nära släktskap med hdmi. Dvi-kontakter finns i tre varianter. Den första är dvi-a som sänder analoga signaler, vilket gör den bakåtkompatibel med vga. Detta gör den användbar i crt-skärmar och billigare lcd-skärmar. Vi har även dvi-d som sänder digitala signaler. Dvi-d-gränssnittet förekommer i två versioner som kallas single-link respektive dual-link. Det som skiljer dem åt är hur hög videoupplösning de är kapabla att överföra. Single-link kan överföra video i upp till 1 920 x 1 200 vid 60 Hz och dual-link kommer upp i 2 560 x 1 600 vid samma uppdateringsfrekvens. Slutligen har vi dvi-i som är kapabel till både analoga och digitala signaler.

kablar

Rca-kontakten har hängt med sedan femtiotalet. Om du någon gång kopplat in en cd- eller vhs-spelare till din tv har du garanterat kommit i kontakt med den. En enkel rca-kabel har tre färdkodade kontakter i ena änden som motsvarar tre likfärgade uttag på teven eller projektorn. De vanligaste typerna av rca-kablar är komposit och komponent. Komposit är en enklare, analog variant som skickar all videodata i en och samma signal, vilket gör att bildkvalitén är långt ifrån imponerande. Den andra rca-typen, komponent, är mer avancerad och har tre kontakter för videosignaler och två för ljud. Komponent kan anslutas till hdtv-apparater.

I jämförelse med hdmi är rca-kablar ganska föråldrade, men det finns fortfarande användningsområden för dem. Du kan ansluta en rca-kabel till en mängd olika ljud- och videoenheter, exempelvis för att koppla samman en videokamera med din tv eller en musikspelare till ett par högtalare.

kablar

3,5 mm-anslutningen har varit standarden för anslutning av hörlurar till våra mobiltelefoner och musikspelare i närmare tio år. 3,5 mm erbjuder stereoljud och kanal för mikrofon. Att det är en så pass etablerad standard gör att det finns mängder av ljudenheter som stöder 3,5 mm. I dag ser vi dock en växande trend hos mobiltillverkare att fasa ut hörlursjacket till förmån för usb-c.

kablar

6,3 mm är annan typ av teleplugg som används till bland annat musikinstrument och hörlurar för studio- och hemmabruk.