Det är inte alltid så enkelt att veta vilken bärbar dator du ska köpa. Förutom skärmstorlek och formfaktor framhävs ofta processorn i produktbeskrivningarna, men att läsa specifikationer om processorhastigheter, quad cores, trådar, x86 och 64-bitsprocessorer kan vara rena grekiskan. PC för Alla kommer till undsättning!

>> Jämförande test: Bästa laptop
>> Jämförande test: Bästa laptop under 7000 kronor
>> Jämförande test: Bästa ultrabook-laptop under 20 000 kronor

Vi börjar i lågprissegmentet. Enklare budgetmodeller som Asus Vivobook och Acer Aspire går att fynda för runt 2 000 kronor. Skärmstorleken brukar ligga på på 13 eller 15,6 tum och höljet är ofta i plast. De är riktade mot konsumenter som behöver en dator för enklare uppgifter som ordhantering, strömma videomaterial och musik och surfa på webben.

5 saker att tänka på när du köper laptop


I takt med att priset stiger ser vi också en ökning i hårdvarukraft och byggkvalité. Datorer som Apple Macbook och Lenovos Thinkpad är gjorda för att hantera mer krävande uppgifter som video- och bildredigering och har ingångspriser på runt 10 000 kronor (priset kan snabbt dra iväg beroende på hur pass avancerad konfiguration du vill ha).

Läs även: Stor köpguide till datorer och alla komponenter

Datorskola cpu
Foto: Intel Free Press

Utöver dessa finns det ett antal begrepp som du kanske snubblat över när du ögnat igenom butikens datorutbud. Ultrabooks är en ganska generell term som syftar på ett segment bärbara datorer som erbjuder hög prestanda i kombination med hög mobilitet.

Skärmstorleken ligger ofta på 13 tum och prislappen brukar starta runt 7 000 kronor. Jämfört med en billigare bärbar dator med samma skärmstorlek är byggkvalitén generellt högre i en ultrabook, med tunn och lätt formfaktor och ett chassi byggt i vanligtvis aluminium eller magnesium.

Datorskola cpu
Foto: Intel Free Press

En 2-i-1-dator, också kallad hybrid, skiljer sig från en vanlig bärbar dator i både design och användning. Det finns i huvudsak två typer av 2-i-1-datorer: konvertibla varianter där tangentbordet kan vridas 360 grader för att bli en surfplatta, och avtagbara, där tangentbordet helt enkelt kan tas loss från skärmen. 2-i-1-datorer är praktiska just för att du får två produkter i ett, nämligen både surfplatta och laptop, och du behöver alltså inte längre ha två enheter för olika användningsområden.

Läs även: Bästa grafikkort – stort test

Vikten på produkten kan dock vara ganska hög, precis som prislappen. Det finns 2-i-1-datorer för runt 6 000 kronor och lägre, men ska du ha en mer högpresterande variant får du räkna med att slanta upp 10 000 kronor och uppåt.

Datorskola cpu
Foto: Amin, Wikimedia Commons

Chromebook kör det Linux-baserade operativsystemet Chrome OS och finns tillgänglig i flera versioner från olika tillverkare. Till skillnad från Windows-datorer, som ofta levereras med överflödig mjukvara som tar upp hårddiskutrymme, är Chromebooks relativt rena. Mjukvaran som följer med är mer eller mindre identisk mellan olika modeller.

Som följd av att operativsystemet är open source och hårdvarukraven lägre än för Windows är Chromebooks billiga och går att fynda för runt 3 000 kronor. En nackdel är att du måste vara uppkopplad till internet för att kunna nyttja dem fullt ut, men å andra sidan innebär detta att datorn alltid är uppdaterad. Chromebooks